Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

Підприємствам Волині потрібні водії, швачки та продавці

Про це розповіла 30 серпня начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Людмила Плахотна під час наради за підсумками роботи професійно-технічних навчальних закладів 2015–2016 навчального року.

Лариса ЗАНЮК



Виконано лише на 76 % від запланованого набору до ПТУ, тому прийом на навчання у професійно-технічні навчальні заклади продовжується до 1 жовтня 2016 року.



 За результатами досліджень Обласного центру зайнятості на 303 підприємствах краю виявилося, що роботодавцям потрібні продавці продовольчих товарів, водії автотранспортних засобів, слюсарі з ремонту автомобілів, швачки, птахівники, електрозварники, кухарі. Загалом – 11 тисяч працівників, із яких 67 % – це робітничі кадри, а 33 % – фахівці з вищою освітою. «На одного випускника ВНЗ мало би припадати два випускники профтехучилищ. Проте на Волині ситуація діаметрально протилежна – на одного кваліфікованого робітника припадає двоє випускників вишів. В Україні ситуація ще критичніша: на одного випускника ПТУ – п’ять осіб із вищою освітою», – зауважила Людмила Плахотна. Начальниця освітньої галузі Волині вважає це приводом, щоб переглянути обсяги замовлення та пріоритетність деяких спеціальностей у ПТНЗ. Виконано лише на 76 % від запланованого набору, тому прийом на навчання у професійно-технічні навчальні заклади продовжується до 1 жовтня 2016 року.


Щодо працевлаштування, то на 17 серпня 2016 року робочі місця мають 2780 осіб або 70,7%, це на 0,8 % менше, ніж минулого року. Це свідчить, в першу чергу, про невідповідність попиту та пропозицій на ринку праці і неякісне укладання двосторонніх договорів на підготовку робітничих кадрів, вважає очільниця освіти.


 

Telegram Channel