Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Угорці відзначають ювілей придушеного Москвою антикомуністичного повстання

По всій Угорщині, а також поза її межами, у сусідніх державах, де компактно проживають угорські меншини, відбуваються тематичні жалобні заходи

У неділю, 23 жовтня, угорці відзначають 60-ту річницю антикомуністичного повстання 1956 року. В Україні героїв революції 1956 року вшановують у Києві та на Закарпатті, повідомляє «Радіо Свобода».


Виступаючи з нагоди ювілею у Будапешті, посол України в Угорщині Любов Непоп зазначила, що боротьба угорського народу проти комуністичної тиранії і великі жертви не були даремними. Вона висловила подяку угорцям за розуміння, яке вони виявляють до українців в умовах збройної агресії Росії на сході України.


«Ми і надалі дуже розраховуємо на допомогу, солідарність і сприяння Угорщини не тільки словом, але й ділом у формі політичного тиску і санкцій на державу-агресора, прийому на лікування поранених воїнів АТО, оздоровленні дітей-пересенців. Дуже важливо, щоб у цій ситуації не мовчали наші друзі», – сказала Любов Непоп.



Тоді загинули десятки тисяч цивільних, близько 300 тисяч угорців стали біженцями.



Антикомуністичне повстання в Угорщині 1956 року придушили радянські війська, танки з червоною зіркою розташувалися на вулицях Будапешта. Тоді загинули десятки тисяч цивільних, близько 300 тисяч угорців стали біженцями на Заході, а в самій країні прорадянський уряд Яноша Кадара вдався до масових репресій.


У 1968 році за угорським сценарієм радянські танки придушили демократичні процеси в Чехословаччині, відомі як «празька весна».


 

Telegram Channel