Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як зберігати овочі і фрукти?

Волинь-нова

Як зберігати овочі і фрукти?

Моркву та буряки найкраще тримати в піску, який насипати в ящик невеликим шаром. Тоді покласти овочі без гнилі та пошкоджень. Коренеплоди не повинні доторкатися один до одного.

КОРЕНЕПЛОДИ


Моркву та буряки найкраще тримати в піску, який насипати в ящик невеликим шаром. Тоді покласти овочі без гнилі та пошкоджень. Коренеплоди не повинні доторкатися один до одного. Тоді знову насипати шар піску. Так чергувати, аж поки не заповните ящик доверху. Зважте, що його треба ще порожнім встановити саме там, де мають зимувати овочі. Звісно, такий спосіб зберігання потребує багато часу для закладки врожаю. Але якщо немає доброго льоха, то ящик себе виправдає: морква та буряки не втрачають вологу. І навіть серед зими будуть як щойно з грядки.


ЯБЛУКА


Ці фрукти дуже чутливі до будь–яких механічних пошкоджень. Тому для того, щоб плоди можна було зберігати довго, збирати урожай потрібно вкрай обережно: зривати з дерева разом із плодоніжкою, не подряпати нігтями і не залишити вм’ятин, не обтирати (бо знімемо зі шкірки тонкий восковий наліт, який захищає від хвороб). Опалі з дерева плоди слід скласти в окремий контейнер. Навіть якщо вони виглядають добре і ще не почали псуватися, ці яблука потрібно переробити або з’їсти в першу чергу. Так само і ті, що мають червоточини. Фрукти треба укласти в ящики і поставити у сухе прохолодне місце.




Найкраще для тривалого зберігання підходять зимові сорти. При зборі такі яблука, як правило, тверді та кислі. Однак у процесі лежання в погребі чи підвалі вони дозрівають, стають солодкими і дуже смачними.



 


Найкраще для тривалого зберігання підходять зимові сорти. При зборі такі яблука, як правило, тверді та кислі. Однак у процесі лежання в погребі чи підвалі вони дозрівають, стають солодкими і дуже смачними. У літніх сортів тонка й м’яка шкірка, яка швидко пошкоджується і не захищає належно плід. А у пізніх вона більш щільна. Тому лежать вони краще і від хвороб страждають набагато менше.


ГАРБУЗИ


Укладати їх на зберігання бажано плодоніжками вгору на хвою, солому, стружку або тирсу і обов’язково в сухому, прохолодному приміщенні, бо при високій вологості він починає гнити. Якщо у вас є льох, то гарбузи можна тримати в ньому. Відберіть найщільніші, добре дозрілі, неушкоджені. Розкладіть у підвалі на стелажах, щоб не торкалися боками. Це вбереже їх від підгнивання. Час від часу перевіряйте плоди. Твердошкірі прекрасно зимуватимуть в кімнатних умовах. Якщо на шкірці з’явилися м’які темні плями, то діставайте їх з підвалу і терміново пускайте під ніж.


 

Telegram Channel