Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Щодня нас підстерігають 2,5 тисячі збудників інфекцій. Як уберегтися? (відео)

Волинь-нова

Щодня нас підстерігають 2,5 тисячі збудників інфекцій. Як уберегтися? (відео)

Щоб запобігти недугам, потрібно про них мати якнайбільше інформації. Саме тому вести черговий телефонний прийом у редакції газети «Волинь-нова» цього разу ми запросили головного інфекціоніста управління охорони здоров’я облдержадміністрації, завідувачку відділення обласної інфекційної лікарні Галину Василівну Морочковську (на фото)

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


Наша довідка: Галина Василівна Морочковська родом із Хмельниччини. Закінчила Кримський державний медінститут. Трудову біографію розпочинала в Іркутську. На Волині працює з 1977 року, спочатку — в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні, а з часу відкриття обласної інфекційної лікарні— заступником головного лікаря цього лікувального закладу, завідувачкою інфекційного відділення, керівником гепатологічного центру. Упродовж багатьох років — головний інфекціоніст управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Лікарський стаж — понад 40 років.


 


І «на природі» не втрачайте пильності


Галино Василівно, турбує вас жителька Локачинського району. Мене цікавлять захворювання, пов’язані з укусом кліща. Маю біду з чоловіком: ставлять діагноз «аутоімунний енцефаліт». Але півтора року тому його вкусив кліщ. Можливо, хвороба з цим пов’язана? Правда, у Львові ми здавали аналізи на бореліоз і результати негативні.


Енцефаліт розвивається не тільки після укусу кліща. До того ж комаха могла бути й не інфікована. Але людина не знає напевне, є для неї загроза чи ні. Тому ми радимо всім, хто виявляє після відвідування лісу на тілі кліща, звертатися до лікарів, які його правильно видалять і при необхідності перевірять, чи він заражений. Хвороба Лайма або бореліоз проявляється у проміжок часу від 2 до 35 днів. Підвищується температура, може турбувати головний біль, на місці укусу з’являється мігруюча еритема — червона припухла пляма. Якщо вашому чоловікові робили аналізи на бореліоз і результати негативні, то, ймовірно, не кліщ винен у ваших бідах. Але раджу звернутися до інфекціоніста, який разом із лікарем–невропатологом прийме рішення щодо діагнозу і лікування.


А до вас потрапити на прийом можна?


Будь ласка. Обласна інфекційна лікарня знаходиться на вулиці Шевченка в Луцьку.


Моїй дитині три роки. Ми двічі їздили з нею на озеро відпочивати і щоразу потрапляли після того до лікарні, бо у дитини був високий ацетон. Це може бути якось пов’язано з відпочинком на природі? — запитує молода мама.


Найімовірніше, причина у тому, що змінюється раціон харчування. Вдома дитині даєте свіжозварену їжу, а на пікнік зазвичай беруть м’ясні продукти, готують шашлики, бутерброди. Можливо, зашкодили смажені, жирні страви. А може, сонячне передозування далося взнаки. Згадайте, чи достатньо давали дитині пити? Проаналізуйте, що могло негативно вплинути і зробіть на майбутнє висновки.



Антибіотиками не можна лікуватися на власний розсуд. Не завжди хвороба має бактеріальне походження. Буває, що нездужання виникає від переїдання, перегрівання на сонці.



Збираюся з родиною у відпустку. Скажіть, будь ласка, які ліки від кишкових інфекцій треба брати з собою, наприклад, на море?


Бажано мати в аптечці препарати регідрон, ентерол, які відновлюють флору кишківника після можливого харчового отруєння. Також треба мати під рукою сорбенти (відоме всім активоване вугілля, сорбекс).


А чи потрібно брати з собою антибіотики?


Ними не можна лікуватися на власний розсуд. Не завжди хвороба має бактеріальне походження. Буває, що нездужання виникає від переїдання, перегрівання на сонці. А якщо у всіх членів родини однакові симптоми — підвищення температури, розлади шлунково–кишкового тракту, то необхідно звертатися до лікаря, щоб він призначив лікування.


