Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Перукарня для декоративних кущів

Волинь-нова

Перукарня для декоративних кущів

Із настанням холодів з нашого поля зору зникають колоритні квітники, зелені «ажури» дерево–чагарникових масивів, смарагдові килими газонів. Та не зникає необхідність турбуватися про зелені насадження, щоб вони порадували нас і наступного сезону. Тож наша розмова про важливий елемент саду — декоративні кущі або чагарники, які мають особливу роль у садово–парковому будівництві: у формуванні ландшафту, створенні саду, в об’ємній організації простору

Алла МОЖЕЛЮК,
майстер-озеленювач комунального підприємства «Парки та сквери Луцька»

Декоративні кущі — знахідка для декорування садиби. За красою вони не поступаються багатьом трав’янистим рослинам, мають ефектний вигляд завдяки рясному цвітінню, оригінальному забарвленню листя, кори чи плодів, витонченій будові хвої. Висаджуються поодиноко, а також групами і масивами, в живі огорожі й бордюри. Догляд за ними мінімальний, як зазвичай у саду: полив, підживлення добривами, прополювання і рихлення грунту в пристовбурних лунках, їх мульчування і, в разі необхідності, правильне обрізування та регулярна стрижка. І саме в період листопаду багато власників декоративних садів готують кущі до зими. На жаль, поширена помилкова думка, що всі декоративні кущі щороку восени треба сильно обрізати. Часто це виглядає як просте поверхневе «підстригання» стебел у формі кулі для обмеження розмірів рослини. Такі дії призводять до створення потворного вигляду куща з невеликою в наступному сезоні кількістю квітів або зовсім без них, зі збитим у клубок тонким гіллям, лисим знизу через відсутність на кущі листя.

 

У період листопаду багато власників декоративних садів готують кущі до зими. На жаль, поширена помилкова думка, що всі декоративні кущі щороку восени треба сильно обрізати.

Обрізування означає укорочування, видалення або проріджування певних частин рослини (пагонів, гілок, суцвіть) з метою стимулювання її росту, цвітіння, плодоносіння і збереження або надання рослині заданої форми. Може здатися, що обрізка — це грубе втручання в природний процес її росту та розвитку. Дійсно, в лісі ні кущі, ні дерева ніхто не обрізає. А вони ростуть… Листя, квітки і невеликі гілки відмирають і опадають природним шляхом, відновлення проходить повільно, але постійно.

У декоративному садівництві все інакше. Існує три види обрізування, кожне з яких має своє призначення:
формувальне виконує декоративні функції та скеровує ріст рослин;
проріджувальне забезпечує доступ сонячного світла до середини куща;
санітарне ліквідує відмерлі або хворі частини гілки і дає таким чином можливість активніше розвиватися молодим і здоровим пагонам.

В озелененні кущі умовно поділяють на красивоквітучі, листяно-декоративні, хвойні та вічнозелені. Для того, щоб зрозуміти й обрати вид обрізування, необхідно як мінімум знати назву рослини і до якої групи вона належить, яка її функція в саду. Якщо це красивоквітучі кущі, а це форзиція (рано навесні вкриває гілля золотисто-жовтим цвітом), спірея Ван-Гутта (рясні суцвіття білих дрібних квіток — «кашки»), спірея японська (рожеві китиці на верхівках стебел), вейгела (рожеві трубчасті квіти), жасмін садовий, дейція, айва японська, мигдаль, магнолії, то обрізування старих виснажених гілок сірого кольору у нижній частині куща можна проводити один раз на 2—3 роки.

Таке проріджування стимулюватиме в подальшому ріст потужних молодих приростів із корою коричневого кольору, з рівномірним розміщенням цвіту на рослині, чим збільшить її декоративність. Кущі листяно-декоративної групи повинні максимально розкрити красу листя: барбариси, кизильники, дерен, бересклети, ліщина. Квіти і суцвіття в них не мають декоративної цінності. Тому проріджування необхідне для видалення старого каркасу стебел, а формувувальна, з видаленням перехресних або внутрішніх приростів – для максимального розташування привабливого листя по периферії крони і для забезпечення вільної циркуляції повітря всередині куща, що дасть змогу уникнути застою повітря, який призводить до захворювань.

Хвойні та вічнозелені кущі за декоративністю виходять на перший план у холодну пору року і концентрують нашу увагу різними відтінками смарагдового забарвлення хвої чи листя. Рослини цієї групи ідеально підходять для створення регулярною стрижкою простих геометричних форм у вигляді куль, пірамід, конусів, кубів, живоплотів (туя, ялівець, тис ягідний) та бордюрів (самшит). Ця декоративна стрижка, яку називають Топіарним мистецтвом, ніколи не виходить з моди.

Порада: хвойні та вічнозелені рослини можна стригти після досягнення ними віку 4 роки. Обрізування проводять кожного літа, причому двічі за сезон: перша стрижка припадає на середину червня, коли хвоя вже розпустилася, друга — на початок серпня. І не шкодуйте самшит — стрижіть його вчасно в міру відростання молодих пагонів, надаючи будь-яку форму, він дуже це любить. У результаті будете мати фігуру з компактною дрібнопористою текстурою поверхні молодого приросту пагонів і листя насичено-зеленого кольору протягом усього року.

Щоб обрізування пішло на користь вашим рослинам, необхідно дотримуватися кількох основних правил:

довірити цей процес спеціалісту-озеленювачу, який, маючи спеціальний інструмент, знаючи специфіку кожної рослини, особливості її росту і розвитку, «не нашкодить» або принаймні надасть правильну консультацію, як зробити «стрижку» самостійно;

не проводити обрізування декоративних кущів восени на відміну від плодово-ягідних видів. Ця процедура виконується навесні до набрякання бруньок (саме до набрякання, а не до їхнього розпускання), а отже до початку сокоруху, поки рослина «спить», у строки з кінця лютого по квітень залежно від погодних умов, тобто за 3—4 тижні до початку вегетації;

чимало декоративних кущів добре ростуть і цвітуть без будь-якого обрізування, якщо для їхнього розвитку вистачає місця. Тому проріджування цієї групи рослин варто проводити з періодичністю 3—5 років;

не можна «підстригати» квітучі кущі у вигляді кулі, тому що у молодому прирості пагонів поточного року формуються квіткові бруньки, які зацвітуть наступного року. У цих видів рослин (наприклад, спіреї) форма побудови куща має бути максимально наближена до природної;

проводити обрізування необхідно в сухі сонячні дні!

для обрізування кущів необхідно мати спеціальний інструмент, насамперед хороший секатор, ручні або електричні ножиці (для обрізування живоплоту), садову пилку. По закінченню роботи його треба очистити, змазати, зберігати в доброму стані, точити перед роботою. Ніколи не намагайтеся різати занадто товсті для цього інструмента гілки — це може зіпсувати його!

Варто пам’ятати, що бездоганний зовнішній вигляд і рясне цвітіння декоративних кущів можливі лише при забезпеченні їх потреб. Правильне, своєчасне формування чагарників — дуже важлива частина технології їх вирощування. Це складне мистецтво управління життям усього саду і кожної рослини окремо. Дбайте про те, що посадили у своєму саду, — тільки тоді він буде вас радувати будь-якої пори року.

Telegram Channel