Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Не раджу хворим шукати бабусь-цілительок, обминаючи дерматологів» (відео)

Волинь-нова

«Не раджу хворим шукати бабусь-цілительок, обминаючи дерматологів» (відео)

Проблеми зі шкірою, тривожні симптоми інтимного характеру, делікатні, а нерідко й болючі, спонукали багатьох наших читачів звернутися минулої п’ятниці на «пряму лінію» «Волині-нової». Телефонний прийом у стінах редакції вела головний дерматовенеролог управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головний лікар обласного шкірвендиспансеру Леся Василівна КАРПЮК (на фото)

 


Галина СВІТЛІКОВСЬКА


 


ДО БОГА — ВИСОКО, ДО ЛІКАРЯ — ДАЛЕКО...


Телефоную із села Дерно Ківерцівського району. Я — ветеран війни, стара, самотня жінка, ледь ходжу на двох палицях. Маю велику біду: шкіра на ногах свербить, пече, раніше мокла, а тепер лущиться.


На жаль, заочно поставити діагноз неможливо. Ймовірно, у вас варикозна екзема. Зверніться до сімейного лікаря, він скерує до дерматолога. У Ківерцівському районі є два спеціалісти.


Мені до лікарів дістатися важко. Невже нічого не порадите, щоб полегшити моє життя? Я газету «Волинь» читаю від букви до букви, нехай надрукують, якою маззю зняти свербіж.


Для тимчасового полегшення можете придбати крем триакутан. Але вас мусить обстежити і призначити лікування дерматолог.


Турбує вас Наталія Кревська з Луцького району. Іноді самі лікарі рекомендують хворим із рожею звертатися до бабусь, які вміють спалювати льон. Як ви до цього ставитесь?


За тридцять років своєї практики ніколи не направляла пацієнтів до цілителів. І не раджу хворим шукати бабусь-цілительок, обминаючи дерматологів. Якщо правильно встановити діагноз, грамотно підібрати лікування — позитивний результат буде, зокрема, і при рожистому запаленні.


Дуже часто потрапляють на очі оголошення, де запрошують на прийом до приватних дерматовенерологів. Можливо, в лікарнях і поліклініках не вистачає таких спеціалістів?


 



За тридцять років своєї практики ніколи не направляла пацієнтів до цілителів. І не раджу хворим шукати бабусь-цілительок, обминаючи дерматологів. Якщо правильно встановити діагноз, грамотно підібрати лікування — позитивний результат буде.



З кадрами проблеми немає. В усіх районах і містах є дерматовенерологи, у деяких по два-три спеціалісти. Існують також приватні кабінети, тому хворі мають вибір. Важливо тільки з’ясувати, чи має лікар, який веде приватну практику, договір із лабораторією, де роблять необхідні дослідження, чи вона сертифікована, акредитована. Дослідження повинні проводитися за допомогою зареєстрованих в Україні тест-систем. Для інфекцій, що передаються статевим шляхом, діагноз обов’язково має бути підтверджений лабораторно. І, звичайно, поцікавтеся, чи має лікар ліцензію Міністерства охорони здоров’я.


У старі часи, коли виявляли венеричне захворювання, то відстежували всі контакти пацієнта, щоб запобігти поширенню недуги. Тепер, здається, усім це байдуже. Чи, може, вже нема сифілісу?


Традиційно реєструємо зростання звернень з приводу венеричних захворювань восени, коли закінчується сезон відпусток. Але результати нашої просвітницької роботи дають свої плоди: студентська молодь, наприклад, потерпає через незахищений секс тепер рідко, бо навіть підлітки знають, яким чином запобігти хворобам. Та нас турбує, що деякі люди вдаються до самолікування, відчувши тривожні симптоми, біжать до аптеки, купують сильнодіючі препарати. Провізори, зацікавлені продати якнайбільше ліків, порушують наказ Міністерства охорони здоров’я, відпускають такі препарати без рецептів. У результаті хворий все одно згодом прийде до лікаря, але час втрачено, допомогти йому буде важче.


У моєї куми, яка живе в селі, був інсульт, вона прикута до ліжка. На коліні має лишай, який її дуже мучить.


А хто поставив діагноз? Сімейний лікар?


Сама собі й поставила, де ж того сімейного лікаря взяти?


Зверніться у районний центр первинної медико-санітарної допомоги. Подібний дзвінок у нас уже був. Я порадила, як тимчасовий вихід, комбінований препарат триакутан, який має протигрибкову, протизапальну, антимікробну дію. Та все ж хворій необхідно пройти обстеження.


 


НА ФОТОТЕРАПІЮ — ДО КОВЕЛЯ


Відомо, що на Волині багато хворих на псоріаз. Чула кілька років тому, що мають закупити спеціальне обладнання для їхнього лікування. Є воно у шкірвендиспансері?


