Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У волинських лісах  слабаки не працюють

Волинь-нова

У волинських лісах слабаки не працюють

Напередодні професійного свята лісівників можна впевнено сказати, що на Волині в цій галузі трудяться сильні, впевнені в собі люди — професіонали, віддані справі, які здатні ефективно працювати у надскладних умовах

Олександр КВАТИРКО,
начальник  Волинського ОУЛМГ


Це, власне, доводять результати роботи лісового і мисливського господарства області 18 вересня, у третю неділю першого місяця осені, традиційно будемо відзначати День працівника лісу. На  Волині  до  нього мають відношення не лише професійні лісівники, а й переважна більшість мешканців краю. Адже ліс для області залишається головним природним ресурсом, а лісогосподарські підприємства — бюджетоутворюючими для більшості місцевих громад. Тож, за традицією, хочу відзвітувати перед земляками про нашу роботу. Минуло трохи більше року, як я фактично очолив Волинське обласне управління лісового і мисливського господарства (далі ОУЛМГ — Ред.). Скажу відверто: за майже 15 літ роботи не пам’ятаю більш складного періоду

Пильна увага до галузі — ознака її важливості
Рік роботи був складний навіть не для мене особисто. Хоча моє призначення начальником Волинського ОУЛМГ супроводжувалось невдоволенням, впродовж року постійно доводилося вступати в суперечки з деякими громадськими активістами, спростовувати безпідставні наклепи. Та сьогодні вже можу стверджувати, що з тими, хто дійсно щиро вболіває за наші ліси, ми знайшли спільну мову. Підтвердженням цього є створення додаткових загонів лісової охорони за участю демобілізованих учасників АТО — як із числа військовослужбовців Збройних сил, так і з добровольчих батальйонів.
Як на мене, така пильна увага до нашої роботи свідчить про важливість лісового господарства для області. Завжди наголошував своїм співробітникам: головне — не замовчувати проблему, а у відвертому обговоренні спільно шукати шляхи її вирішення. Нехай іноді це відбувається публічно, але так навіть краще.
Сьогодні лісівники працюють у надскладних умовах, адже галузь перебуває у стані реформування. Зрозуміло, реформи необхідні, потрібно наводити лад, знаходити баланс між економічно–господарською діяльністю і поліпшенням стану наших лісів. Але зміни завжди супроводжуються складнощами, шаленим опором. Іноді він свідчить, що працюємо у правильному напрямку. Якщо одночасно з введенням електронного обліку деревини на підприємствах Волинського ОУЛМГ з’являються повідомлення про начебто судові справи проти мене, що вже неодноразово були спростовані, про буцімто крадіжки деревини, які не підтверджені офіційно, про старі пеньки, які видаються за свіже зрубане дерево, значить, нам вдається виправляти ситуацію на краще.



Із серпня 2015-го по серпень поточного року ми сплатили податків до зведеного бюджету на загальну суму 220 млн грн, що на 47 млн грн більше, ніж торік.



Останні події, кульмінацією яких стали обшуки в усіх без винятку лісогосподарських підприємствах облуправління, показали, що наші співробітники починають розуміти, кому і навіщо вигідно дестабілізувати роботу. Наразі ми продовжуємо працювати, здаватись ніхто не збирається. Адже те, що Волинь залишається лідером лісової галузі у країні, доводить, що тут зібралися сильні і мужні люди. Як відомо, слабаків ліс не приймає. Мої колеги довели, що здатні у надскладних умовах працювати ефективно. І цього року можемо гідно відзначити своє професійне свято, бо за роботу не соромно.


