Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Кремлю оголосили жорсткий ультиматум

Глави закордонних відомств п’яти країн – Франції, Італії, Німеччини, Об’єднаного Королівства і США, а також верховний представник ЄС Федеріка Могеріні оприлюднили в ніч на неділю спільну заяву щодо Сирії, у якій жорстко розкритикували позицію Росії

«Руйнівні події в Сирії цього тижня підкреслили те, про що ми говорили протягом певного часу: на Росії лежить тягар, щоб довести, що вона хоче і може вжити надзвичайних заходів, аби врятувати дипломатичні зусилля з відновлення режиму припинення бойових дій, надати доступ безперешкодної гуманітарної допомоги і створити умови, необхідні для відновлення переговорів під егідою ООН про політичний перехід (в Сирії – Ред.)», – наголошується в документі.


При цьому підкреслюється, що «обурливий напад» на гуманітарний конвой, публічні заяви сирійського режиму щодо порушення перемир’я, триваючі повідомлення, що режим використає хімічну зброю, а також наступ режиму на сході Алеппо за підтримки Росії «явно суперечить заявам РФ про те, що вона підтримує дипломатичне рішення».



«Ми знову підтверджуємо нашу прихильність справі знищення ІДІЛ у Сирії та Іраку, і закликаємо Росію виконувати свою обіцянку й зосередитися насправді на цьому угрупованні.



 Країни «п’ятірки» і верховний представник Євросоюзу закликали Росію «вжити надзвичайних заходів, щоб відновити довіру спільних зусиль, в тому числі шляхом припинення невибіркового бомбардування сирійським режимом свого власного народу». У цьому зв’язку в заяві вітаються недавні пропозиції Міжнародної групи підтримки Сирії (ISSG) посилити моніторинг цих зусиль.


«Ми знову підтверджуємо нашу прихильність справі знищення ІДІЛ у Сирії та Іраку, і закликаємо Росію виконувати свою обіцянку й зосередитися насправді на цьому угрупованні», – йдеться в документі.


Крім того, у заяві міститься вимога щодо негайного розширення гуманітарного доступу до всіх районів Сирії, а також заклик до продовження дипломатичних консультацій.


«Терпіння щодо задавненої нездатності чи небажання Росії дотримуватися своїх зобов’язань не є необмеженим. Тому ми також закликаємо Раду Безпеки ООН вжити термінових додаткових заходів у відповідь на жорстокість в цьому конфлікті, й зокрема, в контексті нападу на Алеппо», – наголошується в спільній заяві.

Telegram Channel