Чула, що за кордоном лікар спочатку визначає збудника захворювання, а тоді вже береться лікувати. А у нас і педіатри, і сімейні лікарі ставлять діагноз «на око». Рекомендують одні препарати, а якщо не допомагає, призначають інші, — нарікає жителька Луцька Олена.


Не тільки за кордоном, а і в нас тепер є так звані швидкі тести. Коли лікар підозрює вірусну інфекцію, то під час огляду хворого він може скористатися цими тестами і оперативно визначити діагноз.


Але про таку практику ні я, ні мої знайомі, як, напевне, і більшість людей, не чули, — дивується наша читачка.


Сьогодні є багато тестів, які дають змогу діагностувати, наприклад, грип, ротавіруси, ВІЛ, гепатити та інші інфекційні захворювання. Тест–смужки продаються в аптеках. Можна йти іншим шляхом, щоб підтвердити чи спростувати той чи інший діагноз: робити аналізи, проводити дослідження, які допоможуть визначити збудника. Але це займає більше часу і дорожче обходиться. У будь–якому випадку, якщо є підозра на інфекційне захворювання, необхідно звертатися до лікаря.


Мене звати Сергій, я батько двох дітей. Скажіть, чи правильно роблять ті лікарі, котрі часто призначають антибіотики? Тільки почне дитина кашляти — перестраховуються. Чи це безпечно?


Антибіотики не допоможуть при ГРВІ чи грипі. Вони необхідні тільки тоді, коли вірусна інфекція з ускладненнями, скажімо, розвинулися бронхіт, отит, пневмонія, синусит або ангіна. А якщо вірусна інфекція тільки дає про себе знати — треба призначати противірусні препарати, а також засоби, які полегшують неприємні симптоми хвороби — знімають біль, жар тощо.


 


Гепатит С можна вилікувати, але...


Мене звати Оксана, я лучанка. У ранньому дитинстві багато хворіла, навіть переливання крові робили. Тоді про гепатит С ніхто не знав. А років через 15, коли вже стали виявляти цей вірус, з’ясувалося, що у мене є антитіла до гепатиту С. Чи потрібно регулярно обстежуватися і де це краще робити?


Якщо в людини є антитіла, то це може означати, що вона перенесла гепатит С. Вважається, що 15 відсотків заражених цим вірусом можуть самовиліковуватись. Але у більшості випадків розвивається хронічний гепатит С, тому необхідно провести дослідження, щоб упевнитись, чи нема прогресування недуги. Зверніться в гепатоцентр обласної клінічної лікарні, де отримаєте докладну консультацію.


Із Володимира–Волинського турбує вас читач «Волині–нової». Мій родич хворіє на вірусний гепатит С. Не буду приховувати, він — колишній наркоман. Зараз не «колеться». Шкода людину, але як допомогти — не знаю. Та й боюся, чи по кишені буде нам лікування цієї хвороби.


У Володимирі–Волинському — кваліфіковані лікарі–інфекціоністи. Але якщо хочете проконсультуватися в обласній інфекційній лікарні, то візьміть до нас скерування, захопіть і результати тих досліджень, які вже проводили. Стратегію лікування таких хворих визначаємо разом із лікарем–наркологом. Сьогодні гепатит С уже не є невиліковною недугою. Але лікування дороговартісне, вимагає терпіння, строгого виконання рекомендацій інфекціоністів.



Сьогодні гепатит С уже не є невиліковною недугою. Але лікування дороговартісне, вимагає терпіння, строгого виконання рекомендацій інфекціоністів.



А в яку суму обійдеться лікування?


Усе залежить від того, який генотип вірусу, яка стадія хвороби, чи є супутні патології. Тому відповісти на це запитання, не обстеживши людину, неможливо.


Чи є зараз державні програми для лікування хворих на гепатити В і С? Чи мають вони змогу одержувати дороговартісні препарати державним коштом? — запитує жителька Луцька.


