Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

На Любешівщині увічнили пам'ять предків-білорусів

У Седлищі облаштували знак переселенцям


Мирослава СТРУК


Мабуть, кожен, хто їде дорогою Любешів-Луцьк, мимоволі звертав увагу на знак, що розташований у селі Седлище, на повороті до Угринич. Але далеко не всім відомо, чому він встановлений. А з’явився тут знак у 1996 році за кошти дітей переселенців зі Скупова (Білорусь). На ньому й викарбувані імена цих переселенців. Із часу його встановлення постало питання про необхідність узаконення цього історичного об’єкта і призначення йому відповідного статусу. Тож з ініціативи депутата районної ради шостого скликання Валерія Андрушкевича при одностайній підтримці депутатів на сесії райради було прийняте рішення про порушення цього питання, а також проведення комплексу робіт із благоустрою.



Було прийняте рішення узаконити статус знака та провести комплекс робіт із благоустрою.



 


Завдяки старанням Валерія Андрушкевича, Лідії Степанович та Надії Оліфірук розробили кошторис благоустрою даного об’єкта, організували збір коштів. Приємно, що нащадки етнічних переселенців із Біловезької Пущі, зокрема із села Скупово охоче відгукнулися на цю пропозицію і згодом вже були гроші для проведення відповідних робіт з метою увіковічнення пам’яті наших предків-переселенців, які у надзвичайно важких умовах обживали дану місцевість. Цими днями активісти вже облаштували цей знак.


Для довідки:


Білоруси, котрі проживали в селі Скупово (нині гміна Наревка Гайнівського повіту Підляського воєводства (Польща), переселилися на територію села Седлище Угриницької гміни Пінського повіту Поліського воєводства (нині село Седлище Любешівського району) в 1911 році.


 

Telegram Channel