Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Жоржини просяться на відпочинок

Волинь-нова

Жоржини просяться на відпочинок

Щоб ці прекрасні посланці стиглого літа й молодої осені успішно перезимували й порадували цвітінням наступного року, їх треба правильно підготувати до зимового сну


Василина САДОВА


 


Уже з кінця вересня, коли з’являється загроза перших заморозків, кущі треба підгорнути, щоб прикрити грунтом кореневу шийку.


Викопувати жоржини бажано після перших заморозків, коли вже почорніє стебло, у сухий теплий день. Робити це краще вилами, ніж лопатою, щоб не пошкодити корені.


Якщо порізи усе ж трапилися, їх обробляють деревним вугіллям або зеленкою.




Викопувати ці квіти бажано після перших заморозків, коли вже почорніє стебло, у сухий теплий день. Робити це краще вилами, ніж лопатою, щоб не пошкодити корені.



 


Дехто радить після обрізання стебел корені промити, витримати в концентрованому розчині марганцівки і просушити. Але коли посадкового матеріалу багато, зробити це не так просто, процедура займає надто багато часу. Легше струсити зайву землю, просушити день-два на сонечку або під навісом, скласти у ящики, притрусивши деревним попелом і поставити у підвал чи інше приміщення з низькою плюсовою температурою і вологістю до 70 відсотків.


Невелику колекцію жоржин можна надійно перезимувати, вмочивши корені у розплавлений на водяній бані парафін, а потім скласти їх у коробку й зберігати, скажімо, у заскленій лоджії. Але за умови, якщо там цілу зиму утримується плюсова температура.


Протягом усього періоду спокою за посадковим матеріалом потрібно стежити. Якщо корені дуже пересохли і морщаться, можна злегка скропити їх водою. Якщо деякі почали загнивати, треба негайно очистити їх від гнилі, відповідно обробивши.


На жоржини протягом зими зазіхатимуть миші. Відігнати їх можна гілочками бузини або зубчиками часнику.


Добре зберігаються корені, якщо після викопування їх вмочити у глиняну бовтанку і добре просушити. Але це також процес доволі трудомісткий.


Якщо, викопавши жоржини, ви виявили, що корінці занадто тоненькі, це значить, що при вирощуванні не дотрималися відповідної агротехніки. Щоб наросли великі здорові корені, рослини необхідно протягом сезону систематично підживлювати і поливати, вчасно видаляти відцвілі стебла. І все ж спробуйте зберегти ті тоненькі «пальчики» у пластмасових пляшках, засипавши їх піском.


Краса цієї квітки варта того, щоб із нею «повозитися». Це важко уявити, але у сортів Кельвін Флудлайт (лимонний) і Зорро (темно-червоний) діаметр квітки — 25 сантиметрів!


 

Telegram Channel