Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Ніяк не можуть поділити пацієнтів

Міська та районна лікарні у Дубні, що на Рівненщині – по-сусідству. Мешканці міста ходять лікуватися в обидві і через це у районі вже здавна триває конфлікт. Бо одному закладу грошей з держбюджету вистачає і на премії, і на надбавки медикам, а іншому бракує коштів на зарплату

Левко ЗАБРІДНИЙ


Субвенцію із держбюджету ділять на райони відповідно до кількості мешканців. Проте оскільки Дубно – місто обласного значення, то воно кошти на свої медзаклади отримує окремо. Цього року загалом на медицину Дубенщини передбачили 52 млн гривень. Половина суми дісталася місту, бо мешканців у ньому майже стільки ж, як у всіх селах району. А решту суми розділили на сільські амбулаторії, ФАПи та районну лікарню. Остання отримала 17,5 млн гривень – майже на шість мільйонів менше, ніж потребувала.


Близько 3 млн гривень додали з районного бюджету, – коментує головний лікар районної лікарні Віталій Табачук. – Ми просили ще частину грошей у міського бюджету, адже субвенція, яку отримало місто, дає змогу міським медичним закладам жирувати, а багато мешканців Дубна лікується у нас. Дубенська міська рада виділила нам лише 500 тисяч гривень. Ще 2,6 млн гривень не вистачає.



Цього року загалом на медицину Дубенщини передбачили 52 млн гривень. Половина суми дісталася місту, бо мешканців у ньому майже стільки ж, як у всіх селах району.



У дубенській районній лікарні вже скоротили 30 ліжок. Проте якщо розраховувати на суму, яку дали з держбюджету, потрібно «оптимізувати» 60 ліжок і звільнити більше сотні медиків.


У такому разі проблем із зарплатами не буде, проте лікарні доведеться відмовляти жителям Дубна, – зазначає голова Дубенської райдержадміністрації Юрій Парфенюк. – А відмовляти не можемо.


Головний лікар та голова РДА кошти на районну лікарню просили в обласних депутатів. Проте ті вирішили почекати. Бо ж проблеми із зарплатами не лише у дубенській районній лікарні. Цього року меншу медичну субвенцію отримали всі райони, бо мали скоротити у закладах кількість ліжок та працівників. Втім, досі цього не зробили.


Юрій Осіпчук, начальник обласного управління охорони здоров’я, так прокоментував ситуацію:


У Дубні конфлікт не вперше. Міський голова не йде на контакт. Довели ситуацію до абсурду. Є два виходи: або районна лікарня починає відмовляти міським мешканцям, або місто таки доплачує їй і також оптимізує штати у своєму медзакладі. У Дубні районну лікарню свого часу будували, розраховуючи на мешканців сіл та міста. Проте місто згодом створило свою лікарню, а в районній штат так і залишився роздутим. По суті заклади дублюють функції один одного. Така ж ситуація у Рівному – між міською та обласною лікарнями. Проте у Рівному є співпраця. Обласна лікарня приймає мешканців міста, натомість, при міській лікарні є відділення обласної, які фінансуються з міського бюджету. Загалом у тому, що не вистачає коштів на зарплати, – вина керівників лікарень, бо вони зволікають з оптимізацією.

Telegram Channel