Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Картоплю замінила квасолею та сочевицею

Волинь-нова

Картоплю замінила квасолею та сочевицею

У селі Фалемичі Володимир-Волинського району вперше почали вирощувати бобові


Тетяна АДАМОВИЧ


 


У ТОВ «Агропродактс» вирощують давню та незаслужено забуту поживну культуру — сочевицю. А відродила цю справу в минулому агроном, а нині директор сільськогосподарського товариства Лілія Менкунець, котра взялася господарювати по–новому, й, окрім звичних зернових та картоплі, садить ще й квасолю.




Лілія зуміла залучити до співпраці партнерів, знайшла ринки збуту і взялася вирощувати сочевицю та квасолю, що мають чималий попит у Європі та Америці.



 


При зустрічі з’ясувалося, що Лілія закінчила Горохівський сільськогосподарський технікум і має 25–річний агрономічний досвід. Розпочати власну справу зважилася п’ять літ тому. Хоча, зізнається, вагалася: чи під силу нелегка фермерська ноша?


Але ця ділова й беручка до роботи жінка не побоялася труднощів. Зуміла залучити до співпраці партнерів, знайшла ринки збуту і взялася вирощувати сочевицю та квасолю, що мають чималий попит у Європі та Америці.


За поживністю сочевиця займає одне з перших місць серед зернобобових культур, бо містить понад 30 відсотків білків. Це незамінний продукт харчування. Така рослина підходить і для відгодівлі тварин, бо сочевична солома і полова за складом не поступаються якісному сіну. І в агротехнології вона корисна, бо не виснажує грунт, а збагачує його азотом, є відмінним попередником для зернових, картоплі, буряків. І хоча менш урожайна, ніж горох, проте на продовольчому ринку ціниться більше.


За дотримання агротехнології, каже Лілія, сочевиця дає врожайність від 20 центнерів з гектара. Цього сезону в «Агропродактсі» зібрали по 15 центнерів на круг і засіяли 30 гектарів орендованих паїв лише одним сортом.


Технологія вирощування цієї культури не складна — попередньо проводять зяблеву оранку, рано навесні боронують, глибоко розпушують ґрунт культиваторами й сіють орієнтовно з 25 квітня. Протягом сезону, який закінчується в серпні, вносять фосфорно–калійні добрива та біопрепарати. Сочевиця не боїться ранніх заморозків і засухи, любить супіщані грунти або легкі суглинки та мало потерпає від хвороб і шкідників. Найкращими попередниками для неї є просапні культури — кукурудза, картопля, цукрові буряки та озима пшениця. Урожайність значно підвищується, якщо насіння обробити бактерицидними препаратами. Щодо добрив, то у цьому господарстві здебільшого використовують гумати (багатофункціональні сполуки, що мають різноманітні хімічні та біологічні властивості).


Уже очищене й сухе зерно працівники «Агропродактсу» сортують у великі мішки для покупців, яких найближчим часом очікують у Фалемичах. Але перш ніж прийняти остаточне рішення, вони ретельно перевірили якість сочевиці й лишилися задоволені, оскіль­ ки бобові відповідають усім міжнародним стандартам.


У цьому господарстві посіяли і квасолю — канадський сорт Наві, який здебільшого беруть для консервації. Але, вочевидь, заокеанській куль­ турі не вельми сподобалися цьогорічні погодні умови, не вистачало вологи, відповідно її врожайність нижча від середньої — 14 центнерів із гектара. На відміну від сочевиці квасолю обробляють від жуків–бруксів, але лише біологічними методами.


Мама Лілії Менкунець Любов Іванівна, котра часто підказує доньці що й до чого, згадала, як у повоєнні часи сочевиця всіх від голоду рятувала, й рекомендує вживати бобові два рази на тиждень.


А директор господарства каже, що коли хтось надумає вирощувати ці поживні культури, нехай звертається — завжди готові до співпраці.


 

Telegram Channel