Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«За благодійників з Німеччини будемо молитися»

Волинь-нова

«За благодійників з Німеччини будемо молитися»

Ці слова почула від молодих матерів під дверима відділення анестезіології Волинської обласної дитячої лікарні, де рятують найважчих маленьких пацієнтів

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


СТАЛА ДЛЯ НАШИХ ДІТЕЙ МАТІР’Ю ТЕРЕЗОЮ



Руслан Жиленко багато років підтримує тісні зв’язки з Рітою Ліммрот.


Маємо добрі новини: встановлюємо у відділенні найсучасніші монітори останнього покоління, які передала нашому лікувальному закладу з Німеччини Ріта Ліммрот. Подивіться: до цього великого монітора, який дає змогу відстежувати аж 8 показників стану життєдіяльності хворого, уже підключена дівчинка з дуже складною патологією. А всього лікарня в лютому одержала 5 моніторів фірми Drager і стільки ж апаратів фірми Helde. Тут у нас малюк після операції дихає завдяки апарату штучної вентиляції легень. У цього – важка форма пневмонії, і теж без вентиляції не обійтися. Щастя, що маємо таке обладнання, про яке більшість українських лікарів можуть тільки мріяти. І все завдяки Ріті Ліммрот, – проводить невелику «екскурсію» відділенням анестезіології його завідувач Юрій Радчук.



Спеціалісти фірми-виробника Drager, які налагоджували подаровані німецькими благодійниками апарати, підтвердили, що таке найсучасніше обладнання є навіть не у всіх київських клініках.



Кажуть, спеціалісти фірми–виробника Drager, які налагоджували подаровані німецькими благодійниками апарати, підтвердили, що таке найсучасніше обладнання є навіть не у всіх київських клініках. За 8 років, відколи благодійний фонд Ріти Ліммрот «Допомога дітям Чорнобиля» взяв під свою опіку лікарню, тут з’явилося 5 нових наркозно-дихальних установок, які дають змогу проводити довготривалі хірургічні втручання, контролювати основні параметри стану пацієнтів, при цьому діти швидше і легше «відходять» після наркозу.


 Перелічити усе, чим поповнила арсенал технічного оснащення лікарні ця дивовижна жінка–благодійниця, важко. Людям


, далеким від медицини, оцінити зроблене Рітою Ліммрот, допоможе промовиста фраза авторитетного лікаря–анестезіолога Олега Тацюна: «Для наших дітей ця жінка стала справжньою Матір’ю Терезою».


А ще мені багато про що сказали зволожені сльозами вдячності очі матері, донечку якої якраз переводили з реанімації у педіатричне відділення доліковуватися. Хто пережив це болюче відчуття страху за свою кровинку, той зрозуміє, чого варті були для неї слова лікаря: «Життю вашої дитини вже нічого не загрожує, дякуйте за це і добродійникам з Німеччини».


НЕ МІЛЬЯРДНІ СТАТКИ, А ВЕЛИКЕ СЕРЦЕ



Ще один дороговартісний прилад із Німеччини — наркозно-дихальний апарат.


Хто ж вона – рятівниця недужих маленьких волинян, яка передала нашій лікарні сучасного обладнання більш як на мільйон євро? Як вдалося налагодити з нею контакти? Відповідь на ці запитання найкраще може дати обласний дитячий отоларинголог Руслан Жиленко, лікар, який упродовж 8 років підтримує щирі дружні стосунки з Рітою Ліммрот, став її помічником у вирішенні проблем із доставкою обладнання з Німеччини в Україну, не шкодує для цього ані зусиль, ані часу й коштів.


 -Ми познайомилися випадково у Луцьку на Замковій площі. Фрау Ліммрот не є лікарем за фахом, але вона дуже обізнана в питаннях сучасних медичних технологій. Було цікаво спілкуватися, запросив німецьку гостю до нас у лікарню. А потім одержав від неї запрошення на міжнародну виставку медичного обладнання в Дюссельдорфі, де різні фірми–виробники представляли свою продукцію. Звичайно, мене там все захоплювало, і я міг тільки шкодувати, що українським лікарям новітня апаратура недоступна. Але у Ріти Ліммрот, яка на той час уже мала величезний «стаж» благодійної діяльності (18 років надавала допомогу Білорусі, зокрема лікарням Гомеля), уже зародилася ідея співпраці з нашою лікарнею, – розповідав Руслан Жиленко, в якому фрау Ріта розгледіла споріднену душу в щирому прагненні робити добро.


Як з’ясувалося, ця жінка не має мільярдних статків. Кошти на закупівлю обладнання збирає на благодійних ярмарках і аукціонах, не цурається ніякої роботи: власноруч надає гарного товарного вигляду речам, які виставляють на продаж; готує статті для німецьких засобів масової інформації про мету кожної акції; знаходить переконливі аргументи для власників фірм, що мають найвищі рейтинги на ринку медичного устаткування. Її високий авторитет і бездоганна репутація допомагають мобілізувати на збір коштів і звичайних німецьких домогосподарок, і впливових бізнесменів.



Жінка не має мільярдних статків. Кошти на закупівлю обладнання збирає на благодійних ярмарках і аукціонах, не цурається ніякої роботи.



Окрім 10 моніторів, у лютому лікарня одержала ще й два сучасні діатермокоагулятори для хірургічного відділення. Ці апарати дають змогу зупиняти кровотечу під час операцій, скорочувати їхню тривалість. Фрау Ліммрот планує вже у квітні приїхати до Луцька з черговим цінним вантажем для лікарні, який допоможе хворим дітям швидше одужувати.


Наприклад, донедавна в обласній дитячій лікарні не робили лапароскопічних втручань – операцій, які не вимагають розтину. Не було відповідного обладнання. Німецькі благодійники виправили цю несправедливість у ставленні до волинських дітей – передали дві «стійки» з набором лапароскопічних інструментів, і тепер наші хірурги проводять менш травматичні операції маленьким пацієнтам. Набагато легше стало лікарям робити бронхоскопії – видаляти сторонні тіла з дихальних шляхів малюків, бо тепер у розпорядженні фахівців є найсучасніші інструменти.


Фактично у кожному відділенні добрим словом згадують Ріту Ліммрот, бо скрізь побачимо щось подароване нею. Вона двічі на рік приїжджає до нас, цікавиться, як служить закуплене за благодійні кошти обладнання, спілкується з лікарями, батьками хворих дітей. Це дуже щира, скромна і добра людина. Ми звітуємо про використання кожної одиниці обладнання, яке у нас не простоює, а допомагає рятувати дітей. Переконана, не тільки медики, а й вся волинська громада безмірно вдячна німецьким благодійникам. Також ми дякуємо «Дитячій місії України» під керівництвом Людмили Лонюк, цей благодійний фонд узяв на себе турботи з розмитнення вантажів із Німеччини, – говорить в. о. генерального директора територіального дитячого медичного об’єднання Людмила Гагаловська.


Відомо, що Ріта Ліммрот надавала допомогу і Волинському обласному протитуберкульозному об’єднанню, й обласній інфекційній лікарні. Дбає вона і про оздоровлення дітей з малозабезпечених родин. А з початком війни на Сході України споряджає вантажі з перев’язувальними матеріалами для Запорізького військового госпіталю. Маємо дякувати Богу, що є в нас справжні друзі в Німеччині.


 

Telegram Channel