Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Не ті цинерарії...

Волинь-нова

Не ті цинерарії...

Торік свою альпійську гірку прикрасила трьома кущиками цинерарії. Її сріблясті листочки дуже гарно контрастували із зеленню грунтопокривних рослин. Я знала, що цинерарія для нашого клімату — однорічник, тому, залишаючи її зимувати, розуміла, що весною просто вирву і викину замерзлий кущик. Так було вже не раз. Як завжди, на зиму вкрили нашу гірку агроволокном і трішки присипали опалим листям


Галина БАРАН


Весною, розкривши її, помітила, що два із трьох кущиків цинерарії живісінькі й згодом не тільки активно почали рости, а навіть... зацвіли! Щоправда, цвіт виявився не якимось особливим — дрібненькі жовті зірочки віддалено нагадували квітування звіробою.


Та все ж це була дивовижа! Адже квіти я вирощую не один рік, а цинерарія і перезимувала, і зацвіла вперше. При нагоді я розповіла про це своїй знайомій, квітникарці з великим досвідом.


Дивно, сказала вона, — а у мене цинерарія цвіте рожевим, фіолетовим, бордовим, і квіти досить великі...


Тож я напросилася в гості, аби побачити те, про що розповідала Олена Степанівна, адже давно збиралася ближче познайомитися з її квітником.



Цинерарія витончена любить вологу, але без застою води, інакше корені можуть загнити. Однак дефіцит вологи в грунті скорочує період цвітіння.



 


Спочатку я навіть не повірила, що рослини, які вона мені показала, — також цинерарії. Як з’ясувалося, ми вирощували... різні сорти, зовсім не схожі. Я — досить розповсюджену цинерарію приморську, яку часто можна побачити на клумбах, де її витончене сріблясте листя створює оригінальне тло для інших, здебільшого квітуючих рослин. А Олена Степанівна облюбувала цинерарію витончену (російською — изящную), яку заводять задля гарних різнобарвних квітів. У нашому кліматі це також однорічник, хоча кущик можна зберегти, перед заморозками пересадивши в горщик і перезимувавши в домі.


У народі цю цинерарію ще називають хрестовник. Утім, вирощувати її таки клопітно. Якщо вдасться перезимувати, то весною, у березні, з маточника треба нарізати й укоренити живці. Висаджують їх на клумбу не раніше середини травня, бо вони бояться приморозків. Оселити цинерарії краще у напівтіні, але так, щоб освітлення вистачало, бо якщо сонця мало, то квіти бліднуть. Цинерарія витончена любить вологу, але без застою води, інакше корені можуть загнити. Однак дефіцит вологи в грунті скорочує період цвітіння. При прохолодній погоді цинерарія квітне довше. Якщо забезпечити правильну агротехніку, цвітіння цієї справді красивої рослини триває до двох місяців.


Ось так несподівано для себе я розширила знання про цинерарії.


м. Володимир-Волинський.



 

Telegram Channel