Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Рак грудей виявляють і у 20-річних

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози. З цієї нагоди в обласному онкологічному диспансері відбулася прес-конференція

 



Самообстеження грудей має стати правилом для кожної жінки. Проявляти пильність повинні й сімейні лікарі, терапевти, гінекологи, за необхідності —скеровувати пацієнток на мамологічне обстеження.



Торік на Волині рак молочної залози діагностували у 263 жінок, у кожної четвертої захворювання виявили на пізній стадії, що значно зменшує шанси на успішне лікування. А майже чверть пацієнток з цією патологією — жінки працездатного віку. Лікарі констатують, що лише 15% хворих, у кого онкозахворювання виявили на 4 стадії, після лікування живуть довше 5 років. Тому так важливо застерегти представниць прекрасної статі від смертельної загрози.


На початок цього року на обліку в канцерреєстрі перебувало 2903 волинянки. На жаль, рак молочної залози помолодшав. Лікували в онкодиспансері від цієї недуги навіть 23-річну дівчину. І зараз у стаціонарі є молоді жінки, у яких дітки — грудного віку.


Серед причин, які провокують розвиток раку молочної залози --опромінення, забруднення довкілля, неякісні харчові продукти, стреси, фіброзно-кистозна мастопатія, паління, алкоголь, гормональний дисбаланс, спадковість, пізні пологи тощо. У містах показник захворюваності вищий, аніж у селах. Якщо в середньому в Україні він становить 47 на 100 тисяч населення, то на Волині — 47,8. А в Луцьку, приміром, — 69,7 на 100 тисяч населення.


Запобігти погіршенню ситуації можна лише спільними зусиллями медиків і самих волинянок, наголошують онкологи. Самообстеження грудей має стати правилом для кожної жінки. Проявляти пильність повинні й сімейні лікарі, терапевти, гінекологи, за необхідності — скеровувати пацієнток на мамологічне обстеження. В області діє 8 мамографів: три стаціонарних в Луцьку (онкодиспансер, ЦПМСД №1 та приватна клініка) та ще 2 пересувних (в онкодиспансері та ЦПМСД №1), також ці апарати є у Ковелі, Любомлі та Нововолинську.

Telegram Channel