Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чорна, а не ожина, і корисніша за червону малину

Волинь-нова

Чорна, а не ожина, і корисніша за червону малину

У жительки Володимира-Волинського Валентини Мартинюк росте чорна малина сорту Кумберленд, яка за смаком трохи кисліша за рожеву, зате поживніша


Тетяна АДАМОВИЧ


Ягоди на ній до п’яти копійок завбільшки, мають синюватий відтінок, а з одного куща за сезон можна зібрати до п’яти літрів запашних плодів. Цей невибагливий і зимостійкий сорт жінка придбала на ринку, й, каже, не шкодує, бо увесь сезон її родина смакує цілющими ягодами.



Медики рекомендують «заїдати» стрес чорною малиною, і це, кажуть, добре допомагає.



Чорна малина дуже схожа на ожину і лише на перший погляд зовсім не відрізняється від неї. Хіба що має стійкіші стебла–гілки, що сягають у висоту до трьох метрів. Ще ягоди Кумберленду рясніють китицями, як у горобини, легко знімаються з гілочок без білих плодоніжок. Цей сорт особливий тим, що розмножується не від кореня, а верхівками куща — їх наприкінці літа пригинають і прикопують.


Цвіте ця малина дуже гарно, але пізно, тому і не вимерзає. Дрібненькі квіточки буквально вкривають колючий кущ, — розповідає пані Валентина. — Майже всі сорти чорної малини виведені в Америці й відрізняються здебільшого строками дозрівання і розміром ягід. У нашій місцині Кумберленд най­ поширеніший, і хоча йому вже по­ над сто років, за своїми властивос­ тями не поступається новим видам.


Особливістю цієї малини є те, що біля кущів немає порослі, тому її можна вирощувати і як декоративну рослину, бо гарно цвіте, а в другій половині літа рясніє чорними гронами. Дозрівають вони дружньо й не осипаються, довго зберігаються, чудово переносять транспортування. Чорна малина за врожайністю перевершує багато сортів, майже не хворіє і легко переносить навіть тридцятиградусні морози. Якщо її посадити на легких родючих грунтах, то врожай подвоїться.


Отже, для неї вибирають сонячну та захищену від вітрів ділянку. Й обов’язково ставлять шпалери, або садять кущі, щоб вони мали опору, приміром біля огорожі. Пагони, що відпло­ доносили, видаляють відразу після збору ягід. А навесні обрізають зайві, залишивши п’ять-шість сильніших стебел, які підв’язують до опори.


Розмножують Кумберленд верхівковими пагонами наприкінці літа — їх пришпилюють до землі і присипають зволоженою землею. Через місяць пагони вкорінюються, їх вкри­ вають, щоб не вимерзли, а на постійне місце висаджують навесні. Цей сорт розмножують і зеленим жив­ цюванням — із обвислих однолітніх пагонів нарізають верхівки довжиною до десяти сантиметрів, ставлять їх у біологічно активний розчин аби пустили коріння, а опісля садять у парник, де постійно поливають, щоб не засохли. Й лише на наступний рік пізно навесні їх висаджують у відкритий грунт.


Жінка каже, що ягоди її родина здебільшого споживає свіжими, бо чорна малина є лідером за вмістом антиоксидантів — речовини, яка сповільнює розвиток хвороб, бореться з різними мікробами, грибками та вірусами.


Малинові десерти рекомендують вживати при недокрів’ї, атеросклерозі, хворобах нирок. У запашних малинових ягодах багато міді, яка традиційно входить до складу антидепресантів. Тому медики рекомендують «заїдати» стрес чорною малиною, і це, кажуть, добре допомагає.


 

Telegram Channel