Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Прокурор Волині Максим Киричук про полювання на «велику рибу»

Волинь-нова

Прокурор Волині Максим Киричук про полювання на «велику рибу»

Що вдалося «зловити» за перші 100 днів на посаді – в ексклюзивному інтерв’ю нашій газеті

 Довідка «Волині-нової»:


Максим КИРИЧУК народився 9 травня 1980 року у Львові. У 2002–му закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Одружений, виховує двох дітей. Обіймав різні посади у прокуратурі Львівської, Київської, Закарпатської областей. До призначення прокурором Волині працював у центральному апараті ГПУ.


 


Василь МАРЧАК


 


«Жителів області цікавлять не реформи, а результат: щоб не крали, не грабували, а злочини – розкривали»


Призначаючи вас, Генеральний прокурор Юрій Луценко сказав, що в органах прокуратури області залишаться тільки ті, хто згоден чесно працювати на результат. А хто скомпрометував себе – повинен написати заяву на звільнення. Чи багато кадрових змін відбулося у прокуратурі Волині з вашим приходом?


Змінено всіх заступників прокурора області, кількох начальників відділів. Були і такі, хто написав заяву на звільнення з органів прокуратури або з посади. Це, скажімо, керівник Луцької місцевої прокуратури. А в цілому – у прокуратурі області, вважаю, трудяться чесні і відповідальні люди.



Такі злочини зачіпають усіх волинян. Бо коли людина боїться за своє майно чи виходить на вулицю з острахом – це погано. І в громадян постає запитання: а де правоохоронні органи?



То чому ж зростає рівень злочинності?


Упродовж останніх трьох місяців вдалось уповільнити динаміку зростання злочинності на Волині. Думаю, читачам не цікаві цифри і відсотки. Скажу так: цього року в області вчинено більше злочинів. Левову частку цього зростання дали злочини проти власності. Крадіжки. Грабежі. Розбої. Шахрайства. Такі злочини зачіпають усіх волинян. Бо коли людина боїться за своє майно чи виходить на вулицю з острахом – це погано. І в громадян постає запитання: а де правоохоронні органи?


І де правоохоронні органи?


Працюють. Не ідеально. Але працюють. І можна довго говорити про причини зростання злочинності і те, яких заходів ми вживаємо, аби її побороти. Можна говорити про економічні негаразди, які штовхають на слизьке тих, хто за інших умов, скажімо, не крав би. Можна говорити про складний і неоднозначний процес реформування усіх без винятку правоохоронних органів. Але людей – простих, отих, що зараз ідуть по вулиці, – не цікавлять причини, які спонукають когось до злочину. Не цікаві їм ні реформи, ні організаційні чи кадрові, чи будь-які інші проблеми правоохоронців. Цікавить результат. Щоб не крали. Щоб не били. Не грабували. А якщо злочин вчинено – то щоб його розкрили, знайшли винних і покарали. І відшкодували збитки.


Так, в умовах формування, скажімо, нової структури реформованих органів Національної поліції не всі її підрозділи працюють ефективно. І проблем у всіх, повірте – немало. Але треба не скаржитися на проблеми, а шукати шляхи їх вирішення. Працювати потрібно. Так, щоб люди це відчували.


 


«До критики ставлюся позитивно – головне, аби це було на користь справі»


Громадяни тепер не байдужі до процесів, які відбуваються. Коли не відчувають результатів чиєїсь діяльності – вони прагнуть брати участь у процесах, критикують…


Громадськість зараз справді дуже активна. Готова допомагати в роботі. Критикувати, підказувати. Я до цього дуже позитивно ставлюся. Задля зручності ми практикуємо особистий прийом громадян у районах. А при прокуратурі області є дорадчий орган – Консультативна рада, куди входять представники багатьох громадських організацій. Ми з ними іноді сперечаємося, але дослухаємося завжди. Взаєморозуміння є, бо знаємо, що це на користь справі.


І допомагають громадяни багато в чому. Скажімо, той самий бурштин. Саме завдяки своєчасному узгодженню дій правоохоронних органів, органів влади і патріотично налаштованих громадських організацій не допущено фактів масового нелегального видобутку янтарю в лісових масивах поліських районів області, які були у вересні–жовтні минулого року. У 12 кримінальних провадженнях скеровані до суду обвинувальні акти щодо 27 осіб за вчинення злочинів, пов’язані з незаконним старательством. Уже засуджено 13 осіб. Органи державної прикордонної та митної служб виявили та припинили 24 випадки незаконного вивозу за кордон 129 кілограмів бурштину.


Мало це чи багато? Чи страшним для бурштинокопачів є покарання, передбачене Кримінальним кодексом? Що може зняти проблеми, пов’язані з цим так званим «клондайком»? Однозначно – врегулювання питання на рівні держави і законодавчі зміни. Але це теж не означає, що правоохоронцям треба сісти і скласти руки, чекаючи тих змін.


Сьогодні на руках у наших громадян багато зброї. І не раз доводилося чути, що країна повернулася у «лихі 1990-ті», де був розгул організованих злочинних угруповань.


