Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Рушники-обереги, рушники-реліквії – в Іваничах відкрилася виставка «Стелися, доле, Україні рушниками»

В експозиції є вишивка із півстолітньою історією

Виставка відкрилася в місцевому історичному музеї, повідомляє "Музейний простір Волині"


Тут експонується 73 вишиваних рушники з музейної колекції – як старовинних, так і сучасних, вишитих відомими і невідомими майстрами Прибузького краю. Це рушники з рослинним і геометричним орнаментом, зооморфні і сюжетні, виконані у різних техніках шиття і різних кольорах.



Окрему групу рушників, представлених на виставці, складають сімейні реліквії родини Наталії Микитюк з Іванич, вишиті її бабусями з Завидова і Грибовиці. Рушники на перкалі, виконані технікою «гладь» рослинним орнаментом і вирізняються особливим стилем та оригінальністю.



Цікавими експонатами з геометричним орнаментом шитими технікою «хрестик» на домотканому полотні є рушники Світлани Малюк і Неоніли Спиридон з Іванич, Ганни Новосад з Заболотців, Олени Причепи з Клопочина.


Серед сюжетних особливо цікавим є рушник «Ангел Охоронець» (1957 р.) Марії Гречан з Заболотців та аналогічний з села Стара Лішня невідомого автора. Такі рушники-обереги дарували на щасливу долю своїм дітям.


На виставці представлені вишиті рушники, датовані 1942, 1949, 1977 роками. Деякі з них мають текстові і авторські написи. Слід зазначити, що навіть під час війни натруджені руки матерів працювали над вишивкою. Цьому свідчить рушник 1942 року, автором якого є Текля Куль з села Деречин (тепер Завидів), на якому вишитий текст «Храни Боже Україну. Ти наша Ненька». Завершує композицію сучасна вишивка, яка нещодавно поповнила фонди музею, автором якої є Лариса Тарасюк з Іванич. Це рушник єднання «Україна – це ми!», приурочений 25-й річниці Незалежності України, декорований кетягами калини, дуба і державною символікою.



Виставка відзначається високим професійним рівнем виконання вишивок, оригінальністю старовинних рушників, пізнавальним характером представлених старовинних експонатів та використанням їх у житті та побуті українців.


На зацікавлених відвідувачів чекають до кінця жовтня.

Telegram Channel