Оцінюйте нас за результатами
Одним із найбільших досягнень вважаю те, що у такий непростий період ми не лише зберегли спеціалістів, а й змогли покращити умови роботи, забезпечити гідну оплату. Протягом року заробітна платня по облуправлінню зросла на 55%. Середня плата за липень становить 7,5 тисяч гривень. За рік моєї роботи на посаді керівника ВОУЛМГ у лісогосподарських підприємствах створено 273 нових робочих місця. Наразі кількість штатних працівників налічує 3055 осіб. Комфортні умови роботи та безпека, дотримання санітарно–побутових вимог залишаються нашими першочерговими завданнями.
Нові робочі місця, поліпшення умов праці стали можливими завдяки результатам економічно–господарської діяльності. Адже Волинське ОУЛМГ, так як управління в інших лісових областях, не отримує державного фінансування — кошти маємо заробляти самі. Наші промислові комплекси працюють на базі 14 лісогосподарських підприємств. З серпня 2015 року по серпень 2016–го на них було перероблено 275 тис. кубометрів деревини, що на 46 тис. кубометрів більше, ніж за аналогічний період 2014—2015 років.
На деревопереробному обладнанні виготовили продукції на суму понад 283 млн грн, що на 89 млн більше, ніж протягом 2015 року. З серпня 2015–го по серпень поточного року реалізували продукції на майже 781 млн грн, що на 145 млн більше, ніж за минулий аналогічний період.
У Волинській області саме державні лісогосподарські підприємства залишаються бюджетоутворюючими. З серпня 2015–го по серпень поточного року ми сплатили податків до зведеного бюджету на загальну суму 220 млн грн, що на 47 млн грн більше, ніж за аналогічний період в минулі роки. Із цієї суми  100 млн грн  сплачено до держбюджету, до бюджетів районних та сільських  рад  —   53,8 млн грн, а  66 млн 200 тис. грн становить єдиний соціальний внесок.
У переробці деревини рентабельність і якість залежать від впровадження новітніх технологій та сучасного обладнання. Із серпня 2015–го по серпень 2016 року Волинське ОУЛМГ закупило більше 500 одиниць нової техніки та обладнання — загалом на понад 40 млн грн. Це на  6,3 млн грн більше порівняно з минулим роком. Оновлення виробничих потужностей дало змогу підвищити ефективність використання лісосировинних ресурсів, підняти вихід переробки 1 кубометра деревини з  939 грн до  1060 грн.


Деревина – енергетичний ресурс №1
Кому, як не лісівникам, бути прикладом для громади та першими переходити на використання альтернативних видів палива? У розвинутих країнах саме деревина вважається найбільш ефективним джерелом енергії. В Україні серйозно замислюватися над альтернативою природному газу, на жаль, почали лише після російської агресії. Першим кроком у цьому напрямку стало переобладнання котлів на тверде паливо.
Із 88 котлів, які опалюють виробничі та адміністративні приміщення Волинського ОУЛМГ, 87 працюють на твердому паливі. На 11 наших підприємствах встановлюється сучасне обладнання, яке дасть змогу щомісяця виготовляти понад 3,5 тис. кубометрів технологічної тріски. Для порівняння: раніше за весь рік виготовлялось лише 4—5 тис. кубометрів. Ми також плануємо придбати обладнання для виробництва брикетів та пелетів, що дасть додаткові 4—5 млн грн. Збільшення виробництва продуктів альтернативного палива допоможе не лише активніше впроваджувати енергозберігаючі технології, а й розвивати безвідходне виробництво. А значить — збільшаться обсяги виробництва, розшириться номенклатура продукції і, відповідно, зростуть доходи лісогосподарських підприємств.
Ми в управлінні підрахували, що потенціал біомаси Волині дає можливість замінити 19 млн кубометрів природного газу. Саме стільки наразі споживає область. І більше 10% від загальної кількості сьогодні — це біомаса деревинного походження. Вартість її використання вдвічі менша, ніж природного газу, а енергетичний і тепловий ефект майже той самий.


