Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Люблінські рольники хочуть підтримувати відносини з Росією

Економічне становище польських сільгоспвиробників погіршується через російське ембарго


Для тисяч господарств продаж сільськогосподарської продукції, особливо овочів та зернових, є головним джерелом доходів, повідомляє Kurier lubelski.



Як Польщі, так і ЄС треба задуматися про те, у який спосіб підтримувати відносини з Росією, бо це для нас життєвий інтерес.



— Починаємо котитися вниз по похилій. Ситуація стає щораз гірша, — сказав Маріан Сментек, секретар Спілки садівників РП під час сесії Ради Красніцького повіту. — Потребуємо допомоги та участі місцевих громад. Найбільші болячки — це передусім низькі закупівельні ціни на сільгосппродукцію, наплив зернових з України, збереження російського ембарго на польську сільгосппродукцію, а крім того наслідки вірусу африканської чуми свиней. Величезною проблемою є яблука. Перед запровадженням ембарго близько 70 відсотків польських яблук експортували в РФ. Як Польщі, так і ЄС треба задуматися про те, у який спосіб підтримувати відносини з Росією, бо це для нас життєвий інтерес. Тепер замість експорту плоди потраплять на переробку. Рольникам запропонують близько 20 грошів за кілограм. Це невигідно для виробників.


Серед вимог, які містяться у прийнятому Радою повіту рішенні, були й вимоги про скасування ембарго, запуск програми субсидій для виробників фруктів, які продають продукцію за цінами нижче собівартості виробництва і підтримки виробників свиней з метою пом'якшення наслідків АЧС.


Вимоги садівників підтримали красницькі повітові депутати та інші присутні на сесії представники самоврядування, в тому числі війти. Рішення Ради повіту потрапить між іншим до прем'єр-міністра Беати Шило, міністра рольництва Криштофа Юргеля та люблінських депутатів.


 

Telegram Channel