Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
І через 100 років у Луцьку говорили про його подвиг

Волинь-нова

І через 100 років у Луцьку говорили про його подвиг

24 вересня 1916 року льотчик Костянтин Арцеулов вперше в історії авіації навмисно ввів літак в штопор і вивів його зі штопора. Ця фігура вищого пілотажу, що в подальшому отримала назву «Штопор Арцеулова», була включена в програму навчання пілотів-винищувачів, що значно розширило маневрові можливості літака в бою й зменшило кількість жертв в авіації

Відкриття памятного знаку відбулося на будинку по вулиці Арцеулова, 1, де колись знаходився військовий аеродром. Саме тут, в липні-серпні 1916 року, у складі 8 авіаційного загону винищувачів, Костянтин Арцеулов проходив військову службу.





Сьогоднішня подія відбулася завдяки місцевим краєзнавцям, що відшукали загублену меморіальну дошку, та за підтримки Луцької міської ради стало можливим її відновлення й відкриття.



 Відкриття пам’ятного знаку відбулося на будинку по вулиці Арцеулова, 1, де колись знаходився військовий аеродром. Саме тут, в липні-серпні 1916 року, у складі 8 авіаційного загону винищувачів, Костянтин Арцеулов проходив військову службу.



Заступник міського голови Сергій Григоренко, що особисто долучився до питання відкриття дошки, від імені міського голови Миколи Романюка, подякував краєзнавцям і зазначив, що це важлива подія, адже Луцьк – авіаційне місто. Також подякував людям, що з 2004 року, коли з міста вивели військовий полк, зберегли військовий аеродром в хорошому стані, де зараз можуть продовжуватися навчання.


«На сьогоднішню подію прийшло багато людей, а це говорить про те, що в Луцьку люблять та поважають авіацію. Ми маємо надію на те, що незабаром до міста повернеться одна з військових частин, тому відкриття меморіальної дошки є символом того, що авіація повертається до Луцька», – цитує Сергія Григоренка офіційний сайт Луцької міської ради.


 

Telegram Channel