Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чи зможуть наші козаки «відфутзалити» бразильців у Колумбії?

Волинь-нова

Чи зможуть наші козаки «відфутзалити» бразильців у Колумбії?

З 10 вересня по 2 жовтня в цій південноамериканській країні відбудеться VIII Чемпіонат світу з міні-футболу

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


Серед 24 країн–учасниць фінальної стадії футзального мундіалю є і національна збірна України. Нашими суперниками в групі D будуть збірні Бразилії, Мозамбіку та Австралії. Щоб потрапити до 1/8 фіналу, треба посісти перше–друге місце у групі. Або опинитися серед чотирьох (із шести) кращих збірних, які займуть у групах треті місця (ідентично до цьогорічного Євро з «великого» футболу).


Наразі найвищим досягненням українців на ЧС з футзалу є четверте місце у 1996 році в Іспанії. А ось беззастережні лідери за кількістю чемпіонських титулів — бразильці, які виграли п’ять із семи попередніх турнірів (1989, 1992, 1996, 2008, 2012). Відносними ж «невдачами» бразильців є «срібло» 2000 та «бронза» 2004 років.


Іншим футзальним грандом є збірна Іспанії — піренейці виграли чемпіонати 2000 та 2004 років. Ще тричі вони поступалися у фіналі — і кожного разу програвали саме бразильцям. Загалом на всіх семи попередніх чемпіонатах у фінальному поєдинку завжди грав хтось з цієї титулованої «парочки» — Бразилія або Іспанія — і зрештою ставав чемпіоном. А на чотирьох турнірах із семи бразильці та іспанці визначали кращого в очному фінальному поєдинку. Цікаво також, що на двох попередніх ЧС іспанці поступалися бразильцям зовсім трішки: 2008 програли фінал в серії післяматчевих пенальті, а 2012 пропустили гол у додатковий час. До речі, на цих двох останніх чемпіонатах трійка призерів була абсолютно однаковою: Бразилія — Іспанія — Італія.



Беззастережні лідери за кількістю чемпіонських титулів — бразильці, які виграли п’ять із семи попередніх турнірів (1989, 1992, 1996, 2008, 2012).



Попри очевидну спорідненість футзалу та «великого» футболу, учасниками цьогорічного футзального ЧС буде чимало збірних, які не можуть похвалитися значними футбольними досягненнями — як от Соломонові острови, Мозамбік, Узбекистан, Панама, Таїланд, В’єтнам. Натомість таких сучасних футбольних «монстрів», як Німеччина, Франція, Англія, Нідерланди, на футзальному ЧС не буде.


Чи порушить хтось цьогоріч беззастережну бразильсько–іспанську гегемонію у футзальному світі? І чи буде це збірна України? Принаймні, вірити і щиро вболівати за успіхи наших козаків на латиноамериканських футзальних полях нам ніхто не забороняє…


Календар матчів нашої збірної на ЧС-2016:


11 вересня: Україна — Бразилія


(у нас вже буде 12 вересня 02.00)


14 вересня: Україна — Мозамбік


(15 вересня — 04.00)


17 вересня: Австралія — Україна


(17 вересня 24.00)


Усі поєдинки можна переглянути в прямому ефірі, але лише в інтернеті на офіційному сайті каналу ФІФА на YouTube FIFATV.

Telegram Channel