Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Заробляю на життя перепілками»

Волинь-нова

«Заробляю на життя перепілками»

Володимир Собіборець із села Черкаси Ковельського району (на фото) на кільканадцяти квадратних метрах площі тримає тисячу пташок

Сергій НАУМУК


Вирощувати перепілок Володимир узявся зо три роки тому. Для цього біля гаража спорудив невелику добудову. В інтернеті знайшов креслення кліток і сам змайстрував їх. Зробив інкубатор і купив 200 яєць.


Із них вилупилося усього 40 пташенят, – сміється Володимир. – Вижило тільки 24.


Проте тепер чоловік уже добре знається на тонкощах розведення перепелів. Нині їх у нього близько тисячі. Усі в клітках по 12 штук: три півники і дев’ять курочок. У кожній — автоматична ніпельна поїлка: пташка натискає клапан дзьобом і п’є воду. Комбікорм у бункерній годівниці подається самонасипом. Тобто перепілки мають доступ до води і їжі цілодобово.


Приміщення освітлене 17 годин на добу. Таймер вмикає освітлення автоматично. Для притоку у хлів свіжого повітря господар облаштував пластикову трубу, яка входить знизу і йде доверху. Таким чином, поки повітря підніметься, воно прогрівається. Витяжку забезпечують два вентилятори. Один – невеликий – працює постійно. Другий вмикається автоматично, коли температура повітря досягає 25 градусів тепла. Щойно приміщення схолоне до 20 градусів, вентилятор вимикається. Так підтримують комфортну для перепілок температуру. Найменші, кількаденні курчата, додатково обігріваються під лампочками, а їхні клітки завішені тканиною. Тож всередині дуже тепло.


Ці пташки вимогливі до умов: їм потрібне тепло, добрий корм, свіже повітря, – господар бере до рук одну з перепілок. – Інакше яйценосність одразу падає.



Володимир, як справжній майстер, усі клітки, поїлки, освітлення, вентиляцію зробив сам. Тож замовники їдуть до нього не лише по м’ясо та яйця перепілок, а й по інвентар.



Собіборець утримує три породи перепілок. Білі техаси – м’ясні. Жива пташка важить до 500 грамів, а тушка — 250–300. М’ясо-яєчні манчжурці та фараони – трохи менші, зате більше несуться. Перепілки – вигідна птиця. Пташенята ростуть швидко. У 30–35 днів пух змінюється пір’ям, а в 45 днів вони вже дорослі. Маточне поголів’я утримують до шести-семи місяців, а далі вибраковують, бо м’ясо стане жорстким.


Володимир, як справжній майстер, усі клітки, поїлки, освітлення, вентиляцію зробив сам. Тож замовники їдуть до нього не лише по м’ясо та яйця перепілок, а й по інвентар. Комусь треба інкубатор, іншому — машинка для скубання пір’я. Поки такої не було, то дружина Володимира Наталя добряче мучилася з перепілками. Тепер за 15 секунд машинка обскубує дві тушки. Володимир уже планує застосовувати її і для обскубування курей та гусей. Упевнений, що й вони матимуть попит на ринку. Адже це значно полегшить працю господинь.


У меню родини Собіборців уже немає курячих яєць – перепелині не лише корисніші, але й ніжніші на смак. Щоправда, вареними їх трохи загайно чистити. Особливо пам’ятний для Наталі період підготовки до весілля старшої дочки.


Тоді ще не знала, як легко облупити яйця. Певно, годину з ними марудилася, коли треба було на олів’є, – сміється господиня.


Нині годівлею та доглядом за перепілками займається Наталя. Володимир більше уваги приділяє виробництву інвентарю. Каже, що саме перепілками родина заробляє на життя. Для цього заняття необхідні мінімальні засоби: приміщення, обладнання та кілька десятків перепілок. Головне, щоб було бажання працювати, а у наших героїв воно є.


 


ПОРАДА НА ЩОДЕНЬ


ЯК ШВИДКО ОБЛУПИТИ ВАРЕНІ ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ?
Варені яйця покласти у півлітрову банку, закрити її і добре потрусити. Тоді залити водою. Шкаралупа легко зніметься.


ВАРТІСТЬ ПЕРЕПЕЛИНОЇ ПРОДУКЦІЇ:


30-денна пташка – 25 грн
курочка-несучка – 30 грн
20 яєць – 15–20 грн. 

Telegram Channel