Захворюваність на псоріаз на Волині справді одна з найвищих в Україні. На мою думку, позначається те, що наші фахівці активно виявляють цю недугу. Зокрема, значний приріст хворих маємо за останній час, коли у зв’язку з мобілізацією проводили медичні огляди чоловіків. Щодо сучасного обладнання для фототерапії (світлолікування), яка дає добрий ефект при псоріазі, то маємо надію, що цю проблему таки вдасться вирішити. Добре було б відкрити в обласному шкірвендиспансері відділення денного стаціонару. Це дало б економію коштів, адже госпіталізація обходиться дорого. На теперішній час фотокабіна для хворих із псоріазом є тільки у Ковельській лікарні.


Маю псоріаз із 9 літ, уже 21 рік мучусь. Знаю, що ця хвороба шкодить і внутрішнім органам. Як можна зменшити небезпеку ускладнень?



Медицина не стоїть на місці, та все ж головне — ставлення людини до свого здоров’я. Легковажити не можна, бо при такому підході розвиваються інвалідизуючі форми псоріазу — важкі артрити.



Псоріаз — хронічне рецидивуюче захворювання, яке можна і потрібно контролювати. Деякі пацієнти кажуть: «Нащо до дерматолога звертатися, якщо вилікуватися неможливо?» Так, чудо-ліків від псоріазу ще не винайшли. Але можна завдяки використанню стероїдних засобів мінімізувати кількість висипань, полегшити наслідки. Пацієнти часто бояться таких препаратів, мовляв, гормональні ліки мають побічну дію. Справді, їх не можна використовувати бездумно, постійно. Є спеціальна методика застосування стероїдних препаратів, їх наносять не щоденно, чергують з емолієнтами (засобами для зволоження шкіри). Добрий ефект дає застосування мазі «під плівку». Ваш лікар-дерматолог мав би пояснити, що робити для запобігання ускладнень. Хворий із псоріазом повинен двічі на рік проходити загальний медичний огляд.


Приблизно 20 років тому в мене виявили псоріаз. На перших порах звертався до спеціалістів шкірвендиспансеру, до народних лікарів, але нічого не допомагало. Махнув рукою, їздив на заробітки, було ніколи лікуватися. Може, тепер сучасна медицина пропонує нові методи боротьби із псоріазом?


Медицина не стоїть на місці, та все ж головне — ставлення людини до свого здоров’я. Легковажити не можна, бо при такому підході розвиваються інвалідизуючі форми псоріазу — важкі артрити. Раджу звернутися в наш диспансер, пройти обстеження, щоб пересвідчитись, чи нема супутньої патології. Призначимо вам адекватне лікування.


Я брав в аптеці мазі від псоріазу, дорогі, а результату — нуль.


На жаль, препарати справді дороговартісні, тюбик гормональної мазі коштує від 150 до 300 гривень, а якщо площа висипань велика, то він знадобиться не один. Головний дерматовенеролог МОЗ України розробила спеціальну державну програму допомоги хворим на псоріаз. Хотілося б, щоб кошти на це у бюджеті знайшлися.


Чи допоможе моїй мамі, яка хворіє на псоріаз, поїздка на море?


Не можна їхати на відпочинок, оздоровлення, коли хвороба прогресує. Якщо ж у вашої мами влітку ремісія, вона позитивно реагує на помірні сонячні ванни, то чому б і ні. Хоча конкретних доказів, що відпочинок на морі гарантовано допоможе, нема. Раджу берегтися сонячних опіків, бо вони призводять до загострення псоріазу. Починати засмагати потрібно по 57 хвилин.


 


БІДА, ЯКЩО ДІАГНОЗ СТАВЛЯТЬ «НА ОКО»


Діти були у селі, гралися там з кошенятами. Одне навіть додому привезли. А тепер дивлюся — у малих висипка, схоже, лишай. Що робити?


Насамперед слід провести мікроскопічне дослідження висипних елементів. Тільки маючи лабораторне підтвердження, можна поставити діагноз. Отже, необхідно привести дітей у шкірвендиспансер. Зазвичай мікроспорія (лишай) розвивається після контакту з хворими тваринами, у 90 відсотків випадків це коти. Тому потрібно кошенятко, з яким бавляться діти, занести до ветеринара, пролікувати його. Також необхідно оглянути шкіру всіх членів сім’ї, які були в контакті із зараженою дитиною, звернути увагу на ділянки волосяного покриву голови, бо мікроспорія вражає і їх. Дерматолог призначить ефективні протигрибкові препарати, місцеву терапію. Шкірвендиспансер знаходиться на вулиці Шевченка в Луцьку (приміщення обласної інфекційної лікарні), працює у дві зміни, в суботу чергова група приймає хворих до обіду.


Чула, що в Луцьку є Школа атопічного дерматиту, де батьків навчають доглядати за дітьми, які страждають від цієї хвороби. Як туди потрапити?


Заняття проводимо щокварталу, вони уже відбулися у березні, червні, наступне — 22 вересня. Ми раді, якщо приходять батьки дітей, хворих на атопічний дерматит, адже ця недуга вимагає ретельного догляду, дотримання певних вимог. Кожне третє звернення до дитячих дерматологів пов’язане з атопічним дерматитом. Хвороба проявляється з пелюшок. Загроза її особливо велика, якщо хтось із батьків у дитинстві мав дерматит, якщо в маляти світлі шкіра, волосся, очі. Необхідно вести щоденник харчування: щодня записувати, що даєте дитині — і який результат. Раджу винести з дитячої кімнати килими, вазони, книжкову шафу, акваріум тощо. У стадії загострення рекомендуємо застосовувати спеціальні стероїдні креми. Якщо виникає потреба у консультації, можете прийти на прийом до спеціалістів шкірвендиспансеру.