Збільшуємо насадження всією громадою
Реалізувати амбітні економічні проекти можливо лише за умови зберігання і збільшення території лісів. Вважаю заходи з охорони і відновлення лісу найголовнішими у нашій професії. Вміння успішно вести промислову діяльність і вирощувати та зберігати дерева у належному стані й кількості визначає, наскільки раціонально господарюємо у лісі.
Наша мета — збільшити лісові масиви Волині, тому кожного року плануємо розширювати площі насаджень. Протягом 2016–го лісівники Волинського ОУЛМГ відновили їх на 5 188 га, що на 132 га більше, ніж у 2015–му. На лісовідновні роботи цьогоріч було витрачено близько 17 млн грн. Хотів би від імені всіх працівників управління подякувати громадянам, які долучились до посадки лісу. Дуже важливо відчувати дієву підтримку земляків.
У нашій роботі вважається найціннішим, коли ліс відновлюється природним шляхом. У звичному середовищі дерева виростають міцні та стійкі. Під час цьогорічної лісовідновлювальної кампанії ми на 33% територій провели заходи для сприяння природному поновленню, а на 24% вже очікуємо найближчим часом самостійного відновлення молодих дерев.


Проклали сотню кілометрів нових доріг
Раціональне господарювання неможливе без лісових доріг. Вони забезпечують можливість вивозу дерев із глибини лісу. У структурі Волинського ОУЛМГ працює три дорожньо–будівельних підрозділи. Їх техніка використовується і для гасіння пожеж. За потреби залучаємо і техніку підрядних дорожніх організацій. Протягом 2016 року у лісах Волинського ОУЛМГ сформовано понад 70 км земельного полотна лісових доріг. Постійно ведеться робота над утриманням у належному стані 100 км збудованих доріг, з яких  30 км — із твердим дорожнім покриттям.
Щоб здешевити будівництво доріг ми використовуємо місцеві матеріали. Для цього лісогосподарські підприємства поблизу об’єктів будівництва облаштували 25 кар’єрів для видобутку піску. Законодавство дозволяє облаштовувати ці кар’єри для власних потреб.
Такий докладний звіт я зробив для розуміння того, що лісове господарство потребує цілого комплексу робіт за різними напрямами. Звісно, для їх виконання потрібні фахівці, які розуміються і відчувають ліс. У нашій галузі людина, працівник, відіграє ключову роль. Фахівця у лісі не замінить жоден комп’ютер.
Повторюсь: ліс любить сильних, працьовитих та терплячих. Не кожен колектив сьогодні може відважитись на публічне висвітлення своєї роботи. Знаємо, що є ряд проблем та недоліків, які накопичувались роками. Розуміємо, що вирішення цих питань насамперед лягає на плечі тих, хто їх озвучує публічно. Разом із тим, ми сьогодні можемо сміливо дивитись в очі волинянам, адже готові спільно працювати над виправленням ситуації. Робили та будемо надалі робити все можливе, щоб люди поряд із нашими недопрацюваннями бачили і наші досягнення, знали про реальний внесок у розвиток краю.
Волинські лісівники — це не лише керівники лісгоспів, облуправління, які влаштовують чи не влаштовують певну частину політиків та бізнесменів. Колектив ВОУЛМГ — це понад три тисячі кваліфікованих спеціалістів,  серед яких є  й ті,  хто  віддав  лісовій галузі понад 40 років свого життя.
Хочу висловити величезну подяку всім працівникам Волинського лісового облуправління за те, що не опускають руки і трудяться з повною віддачею. Знаю, що більшість із вас щиро вболівають за наші ліси. Ваша робота важка, адже щоб не допустити занепаду лісу, досягнути хороших результатів, потрібно постійно напружено працювати. Зі свого боку буду робити все можливе, щоб робота лісівника була престижною, високооплачуваною, і щоб у ліс приходили небайдужі і професіонали.
Зі святом, шановні колеги! Нехай успіх і задоволення своєю працею супроводжують вас, а шана і довіра громади стануть міцною підтримкою у подоланні перешкод, стимулом для досягнення нових результатів. Здоров’я, щастя, благополуччя всім лісівникам і мешканцям нашого прекрасного лісового Волинського краю.

Telegram Channel