Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому кури несуть маленькі яйця?

Волинь-нова

Чому кури несуть маленькі яйця?

Причин цього явища кілька. Проте не всі з них небезпечні

 


Тарас СТЕПАНЮК


Вік курей. Це основний фактор, який впливає на розмір продукту. На початку яйцекладки молоді курочки (віком 22–24 тижні) несуть дрібні яйця. Якщо господар хоче стимулювати їх до першої яйцекладки, то треба протягом трьох тижнів у корм підмішувати розчин йодистого калію в пропорції 20 мг на одну особину щодня. Цей розчин можна замінити холін–хлоридом. Також треба скоротити світловий день у курнику до 9 годин.


Порода курей. Від цього також залежить розмір яєць. Проте тут немає прямого зв’язку: малі птахи — малі яйця. Буває, що доволі дрібні кури несуть яйця розміром, як і у великих порід курей. І навпаки.




Рекомендуємо стежити за чистотою в господарському приміщенні, необхідною тривалістю світлового дня і кольором ламп, контролювати температуру повітря, щоб вона була прийнятною для птахів.



Запалення яйцепроводу або сальпінгіт. Слід задуматись і про стан здоров’я птиці. Можливо, у неї запалення яйцепроводу, наслідком чого і стає неповноцінне утворення продукту. При запаленні білкового відділу утворюються дрібні курячі продукти без білка або з білком. Причин такого захворювання декілька: надмірний вміст в організмі несучки білка при одночасному дефіциті вітамінів D і E; неправильне освітлення; надто калорійна їжа; недостатньо чистий курник; протяги або неправильна температура. При сальпінгіті залежно від причини запалення ветеринар призначає індивідуально певні антибіотики. Зволікати в такому випадку не варто, бо це незабаром може стати причиною випадання яйцепроводу з черевної порожнини. Профілактика захворювання складається із включення в раціон курей мінеральних добавок, зелених кормів і вітамінів А, В і Е. Також рекомендуємо стежити за чистотою в господарському приміщенні, необхідною тривалістю світлового дня і кольором ламп, контролювати температуру повітря, щоб вона була прийнятною для птахів. 


Чужорідне тіло. Частою причиною є потрапляння якогось стороннього предмета (наприклад, пір’я чи глистів) у яйцепровід несучки. Організм курки реагує на чужорідне включення, як на жовток, формуючи маленьке яйце, в якому немає жовтка. Зазвичай це одноразові випадки. Чужорідне тіло виводиться з організму, коли птах линяє, але, якщо ця ситуація повторюється багаторазово, краще таку птицю вибракувати.


Гормональний збій. Це доволі нечаста причина. Тоді курка несе малі яйця і зазвичай без жовтка. Лікувати самостійно не варто. Краще звернутися до ветеринара або ж вибракувати птицю.


 

Telegram Channel