На жаль, забезпечити усіх хворих на гепатити В і С, а їх в області понад 2 тисячі, безкоштовним лікуванням держава не може. Та й не у всіх пацієнтів є покази для противірусної терапії. Тож за державний кошт її отримує лише частина хворих. Імпортні препарати дуже дорогі. Але в моїй практиці були випадки, коли вдавалося вилікувати хворих і дешевшими вітчизняними засобами. Головне — не переривати терапію, щоб не було рецидивів.


Якщо я з хворою на гепатит С дитиною буду лежати у стаціонарі, то чи забезпечить мене лікарня медикаментами хоч частково? Також мене цікавить, чи є регіональна програма допомоги хворим із гепатитом С?


При теперішньому фінансуванні лікувальні заклади мають на придбання медикаментів мізерні кошти. Скажімо, на лікування одного хворого на добу виділяється 7 гривень. За такі гроші вилікуватися неможливо. І регіональної програми забезпечення безкоштовними препаратами хворих на гепатит С в області нема. Але навіть у такій ситуації треба шукати вихід, як рятувати дитину. Тому, перш за все, зверніться до лікаря–інфекціоніста за місцем проживання. Не можна завчасу падати духом. Одному хворому необхідно призначати багато препаратів, іншому — менше, бо хвороба на ранній стадії. Тому кожному потрібна індивідуальна стратегія боротьби з вірусом гепатиту С.


 


«І руки миємо, і їжа свіжа, а хворіємо…»


Синочок ходить в молодшу групу луцького дитсадка, де був спалах сальмонельозу. У моєї дитини теж виявили збудника цієї хвороби, хоч у нього вона не проявлялася в гострій формі. У садочку важко вберегтися від інфекцій. Що порадите? — звернулася наша читачка з Луцька.


В організованих дитячих колективах збудники інфекційних захворювань передаються від одного малюка до іншого. Наприклад, сальмонельоз належить до тих інфекцій, які поширюються контактно-побутовим шляхом. Коли у садочку трапилося кілька випадків захворювання на сальмонельоз, то і санепідслужба, і лікарі-інфекціоністи, і працівники закладу посилили контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог. Усіх дітей обстежили, виявили, хто з них був носієм збудника, а хто мав клінічні прояви. Усіх пролікували, виписали після того, як діти вже не були носіями цієї інфекції.


Моєму синові в лікарні призначали антибіотик ампіцилін. Можливо, тепер потрібні якісь загальнозміцнюючі засоби?


Як правило, після курсу лікування антибіотиками рекомендують пробіотики, які нормалізують флору кишківника. Але вам необхідно звернутися до свого лікаря–педіатра, який огляне дитину і проконсультує.


Напевне, багатьох чоловіків цікавить, чи вбиває віруси горілка з перцем. І при застуді, і при розладах шлунка вип'єш «бойові сто грамів» — стає легше. Як ви ставитеся до такого народного методу лікування? — поцікавився читач.


Алкоголь інфекцій, на жаль, не вбиває. Від інфекційних захворювань таким методом не вилікуєтеся, повірте на слово.


Розкажіть, будь ласка, чим небезпечний вірус Епштейна-Барра, — цікавиться житель Луцька.


Вірус Епштейна–Барра належить до групи герпетичних вірусів. Його небезпека у тому, що він може призводити до розвитку гострого інфекційного мононуклеозу. Хвороба проявляється загальною слабкістю, збільшенням лімфавузлів, ураженням печінки й селезінки, іноді є й неврологічні симптоми. Якщо недугу не лікувати, то з часом може розвинутися хронічний мононуклеоз. Тому якщо йде процес загострення, необхідно проводити противірусну терапію. Без цього результат важкої форми захворювання може бути різним, від безсимптомного вірусоносійства — до розвитку онкології або аутоімунного захворювання, часто виникають і серйозні проблеми із зором.


