Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Двоє луцьких школярів пройшли стажування в німецькій лабораторії

До всесвітньо відомої Експериментальної лабораторії для молоді «ХLAB», що знаходиться у німецькому місті Геттінген, мріє потрапити кожен юний біолог


Ольга КУЛІБАБА



На її заняттях ми багато чого навчилися: ізолювати плазміди, проводити трансформацію ДНК, ізолювати білки і визначати їх концентрацію.



Цими днями Олена Моренко, учениця 11 класу Луцької спеціалізованої школи №1, слухачка секції медицини Волинської обласної МАН, та Роман Савка, одинадцятикласник Луцької гімназії № 21 імені Михайла Кравчука, слухач секції валеології, пройшли стажування в лабораторії «ХLAB», ставши учасниками ІV наукової школи з біохімії та нейрофізіології. Захід було організовано вже вчетверте Національним центром «Мала академія наук».


Щоб потрапити до школи, їм необхідно було пройти жорсткий конкурсний відбір та обов’язково бути переможцем ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України у відділенні хімії та біології. Олена та Роман успішно подолали усі випробування.


Мені разом із іншими учнями-дослідниками з українських шкіл пощастило взяти участь у роботі наукової школи на базі лабораторії «ХLAB» у місті Геттінген в Німеччині, — розповідає Олена Моренко. — Тут ми вчилися працювати із надсучасним науковим обладнанням та набували знань з нейрофізіології та молекулярної біології під час лекцій німецьких професорів-вчених – докторів Марам Бадер та Міхаела Фербера.


— Ніколи не думав, що побуваю в Німеччині, а в німецькій лабораторії тим паче, — додає Роман Савка. — Міс Марам по-новому відкрила нам магічний світ молекулярної біології. На її заняттях ми багато чого навчилися: ізолювати плазміди, проводити трансформацію ДНК, ізолювати білки і визначати їх концентрацію. Це особливий досвід!


Хоча більшу частину дня ми проводили в лабораторії, та все ж отримали тонну незабутніх вражень, гуляючи вузенькими вулицями цього німецького містечка.


 

Telegram Channel