Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Куди зник унікальний човен-довбанка?

Волинь-нова

Куди зник унікальний човен-довбанка?

Цінну знахідку невідомі викопали і вивезли

Сергій НАУМУК

У серпні цього року рівнянин Олександр Москалець мандрував річкою Стир на плоту. У Маневицькому районі до нього приєднався його товариш із Годомичів Василь Шавук. Біля села Семки на лівому березі річки вони помітили напівзаглиблену в землю величезну довбанку, яку хтось уже почав відкопувати.

 

Те урочище називаємо Луг. Човна хлопці знайшли, коли по рибу ходили. Я й сам його не раз бачив, — затягується на возі Петро (своє прізвище чоловік не назвав), — але думав, що то просто дуб. А коли вода зійшла, стало зрозуміло, що то човен. Там його серед ночі викопали і повезли. Обгорнули, щоб не видно було.

Нагадаємо, що у вересні минулого року волинські ЗМІ облетіла інформація про човен, виявлений у Старосіллі Маневицького району. Писала про унікальну знахідку і наша газета. Ще б пак: однодревка довжиною більше 12 метрів трапилася вперше. Вона вразила науковців — не лише українських, але й зарубіжних. Треба сказати, що семківська була не менш захоплива, аніж старосільська. Її довжина становила 11,2 метра.

Мандрівники знали про це, тож із інтересом сфотографували та зафільмували новознайдену довбанку. Пізніше хотіли поцікавитися її долею. Адже загальновідомо, що попереднього човна підняли і почали консервувати. Та пошуки в інтернеті нічого не дали. Про старосільську знахідку писали багато мас–медіа, про семківську — ні слова. Олександр Москалець вирішив перевірити, чи довбанка ще на місці. Пройшовся берегом річки, але… її вже не було.

Тоді Василь Шавук, як місцевий, почав стукати в усі інстанції. Врешті написав заяву в поліцію.

Звертався в різні установи: у відділ культури, в тутешній музей, у районну раду. Нікому нічого не треба, усім байдуже. Тоді вирішив написати заяву в поліцію. Тричі відмовлялися її брати: перший раз, бо всі ловили злочинця–втікача і не було кому оформити документ, другий раз виникли ще якісь проблеми — дарма прочекав. Тоді я набрав «102», приїхав наряд, взяли у мене пояснення і заяву зареєстрували, — розповідає перипетії звернення до владних органів Василь Шавук. — У приватних розмовах поліцейські розповіли, що в курсі цієї справи, про човен–довбанку повідомили СБУ, бо ходили чутки, що знахідку хочуть продати за кордон. Взагалі склалося враження, що всі добре знають, хто саме забрав човен, але не хочуть говорити.

У прес–службі Головного управління Національної поліції нас поінформували, що дійсно була заява про зникнення довбанки. Проте з наданих фотокарток не вдалося ідентифікувати, чи це справді був стародавній човен. Крім того, пройшов чималий термін від виявлення предмета до повідомлення про його зникнення. Свідків перевезення знайти не вдалося. Наразі справу закрито.

Зате у селі Семки про зниклий човен знають усі чи майже всі. Перший же перехожий, якого ми здибали, сказав, хто з місцевих натрапив на ту довбанку. Зате дружина чоловіка, до якого нас відіслали, про знахідку й не чула. Мовляв, він нічого такого не виявляв. І взагалі про однодревку не знає. Зате вельми допитувалася, хто ж вказав на їхню сім'ю.

Інший перехожий розповів, що чув про знахідку. А от куди вона поділася — невідомо. Стільки ж знають Володя Дьох та його сусід Петро.

Те урочище називаємо Луг. Човна хлопці знайшли, коли по рибу ходили. Я й сам його не раз бачив, — затягується на возі Петро (своє прізвище чоловік не назвав), — але думав, що то просто дуб. А коли вода зійшла, стало зрозуміло, що то човен. Там його серед ночі викопали і повезли. Обгорнули, щоб не видно було.

Хто саме пригнав екскаватора, крана та КамАЗа, селяни не в курсі. А може, і знають, але не хочуть говорити. Їх можна зрозуміти. Бо по всьому видно, що за цим стоять впливові особи. Нікому не охота наживати таких ворогів.

Так чи інакше, можна констатувати, що в державі, яка вважає себе частиною Європи, серед білого дня зловмисники викопали (не вручну, а потужною технікою — сліди ковша добре видно на фото) унікальний човен–довбанку. Везли його через піврайону і нікому до цього не було діла. І досі немає. Мабуть, чиясь приватна колекція потребує унікального експоната.

Серед білого дня зловмисники викопали (не вручну, а потужною технікою — сліди ковша добре видно на фото) унікальний човен–довбанку.  

Таке й далі траплятиметься, поки громада не усвідомить, що подібні дії злочинні. Адже хтось попросту вкрав археологічну знахідку, яка має належати державі, тобто усім нам. Старосільський човен консервують, готують проект для будівництва музею. У такому випадку він стане окрасою Волині. Ним ще не один чиновник хвалитиметься перед іноземними делегаціями. Семківський же спритники, вочевидь, продадуть небідному колекціонеру, щоб той тішив свою пиху.

Кажуть, однодревку повезли з Маневиччини в Рожищенський район у напрямі села Боровичі. За словами інших, знахідка осіла у селі Крижівка. Шановні читачі, зрозумійте, що цей човен, де б він нині не був, — крадений. Якщо хтось знає, де його ховають, телефонуйте в поліцію та в редакцію нашої газети. Тільки зусиллями громадськості можна завадити зловмисникам продати поцуплене.

Telegram Channel