Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Мільйон нових робочих місць – з ініціативи ПриватБанку*

Волинь-нова

Мільйон нових робочих місць – з ініціативи ПриватБанку*

Зробити Україну країною підприємців – цілком реально, якщо об’єднати зусилля банківської системи, влади і громад. До такого висновку прийшли учасники першого регіонального бізнес-форуму, який відбувся цими днями у Луцьку і визнаний на Волині наймасштабнішою підприємницькою подією року

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


«Країна успішного бізнесу» стала Національною програмою


У квітні 2016-го ПриватБанк започаткував нову платформу підтримки малого і середнього бізнесу. Йдеться про виділення кредитів для розвитку підприємництва у розмірі від 50 до 300 тисяч гривень. Проектне фінансування забезпечує рівні умови для всіх підприємців і передбачає залучення місцевих бюджетів до відшкодування відсотків за користування кредитами, якщо кошти будуть використані для створення нових робочих місць. Ця ідея виявилася настільки актуальною, що вийшла за межі однієї банківської установи і дала життя Загальнонаціональній програмі сприяння підприємництву.


Завдяки програмі КУБ (Країна Успішного бізнесу) на Волині вже профінансовано 150 проектів на загальну суму понад 15 мільйонів гривень. Нашими зусиллями було створено майже 80 тисяч робочих місць. Ця цифра нас надихнула. Ми переконані, що запустити національну програму абсолютно посильно, якщо до неї підключаться всі банки, вся спільнота. КУБ — це програма комплексної підтримки бізнесу, метою якої є створення 1 000 000 робочих місць за 2015-2016 роки. Згідно з чинним законодавством, органи місцевого самоврядування уповноважені ухвалювати рішення щодо компенсації відсотків за кредитами за рахунок коштів місцевих бюджетів. Рекомендована сума компенсації за створене одне робоче місце 30 тисяч гривень. Треба змінювати складну ситуацію в державі, бо зараз 80 відсотків населення України перебуває за межею бідності, за останні три роки рівень безробіття зріс втричі. Наразі Україна входить у трійку «лідерів» трудової міграції. Лише за перше півріччя 2016–го не менше півмільйона наших громадян працевлаштовані в Польщі, і саме Волинь є одним із основних «донорів» трудової міграції. Тому хочемо, щоб в Україні було достатньо робочих місць, – розповів директор Північно-Західного РУ ПриватБанку Юрій Войтенко.


Програму було презентовано на регіональному бізнес-форумі в Луцьку, організованому ПриватБанком і Українською спілкою промисловців і підприємців. Захід зібрав майже дві сотні зацікавлених волинян – представників малого та середнього бізнесу і тих, хто тільки планує розпочати власну справу. Взяли участь у форумі керівники місцевої влади, активісти громадських організацій, бізнес–тренери. До речі, із Національною програмою «Україна – країна підприємців» уже мали змогу ознайомитися жителі Києва, Полтави, Дніпра, Ужгорода, Рівного, представлять її в кожному обласному центрі. Адже успіх розпочатої справи залежить від поінформованості людей.



Не можна миритися з тим, що зараз серед наших краян представники малого і середнього бізнесу становлять усього один відсоток, у той час у європейських країнах прошарок підприємців – 35 – 70 відсотків.



Сидіти й бідкатися, що нема роботи, або їхати працювати за кордон – не вихід. Необхідно спільно вирішувати цю проблему. Я радий, що наша ініціатива знайшла підтримку голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, керівників Луцької міської ради. Стимулювання розвитку підприємництва включає не тільки фінансову складову, ми готові допомагати початківцям у сфері бізнесу консультаціями, інноваційними сервісами, – продовжує директор Північно-Західного регіонального управління ПриватБанку Юрій Войтенко, висловлюючи надію, що й інші українські банки приєднаються до реалізації програми.


Перед початком роботи форуму довелося почути думку одного з його учасників – приватного підприємця Олександра Людви: «Як клієнт ПриватБанку, мав можливість переконатися, що в цій фінансовій установі працюють професіонали, а від сьогоднішнього заходу очікую потрібної інформації, цікавого спілкування і нових знайомств».


 


Підприємницька жилка – у генах волинян


І вигідне розташування, і агропромисловий потенціал, і вміння наших краян за будь-яких обставин давати собі раду – усе свідчить про те, що підприємництво на Волині має великі перспективи. Важливо лише дати поштовх, підставити плече бізнесменам–початківцям.


Ми більше уваги досі приділяли соціальним питанням, гуманітарній сфері, тепер час підтримати малий бізнес, який дасть нашій економіці потужний імпульс. Тому я схвалюю ініціативу ПриватБанку і буду сприяти, щоб програма розвитку підприємництва була затверджена сесією обласної ради. І це – не лобізм певних структур. Створення нових робочих місць – це збільшення надходжень до місцевих бюджетів, поліпшення достатку волинян. Не можна миритися з тим, що зараз серед наших краян представники малого і середнього бізнесу становлять усього один відсоток, у той час у європейських країнах прошарок підприємців становить 35 – 70 відсотків. Якщо ми тримаємо курс на Європу, то необхідно виправляти цю ситуацію, – наголосив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.


Йшла мова і про те, що насамперед необхідно подбати про всебічну допомогу у започаткуванні власної справи демобілізованим військовим, яких на Волині понад 10 тисяч. На думку заступника луцького міського голови Сергія Григоренка, це допоможе тим, хто пройшов війну, знайти своє місце в мирному житті.


Підприємці – золотий фонд нації, і ним треба дорожити. Якщо нема змоги вплинути на кредитну політику, доступність фінансування, якщо на рівні держави до цих питань мало уваги, то потрібно шукати інші способи їхнього вирішення, – схвально оцінює ініціативу ПриватБанку виконавчий директор регіонального відділення Української спілки промисловців і підприємців у Волинській області Юрій Анцух.



Форум дав змогу його учасникам отримати чимало корисної інформації з питань реєстрації підприємств, особливостей бухгалтерського обліку і податкової звітності, юридичного супроводу діяльності.



Цікавим і аргументованим був виступ директора Волинського обласного центру зайнятості Раїси Кучмук, який спонукав до роздумів про те, чому половина безробітних волинян – люди з вищою освітою, чому із 50 тисяч претендентів на цей статус лише кожен десятий проявляє зацікавленість підприємницькою діяльністю, а реальні кроки в цьому напрямку роблять щороку лише кілька сотень незайнятих краян.


Під конкретні бізнес–плани виділяємо одноразову допомогу на започаткування власної справи, середній розмір якої становить понад 13 тисяч гривень. А всього з фонду, який формується з відрахувань працюючих, було видано початківцям у сфері бізнесу 2,2 мільйона гривень. Добре, що тепер люди з підприємницькою жилкою матимуть змогу скористатися програмою, яка передбачає відшкодування відсотків, це буде додатковим стимулом, який у поєднанні з консультуванням та навчанням дасть позитивні результати, – вважає Раїса Кучмук.


Форум дав змогу його учасникам отримати чимало корисної інформації з питань реєстрації підприємств, особливостей бухгалтерського обліку і податкової звітності, юридичного супроводу діяльності тощо. Досвідом на шляху до успіху поділилися луцькі бізнесмени, які зуміли створити прибуткові підприємства, що забезпечують роботою багатьох волинян.

Telegram Channel