Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Час працювати над помилками

Волинь-нова

Час працювати над помилками

У квітнику зараз око може зачепитися хіба що за доцвітаючі хризантеми, майже всі сезонні роботи позаду, тож є можливість зосередитися й на прорахунках. Весною любителі квітів роблять одну й ту ж помилку: намагаються вмістити якнайбільше рослин на обмеженій території. Адже листя ще не розпустилося і, плануючи посадки, ми часто не враховуємо, якими вони будуть через місяць-два. І те, що задумувалося як певна композиція, раптом перетворюється у справжнісінькі хащі, де рослини глушать одна одну. Тож правило перше: дотримуватися дистанції!


Валентина СЕРГІЄНКО


 


Цьогоріч нам довелося зрізати стару, ще прадідівську яблуню, гілка якої під вагою плодів відчахнулася і впала на квітник, наробивши чимало шкоди. Без яблуні стало наче б просторіше й світліше, але… Частина рослин, які комфортно почувалися у напівтіні (примули, хости, папороті, аквілегії), тепер опинилася на сонці, й навесні доведеться подумати про їхнє переселення. А оскільки для всіх не вистачить тінистих місць, зарадити зможуть швидкоростучі високорослі рослини, наприклад, рицина, соняшник, енотера високоросла. Отже, правило друге: рослинам також потрібен комфорт.




Приходьте у квітник не лише із сапкою і поливачкою, а й із блокнотом і ручкою, аби накидати план посадок рослин, зафіксувати початок і тривалість їхнього цвітіння. І це правило третє.



Хто з нас, буваючи в гостях у квітникарів і зауваживши якусь нову рослину, не відчував завмирання серця: «Хочу! Хочу! Хочу!» А ще ж і походи на квіткові виставки, і просто у квіткові ряди на ринку, зацікавлене розглядання різноманітних каталогів зі звабливими пропозиціями. Так і не помітили, як перетворили свій квітник у колекційну ділянку з величезною кількістю найрізноманітніших рослин, яким годі дати раду. Їм бракує місця, вони заступають одна одну, не даючи змоги насолодитися їхньою красою, натомість додають нам клопотів.


Тому, перш ніж придбати ще одну рослину, маємо чітко уявити, де її можна посадити так, щоб вона не заважала іншим. До того ж, споглядаючи мистецтво ландшафтних дизайнерів, ви, мабуть, уже переконалися, що найкраще рослини виглядають тоді, коли вони ростуть однорідними групами, підібраними за кольорами. П’ятнадцять цибулин, скажімо, тюльпанів різних сортів і кольорів, висаджених у ряд, не виглядатимуть так привабливо, як група одного сорту із тих же п’ятнадцяти рослин. Кольорові плями у квітнику, створені рослинами одного сорту, завше виглядають ефектніше, ніж багато різного, висадженого в один ряд. Але, створюючи такі композиції, важливо врахувати висоту рослин, колір і розмір листя, термін і тривалість цвітіння. Тому, якщо захочете стати самі собі дизайнерами, приходьте у квітник не лише із сапкою і поливачкою, а й із блокнотом і ручкою, аби накидати план посадок рослин, зафіксувати початок і тривалість їхнього цвітіння. І це правило третє.


Впевнена, у кожного квітникаря є свої маленькі секрети успіху і перелік прикрих невдач. Запрошуємо поділитися ними із читачами на сторінках «Квіткової підкови». Ваш досвід неодмінно знадобиться новачкам.


 

Telegram Channel