Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Мислинях освятили фігуру Божої Матері (ФОТО)

Волинь-нова

У Мислинях освятили фігуру Божої Матері (ФОТО)

На Покрову Пресвятої Богородиці у невеликому селі Мислині, що на Горохівщині, відбулася незабутня подія – освячення фігури Божої Матері, встановленої на честь пам’яті про загиблих борців за волю й незалежність України всіх часів

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Вікопомне дійство розпочалося Божественною Літургією у місцевому Свято-Троїцькому храмі і багатолюдним Хресним ходом. На чолі з настоятелем церкви отцем Василем (Ціко) обряд освячення звершили настоятелі храмів Сенкевичівки, Вільхівки, Дубової Корчми Української Православної Церкви Київського Патріархату.


Ідею увічнити пам’ять земляків отець Василь висловив мирянам на початку вересня. Вже декілька років серце священнослужителя краяла почута сумна історія про двох 18-річних юнаків, вивезених із села комуністами на каторгу у Сибір. Звідти хлопці не повернулися додому, а рідним так і не вдалося дізналися, чи поховані вони по-християнськи, чи ні.



Потрібно, щоб молитва за героїв України була постійно в наших серцях. Про це тепер кожному у селі нагадуватиме лик Божої Матері.



– Зробити таку посвяту патріотам нас спонукала історія, в якій тепер з’явився вмитий кров’ю Донбас. Потрібно, щоб молитва за героїв України була постійно в наших серцях. Про це тепер кожному у селі нагадуватиме лик Божої Матері, – розповів о. Василь.


– На мармуровій плиті написано прізвища і 38-ми жителів села, розстріляних у 1943-1944 роках. Такою була воля місцевої громади, яка поіменно пам’ятає убитих земляків, яка молиться за мир, у скорботі оплакує Небесну сотню і бійців неоголошеної війни на Сході України, – знає достеменно новосілківський сільський голова Євген Пились, заручившись підтримкою якого, люди завзято взялися до роботи.



До благородної справи долучилися генеральний директор ТО «Волинь Агро» Володимир Гуменний, лідер територіальної громади Євген Пились. Частину коштів було виділено з бюджету Новосілківської сільської ради. Свій внесок зробили жителі Мислинь, церковна громада.



Милуючись заквітчаною Пречистою Дівою Марією, люди пригадували, як у негоду молодь возила землю підводами, виконувала всі підсобні роботи. Переймалися, щоб із пекельного Сходу України повернулися у рідні домівки воїни Василь Корнійчук і Борис Гримайло, дякували Богові, що, виконавши свій громадянський обов’язок, уже хазяйнують удома 15 жителів Мислинь і Новосілок. Їм, почесним гостям дійства, учні місцевої ЗОШ І-ІІ ступеня подарували зворушливі вірші та квіти.



Мудру проповідь сказав настоятель Свято-Юріївського храму селища Сенкевичівка отець Богдан (Яким), вдячні промовиновосілківський сільський голова Євген Пились, демобілізований воїн АТО Віталій Казіміров, радник голови районної ради Людмила Супрун. Запаленими свічками, квітами, побажаннями миру Україні свою повагу засвідчили депутат районної ради, голова РПО ВО «Батьківщина» Василь Пащук і активісти цієї організації Тетяна Харченко і Тетяна Пушинська.



Історію неньки України, плач матерів за доньками й синами, душі яких ангелами злітатимуться і до фігури Божої Матінки у Мислинях, піснями і віршами зворушливо переповідали отець Михайло (Стрільчук), матушка Галина, завідувач місцевого клубу Іван Андрощук із дружиною, директор Сенкевичівської музичної школи Катерина Андрощук, секретар Новосілківської сільської ради Ольга Герасим’юк, акомпаніатор Володимир Росовський.


У спільній молитві пом’янули всіх героїв.



Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.


 

Telegram Channel