Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Грошей бракує, тіштесь обіцянками

Волинь-нова

Грошей бракує, тіштесь обіцянками

Як виконуються бюджетні програми в галузі охорони здоров'я? Чи можна сподіватися на швидке впровадження в Україні страхової медицини? Як вплинути на парламентарів, щоб Закон про трансплантацію органів нарешті був прийнятий? Ці та інші проблеми обговорювали сьогодні учасники інтерактивного прес-клубу, що є спільним проектом обласної ради та редакції газети «Волинь-нова»

 



На папері у нас існує два десятки програм, які мали б полегшувати життя важкохворим людям, але держава не виділяє необхідних коштів для їх втілення.



Галина СВІТЛІКОВСЬКА


На папері у нас існує два десятки програм, які мали б полегшувати життя важкохворим людям, але держава не виділяє необхідних коштів для їхнього втілення. Пацієнти чекають обіцяних безкоштовних ліків, але цього року на них з державного бюджету не отримали жодної гривні. Мізерні заборговані залишки за 2015 рік—крапля в морі, адже ціни на препарати постійно ростуть. Присутні на засіданні депутати обласної ради, керівники лікувальних закладів довго дискутували, як справедливо розпорядитися коштами з обласного бюджету, що виділяються на реалізацію регіональних програм, щоб менше було обділених. Зокрема, депутат Михайло Бегаль пропонує частково забезпечувати безкоштовними ліками визначені категорії хронічних хворих, щоб охопити більшу кількість тих, хто їх гостро потребує.


У керівника Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Андрія Ягенського інша думка: пацієнту з інфарктом треба оперативно надавати допомогу, а не з'ясовувати, чи зможе людина доплатити за препарати. Завдяки програмі «Волинькард» сотням наших краян було врятовано життя. Але через недостатнє фінансування нема змоги приділяти належну увагу профілактиці серцево-судинної патології. «Доводиться гасити пожежі, а заготовляти пісок при цьому не вдається», -- образно окреслив проблему Андрій Ягенський.


208 волинян з нирковою недостатністю є пацієнтами 6 центрів гемодіалізу, які діють в області. Ці люди можуть жити тільки завдяки штучній нирці. У всіх цивілізованих країнах гемодіаліз є тимчасовим порятунком в період підготовки до пересадки нирки. В Україні недужим людям про таке можна тільки мріяти. Напрацьований досвід вітчизняних спеціалістів з трансплантації органів роками не використовується через недолуге законодавство. У Верховній Раді чекає розгляду законопроект, якого чекають сотні хворих та їхні родини. Досі ці люди мусили оббивати пороги благодійних фондів, збираючи кошти на пересадку органів у сусідній Білорусі. Тому голова постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, материнства та дитинства Олександр Зінчук висловив прпозицію підготувати звернення до Верховної Ради, щоб Закон про трансплантацію органів було прийнято якнайшвидше.


Йшла мова на засіданні прес-клубу і про реформування галузі охорони здоров'я, зокрема про анонсований представниками міністерства перехід до страхової медицини. Учасники засідання зійшлися на думці, що це —складний і тривалий процес, але кроки на цьому шляху робити необхідно. 


 

Telegram Channel