Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Ці кулі потрапили в кожного з нас…»

Волинь-нова

«Ці кулі потрапили в кожного з нас…»

У Дніпрі злочинець розстріляв двох правоохоронців — інспектор патрульної служби 27-річний Артем Кутушев загинув на місці, 36-річна лейтенант поліції Ольга Макаренко від отриманих поранень померла на операційному столі у лікарні. Це перша в Україні непоправна втрата нової патрульної поліції під час виконання службових обов’язків

Мирослава КОЗЮПА


Трагедія сталася у неділю вранці у районі міського автовокзалу. Патрульні зупинили автомобіль «Citroen», який проїхав на червоне світло. Відповідно до службових обов’язків, поліцейські звернулися до водія з вимогою надати документи для перевірки та звіряння у базі. Чоловік просив цього не робити і відпустити його.


Коли патрульний Артем Кутушев сів у авто, зловмисник вийшов із машини і з пістолета Макарова впритул вистрілив у нього, а потім у його напарницю, яка почала відстрілюватися. Як свідчать натільні камери копів, прихопивши зі собою табельний пістолет «Форт» вбитого патрульного, нападник намагався поїхати. Свідком події став водій маршрутного мікроавтобуса, який, не розгубившись, заблокував автомобіль убивці. Але той, відкривши стрілянину по машині, утік.



Ольга Макаренко і Артем Кутушев – такими їх запам’ятає Україна.


Як розповів керівник патрульної поліції Дніпра Володимир Богоніс, загалом зловмисник здійснив вісім пострілів. Артем Кутушев не дожив до приїзду медиків, у нього залишилася донька, якій в неділю виповнилося 3 роки. Напарниця Артема Ольга Макаренко була доправлена до лікарні. Вона отримала поранення ноги та ключиці, куля зачепила легеню і застрягла у хребті. Допомогти жінці лікарі не змогли. Без мами залишилося двоє дітей.


Відео перестрілки – https://www.youtube.com/watch?v=5hlW3AX4i_Q :



Як з’ясувалося, злочинцем виявився учасник батальйону «Торнадо», раніше судимий уродженець Росії Олександр Пугачов із позивним «Гаммі» (на фото).



Він три роки перебував у розшуку за підозрою у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом і створенні злочинної організації. Убивця застрелив двох людей, бо не хотів бути викритим.


Олександра Пугачова правоохоронці затримали у тій же лікарні, де годиною раніше померла його жертва. Як свідчать записи із камер, поліцейський встиг вистрілити у свого нападника. Із підробленими документами екс-торнадівець звернувся до лікарів, які провели резекцію тонкого кишківника, пробитого у чотирьох місцях, та витягли кулю, яка зачепила печінку і зупинилася біля ребра. Стан Пугачова задовільний і через тиждень його можуть виписати. Підозрюваний вже дає свідчення правоохоронцям. Щоправда, свою причетність до інциденту заперечує.


Зухвале убивство патрульних у Дніпрі підняло хвилю дискусій у суспільстві. Зокрема, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука запитує: як людина, яку шукають правоохоронці з 2013 року, потрапила у добровольчий підрозділ МВС? Більше того, волонтер Роман Синіцин запевняє: перебуваючи в розшуку, Пугачов у Дніпрі отримав посвідчення учасника бойових дій. А експерт із безпеки Сергій Шабовта занепокоєний: через слабкі перевірки при наборі в добровольчі батальйони бойовий досвід у них отримали багато осіб із кримінальним минулим. Представники ж батальйонів не виправдовують вбивцю, але й не вважають, що за його діями варто судити всіх бійців. «У будь–якій сім’ї не без виродка, і цю трагедію я вважаю винятком, а не якоюсь системною загрозою суспільству», — каже керівник Товариства ветеранів АТО Кирило Сергєєв.



Як з’ясувалося, злочинцем виявився учасник батальйону «Торнадо», раніше судимий уродженець Росії Олександр Пугачов із позивним «Гаммі». Він три роки перебував у розшуку за підозрою у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом і створенні злочинної організації.



Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков оголосив, що ініціює законодавче закріплення Верховною Радою презумпції правоти поліцейського. «Це висока відповідальність і високі права для поліції? Так! Але іншого шляху немає», — заявив міністр. Однак у соціальних мережах українці пишуть — патрульні гинуть, бо їх не навчили працювати в екстремальних ситуаціях, а депутати, які б мали створювати відповідні законодавчі норми для реформування правоохоронної системи, залишили поліцію без підтримки.


Учора з Артемом Кутушевим і Ольгою Макаренко попрощалися дніпровці. У місті оголосили день жалоби і приспустили прапори. Співчуття сім'ям загиблих патрульних висловив Президент України Петро Порошенко: «Злочинність кидає виклик усім нам. Тому маємо цінувати і шанувати подвиг правоохоронців, які, ризикуючи життям, захищають Україну», — зазначив глава держави.


«Оля та Артем — перша велика втрата патрульної поліції. Це наш спільний біль. Ці кулі потрапили в кожного з нас, але наша сила в єдності. Коли патрульні застосовують зброю, затримують п’яних, ловлять бандитів, таких, як Пугачов, всі повинні розуміти, що вони виконують свої посадові обов’язки», — сказала голова Нацполіції Хатія Деканоідзе. Вона пообіцяла, що діти поліцейських ні в чому не будуть обділені. Сім’ям загиблих виплатять по 750 тисяч гривень і дадуть двокімнатні квартири. А поліцейські Хмельниччини розпочали збір коштів для родин загиблих колег.


Водія мікроавтобуса Валерія Тимоніна, який спробував блокувати машину озброєного нападника, міський голова Борис Філатов нагородив медаллю «Захисник міста». «Дніпро повинно знати своїх героїв. Так буває, що вони можуть знаходитися поруч. За кермом маршрутного таксі», — пояснив мер.

Telegram Channel