Тільки впродовж року викрито 6 таких банд. Три з них – за останні два місяці. Одна – у складі двох громадян Гвінеї та волинянина – займалася незаконним переміщенням іноземців-нелегалів через державний кордон України. Зловмисники переправили у Європу двома партіями 8 таких мігрантів, які після здійснення незаконного перетину українсько-польського кордону були виявлені нарядами прикордонної варти Республіки Польща та в порядку реадмісії передані українській стороні.



Тільки впродовж року викрито 6 таких банд. Три з них – за останні два місяці.



Завдяки чітко спланованим та проведеним слідчим (розшуковим) діям особи злочинців було встановлено, а також викрито схеми переміщення нелегальних мігрантів через кордон та припинено незаконну діяльність організованої групи. Громадяни Гвінеї нині перебувають під вартою, волинянина ж розшукують.


Оголошено про підозру у викраденні майна громадян із проникненням у житло трьом членам іншої організованої злочинної групи – у складі раніше судимих лучан, причетних до щонайменше десятка квартирних крадіжок. Сума, в яку оцінюється майно, винесене ними з помешкань жителів обласного центру, сягає близько півмільйона гривень.


Наразі всі троє членів ОЗГ затримані (до речі, озброєними) 4 листопада 2016 року одразу після вчинення чергової крадіжки, перебувають під вартою. І я хочу ще раз наголосити, що це не випадковість. Вони були в полі зору правоохоронців. Їхнє затримання – це результат копіткої роботи.


Третя ж організована злочинна група складалася із чотирьох мешканців Закарпаття, які спеціалізувалися на вчиненні крадіжок з приватних будинків та квартир, розташованих на першому поверсі багатоповерхівок, шляхом відтискання вікон.


За три дні у жовтні «гастролери» пограбували дев’ять квартир та приватних будинків у Луцьку, поживившись грошовими коштами, технікою та ювелірними виробами на суму майже 200 тисяч гривень. Їх теж затримано і вже оголошено про підозру.


 


«У нас всі проти корупції – поки це їх особисто не стосується, а коли зачепить – швиденько йдемо «вирішувати питання»


Юрій Луценко у день вашого представлення дав завдання зловити «велику рибу». Щось попалось?


У листопаді 2016 року викрито злочинну схему одержання неправомірної вигоди виконувачем обов’язків начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області через двох посередників за безперешкодну реєстрацію декларацій про початок будівельних робіт, не проведення перевірок цим органом контролю. Під час обшуків у нього вилучено близько 100 тисяч доларів США та 10 тисяч євро.



Під час обшуків у нього вилучено близько 100 тисяч доларів США та 10 тисяч євро.



До суду цьогоріч скеровано 41 кримінальне провадження про корупційні злочини. До кримінальної відповідальності притягнуто 45 осіб, які їх вчинили, в тому числі 19 працівників правоохоронних органів. Це митники, працівники поліції, прикордонної служби.


Покарано і за давання неправомірної вигоди п'ятьох громадян. На цьому наголошу. Процвітанню корупції сприяють не лише ті, хто вимагає і бере хабар, але й ті, хто його пропонує і дає. Бо взагалі у нас люди проти корупції, але чомусь переважно завжди за те, щоб мати змогу через когось за гроші «вирішити питання». Так не повинно бути. Усі зміни в державі починаються зі змін у свідомості громадян.


Цього року скеровано до суду обвинувальні акти щодо заступника голови Ківерцівської РДА та його дружини, які вимагали неправомірну вигоду за сприяння суб’єкту господарювання у визнанні переможцем тендеру на паливо, промінського сільського голови, який організовував безоплатну передачу у приватну власність земельних ділянок, генерального директора обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання, який узяв «подяку» за працевлаштування медсестрою, заступника начальника управління Держпраці в області, якого, до речі, судом першої інстанції засуджено до реальної міри покарання.


На розгляд до судів направлені обвинувальні акти і щодо працівників лісової охорони, які внаслідок службової недбалості спричинили державним інтересам шкоду на 2,3 мільйона гривень.



Риболовлю люблю, але вже давно не брав у руки вудку. Ловимо, як бачите, інакшу рибу.



Більше того, слідчий відділ прокуратури області розслідує кримінальне провадження за фактом привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, підроблення документів та вимагання неправомірної вигоди працівниками державних лісогосподарських підприємств області, які «не безкоштовно» організували реалізацію на користь суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності пиломатеріалів за заниженою вартістю. Одночасно з експортом продукції був налагоджений протиправний механізм вивезення за кордон також підакцизних товарів. Поки що рано розповідати подробиці, але про хід і результати розслідування ми обов’язково будемо повідомляти волинянам.


Якщо у прокурора області з’являється вільний час, чим він займається?


У вихідні, коли іноді випадає вільна година, приділяю її сім'ї. А ще намагаюся знаходити час для улюбленого футболу і шахів. Двічі на тиждень за можливості вечорами граємо з колегами. Риболовлю люблю, але вже давно не брав у руки вудку. Ловимо, як бачите, інакшу рибу.

Telegram Channel