Чи потрібно лікуватись людині з вірусом Епштейна-Барра, якщо нема клінічних проявів хвороби? Дуже мало є інформації про цю недугу.


Якщо нема клінічних проявів, а у крові при проведенні дослідження виявлені антитіла, то лікуватися не потрібно. Можливо, вам порекомендують препарати, які підвищують імунітет, зміцнюють організм. Хвороба Епштейна–Барра вважається маловивченою. За останніми даними, цим вірусом інфіковано близько 90 відсотків населення. Найчастіше люди заражаються у дитячому, підлітковому віці. Вірус передається повітряно–крапельним шляхом. Заразитися ним можна при використанні загального посуду, предметів особистої гігієни, при поцілунках. Вхідними воротами для віруса є слизова глотки і носа. Проникаючи в організм, вірус накопичується в лімфатичних вузлах. Саме тому при зараженні спочатку спостерігаються виражені симптоми ГРВІ: підвищується температура, турбує біль при ковтанні, лихоманка. Після цього інфекція проникає в лімфу та кров і розноситься по всьому організму. Тому варто проявляти настороженість, щоб не втратити час і хвороба не набула хронічного перебігу.



Якщо ви купуєте свинину на ринку у спеціально відведеному місці, то турбуватися не варто. А стосовно дітей, то їм і не дуже підходить свинина, краще купувати телятину, м’ясо кролів, птицю.



Моєму синові 11 років. І руки миємо, і їжа свіжа, але часто турбують неприємні симптоми, схожі на отруєння, наприклад, блювота. Напевне, якась інфекція потрапила в організм?


Це може бути наслідком неправильного харчування або якогось функціонального розладу. Подібні прояви дають і гастрит, і глистна інвазія. Зверніться до лікаря–педіатра, дитину необхідно обстежити.


Хочу запитати, чи можна в міській квартирі заводити кицьку, якщо в сім’ї маленька дитина? — хвилюється дідусь за здоров’я внучки.


Звичайно, не бажано піддавати маленьку дитину такому ризику. Тварину, якщо вона є в домі, необхідно ізолювати. Від кота дитина може заразитися гельмінтами, збудником токсоплазмозу чи інших захворювань.


А собака менш небезпечний?


І собаки часто є носіями різних збудників, наприклад, токсокарів. Дитина може інфікуватись, коли гладить тварину, грається з нею. Токсокароз — небезпечна паразитарна інфекція, яка вражає внутрішні органи, очі, до того ж — складно лікується.


Влітку і восени є багато випадків захворювання на ентеровірусні, ротавірусні інфекції. Моя дитина ходить в садочок. Можливо, порекомендуєте, як запобігти таким недугам.


Цього року на Волині не було спалахів ентеровірусних інфекцій. А от ротавірусні діагностуємо часто. Це гостре вірусне захворювання, яке спричиняє підвищення температури, катаральні зміни у верхніх дихальних шляхах — нежить, почервоніння горла, кашель, і плюс до цього — діарею. У дітей може бути і підвищення ацетону. Обов’язково необхідно звертатися за допомогою до лікаря. Ця інфекція передається контактним шляхом. Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватися засобів особистої гігієни, уникати спілкування з хворими.


Чи безпечно тепер купувати свинину, адже у зв’язку з африканською чумою на ринку можуть збувати м’ясо хворих тварин? Особливо страшно за дітей.


На Волині проводять усі необхідні заходи, щоб африканська чума не поширювалась. Ветеринари стежать, щоб м’ясо хворих свиней не потрапляло у продаж, бо його не дозволяється вживати. Тому тварин, заражених африканською чумою, спалюють. Думаю, якщо ви купуєте свинину на ринку у спеціально відведеному місці, то турбуватися не варто. А стосовно дітей, то їм і не дуже підходить свинина, краще купувати телятину, м’ясо кролів, птицю.


Фото Олександра ФІЛЮКА.


Відео Олександра ПІЛЮКА:  

Telegram Channel