Навесні після роботи на городі на долонях тріскає шкіра. Це хвороба чи, може, дається взнаки брак вітамінів? Дівчата в аптеці пропонують мазь, на якийсь час стає легше, але ненадовго.


Ймовірно, це — контактний дерматит, але перш ніж бігти до аптеки, прийдіть до дерматолога, який поставить діагноз і призначить лікування. Я ж лише можу порадити виконувати земляні роботи в гумових рукавицях, особливо людям, які мають схильність до алергій.


Три роки тому мій шестирічний син підчепив кольоровий лишай. Начебто вилікували. Але щороку влітку хвороба знову проявляється, — скаржиться молода мама з Луцька.


Діагноз підтверджено лабораторно?


Ні, дерматолог визначив «на око».


Ми робимо в диспансері «зішкріб» із враженої ділянки шкіри і віддаємо матеріал на дослідження. Якщо у дитини справді кольоровий лишай, то мало призначити препарат для зовнішнього застосування, необхідно провести дезінфекцію одягу, постільної білизни. Голову дитині маєте мити спеціальним шампунем. Після завершення курсу важливо провести контроль вилікуваності: тричі з інтервалом у 10 діб проводимо дослідження, щоб пересвідчитися у тому, що хворобу вдалося подолати.


Кожна жінка хоче мати здорове, міцне волосся. Чи є в нас лікарі, які спеціалізуються на цій проблемі?


На стан волосся впливає багато чинників: і екологія, і загальний стан організму. При авітамінозі, анемії, деяких інших захворюваннях, у клімактеричному періоді, коли є дисбаланс гормонів, жінки втрачають волосся, воно стає ламким, тонким. Потрібно пройти комплексне обстеження, зробити загальний, біохімічний аналізи крові. У шкірвендиспансері проводимо трихоскопію, тобто беремо на дослідження волосини й оцінюємо їхній стан під мікроскопом. І тоді стає зрозуміло: чи треба просто поліпшити догляд, чи необхідно призначати лікування.


 


МАЛЕНЬКИЙ ГАНДЖ ШКІРИ ЧИ ВЕЛИКА БІДА?


Маю на тілі багато родимок, до того ж щоразу з’являються нові. Навесні чула по радіо про безкоштовне обстеження, приурочене до Дня боротьби з меланомою. А тепер можна його пройти?


Зверніться до дерматолога в центр первинної медико-санітарної допомоги. При потребі лікар скерує вас на дерматоскопію в шкірвендиспансер. Це не оперативне, безболісне дослідження, яке займе всього декілька хвилин. Якщо родимка збільшується в розмірах, має нечіткі межі вас поставлять на диспансерний облік, щоб обстежувати її мінімум двічі на рік і в такий спосіб запобігти розвитку злоякісних патологій шкіри. Шостий рік ми проводимо в області Дні боротьби з меланомою. У нас ця акція зазвичай триває кілька тижнів. Приймаємо усіх, не вимагаючи направлень. І онкологи відзначають, що за останній час кількість випадків меланоми, раку шкіри, виявлених на ранній стадії, значно зросла. А це — врятовані людські життя.


Взимку у мене на плечах, спині з’являються ділянки «гусячої шкіри». Влітку все зникає. Це хвороба чи косметичний дефект?


Ймовірно, у вас фолікулярний кератоз. Він частіше проявляється взимку, коли повітря у приміщеннях надто сухе. Вам бажано користуватись спеціальними кремами-емолієнтами, препаратами, які містять молочну кислоту. Але все ж рекомендую проконсультуватися в дерматолога.


Лікують шкіру і в косметологічних кабінетах. Навіть видаляють бородавки, родимки. Можна звертатися з таким до косметолога?


Видалення невусів — справа виключно кваліфікованих лікарів, а не косметологів. Якщо на шкірі є новоутворення, необхідно провести дерматоскопію. Після цього обстеження дерматолог може призначити консультацію онколога. Видалений невус підлягає гістологічному дослідженню, щоб переконатися, чи нема злоякісного переродження. Адже іноді маленьке новоутворення на шкірі, яке людина сприймає як не вартий уваги гандж, несе смертельну небезпеку. 


 


НАША ДОВІДКА


Леся Василівна КАРПЮК у медицину прийшла слідами матері, яка працювала лікарем. Після закінчення Луцької середньої школи № 15 вступила до Чернівецького медінституту. Інтернатуру проходила на базі Волинського обласного шкірвендиспансеру. З цим лікувальним закладом пов'язана вся трудова біографія Лесі Карпюк: починала лікарем, а з квітня 2001 року очолює дерматовенерологічну службу Волині.


 


 Відеоверсія  «Прямої лінії»:



Відео Олександра ПІЛЮКА.

Telegram Channel