Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Про художній талант сільської колгоспниці дізналися, коли їй було під 40…

Волинь-нова

Про художній талант сільської колгоспниці дізналися, коли їй було під 40…

Учора на Прикарпатті у своєму рідному селі Чернятин на 83 році життя померла відома майстриня декоративного розпису Параска Хома


Параска Хома – майстер народного декоративного розпису. Член Національної спілки художників України (1973), лауреат Всеукраїнської премії імені Катерини Білокур, обласної премії ім. Ярослава Лукавецького. Заслужений майстер народної творчості УРСР (1973).


Зазначимо, що Параска Хома – володарка срібної медалі Академії мистецтв України. Свою останню відзнаку – Орден Княгині Ольги 1-го ступеню, – вона отримала на початку вересня, коли була вже прикутою до ліжка.




Свою останню відзнаку – Орден Княгині Ольги 1-го ступеню, – вона отримала на початку вересня, коли була вже прикутою до ліжка.



Майстриня любила малювати з дитинства, але її талант відкрили, коли Парасці Хомі було вже 35 років. Тоді її син Ярослав, який вчився у Косівському училищі прикладного мистецтва, показав її малюнки своєму вчителеві, професійному художнику Юліану Савці. Того ж року за допомогою директора Львівської національної картинної галереї Бориса Возницького було організовано першу виставку творів Параски Хоми, що проходила у Львівській картинній галереї. Наступні виставки пройшли в музеї Т. Шевченка у Києві, в Івано-Франківському краєзнавчому музеї, в музеї етнографії та художнього промислу у Львові, в Українському фонді культури у Києві.


Параска Хома працювала в галузі декоративного розпису. У її картинах переважають квітково-рослинні композиції. Основні твори: «Жоржини» (1998), «Золоте літо» (1999), «Павичі» (1999), «Ясени» (1999).


Параска Хома по собі «не залишила жодної незакінченої картини», інформує wz.lviv.ua.


Відео – https://www.youtube.com/watch?v=yel1tSru7XM :



https://www.youtube.com/watch?v=1pZso27by4U :



 

Telegram Channel