Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Депутат облради вирощує вдома екзотичні банани й апельсини

Волинь-нова

Депутат облради вирощує вдома екзотичні банани й апельсини

Тропічні фрукти 33-річний головний лікар Здолбунівської районної лікарні Владислав Сухляк на ринку не купує. Бо культивує їх у себе вдома, у селі Біла Криниця, що неподалік Рівного

 


Левко ЗАБРІДНИЙ


Пан Сухляк, який до того ж є депутатом Рівненської обласної ради, розповідає, що, аби їсти власні екзотичні фрукти, придбали спеціальну теплицю та патент у винахідника з Київщини, який розробив унікальну технологію їхнього вирощування у нашому кліматі.



Для того, аби сфотографуватися з гілкою бананів, довелося докласти чимало зусиль, бо вага плодів, що дозрівають на ній, сягає 35–40 кілограмів.



 


Поїхали з батьком до нього торік і купили саджанці, — каже Владислав Олегович. — Вирощуємо тепер банани, лайм, інжир, кавові дерева, апельсини, лимони, авокадо. Все для себе. Розмір теплиці — 7,5х17 метрів. У ній має постійно підтримуватися температура не менше 17–18 градусів тепла. Працюємо і я, і мама, і дружина. Все ввечері робимо: сапаємо, поливаємо. А коли екзоти починають цвісти — аромати незрівнянні.


За словами лікаря, для його родини вирощувати тропічні фрукти — своєрідне хобі. З першим урожаєм зробили чимало знімків. Для того, аби сфотографуватися з гілкою бананів, довелося докласти чимало зусиль, бо вага плодів, що дозрівають на ній, сягає 35 — 40 кілограмів.


Це, між іншим, міні–банани, вони справжні і дуже смачні, на відміну від кормових, котрими торгують на ринку, — додав він.


Родина пана Владислава — не єдина, яка зацікавилася тропічними рослинами. На Тернопільщині, до прикладу, їхні плоди вже навіть вирощують на продаж.


Саджанці Сухляки купували в інженера та селекціонера з Київщини Анатолія Патія, який понад 20 років працював над технологією культивування цитрусових у закритому ґрунті. Розпочав із лимонів, а тепер у його списку — 16 рослин. Назви деяких із них для українців навіть не знайомі, як–от гуаява, карісса, наранхіла, пепіно, фейхоа.


Інженер має власний сайт, на якому розповідає, як правильно за ними доглядати. А заодно пропонує співвітчизникам і самим спробувати виплекати екзотичні плоди. В пана Патія можна замовити і саджанці, і теплицю.


До речі, ексклюзивна не так технологія вирощування, як теплиця–термос, що її розробив Анатолій Патій. Вона зроблена із полікарбонату, який володіє підвищеною теплостійкістю. Окрім того, розташовувати її, на переконання пана Патія, необхідно у двометровій ямі, щоб внутрішнє тепло землі обігрівало рослини.


Першу теплицю інженер збудував на своїй дачній ділянці. Не використовував ніяких отрутохімікатів і хімічних добрив, тільки попіл та перегній — і в результаті впродовж року зібрав дев’ять врожаїв апельсинів, лимонів і мандаринів, тоді як в Африці цитрусові родять 3–4 рази на рік. Якщо в природі річна врожайність лимонів становить 100 кілограмів, то в Анатолія Патія вона сягала 300. Крім того, банани в Африці починають давати плоди через рік, а в теплиці–термосі — за півроку. Винахідник також додає, що затрати на неї окупляються за рік.


До слова, патентом на теплицю–термос цікавляться не тільки українці, а й німці, поляки та латвійці.


 



 

Telegram Channel