Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Коли простягають 200 гривень, щоб «вирішити» питання, відразу попереджаю про кримінальну відповідальність»

Волинь-нова

«Коли простягають 200 гривень, щоб «вирішити» питання, відразу попереджаю про кримінальну відповідальність»

Патрульний поліцейський Луцька Юрій Сех (на фото) переконаний, що зміни в країні розпочинаються з кожного з нас

 


Хлопець із села Звірів Ківерцівського району у свої 22 пройшов шлях від служби в АТО до роботи у новій патрульній поліції Луцька. Документи для відбору в оновленій структурі Юрій подав рік тому, щойно повернувшись із армії, де з-поміж інших завдань мав обов’язок воювати на Сході України. Юнак був упевнений, що пройде всі етапи відбору: каже, із найскладнішими випробуваннями вже впорався у бойових виїздах.


Наша розмова з одним із наймолодших волинських «агентів змін» присвячена річниці діяльності патрульної поліції в обласному центрі. За цей час Юрій Сех став не лише патрульним, а й психологом. Утім, люди досі пропонують «домовитися» замість того, щоб разом втілювати реформи





Ярослава ТИМОЩУК





БОЙОВЕ ХРЕЩЕННЯ ПРОХОДИВ НА СХОДІ


Юрій давно знав, що хоче служити в армії. І хоч рідні не надто прихильно поставилися до такого бажання, хлопець наполіг на своєму. Поїхав у військкомат, поспілкувався з комісаром, вирішив: «Це – моє!» Паралельно заочно здобував юридичну освіту. Згодом з'ясується, що й армійська дисципліна, і знання законів стануть у пригоді на його першій роботі – у патрульній поліції Луцька.


Служив Юрій у військовій частині в Києві. Тоді ж довелося пройти бойове хрещення: навесні 2014 року розпочалися військові виїзди – спершу в Донецьк, згодом у Маріуполь. Хлопець не дуже любить згадувати той період життя, каже лише, що набачився такого, після чого до випробувань у мирному житті почав ставитися по-іншому.


 



Під час одного з бойових виїздів нашого командира вбив снайпер, але його наука з нами назавжди.



У нас був хороший командир роти: раніше воював в Афганістані, в Косово. Він нас навчив бути злагодженим колективом, довіряти одне одному й підставляти плече у скрутних ситуаціях, – пригадує Юрій. – Під час одного з бойових виїздів нашого командира вбив снайпер, але його наука з нами назавжди. Загалом армія впливає на характер, на світогляд. Вчишся простіше ставитися до повсякденних труднощів, адже справжня небезпека – це загроза твоєму життю.


Коли торік у жовтні Юрій Сех демобілізувався, вступив у магістратуру на юридичний факультет Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. А ще вирішив заповнити анкету для конкурсу на роботу у новій поліції.




  • Я серйозно ставився до конкурсу, дуже хотів працювати у цій службі. Але зовсім не хвилювався: мав внутрішню впевненість, що витримаю конкуренцію, відчував готовність до такої роботи. Адже не сумнівався у своїй фізичній підготовці, у знанні законів, – ділиться спогадами Юрій. – Коли ж отримав СМС-повідомлення із текстом: «Вітаємо! Ви пройшли всі етапи відбору! Запрошуємо на навчання!» – переконався, що все йде за планом.


     




«У НАШІЙ РОБОТІ ТРЕБА БУТИ ЩЕ Й ХОРОШИМ ПСИХОЛОГОМ»


За рік, що минув, патрульний Юрій Сех зрозумів, що вміння налагодити контакти з різними людьми важить не менше, ніж знання Конституції та здатність швидко бігати. Зразковий поліцейський – це ще й добрий психолог, вважає тепер хлопець.


Праця з людьми – хоч і найскладніша, але й найцікавіша діяльність. Коли спілкуєшся з громадянами, які мають різні погляди, різні статки, різне ставлення до поліції, по-новому оцінюєш власну роботу, – розмірковує Юрій. – У пригоді стає і юридична освіта (бо іноді мусиш бути сам собі адвокатом), і здатність порозумітися (адже часом, коли людина агресивна, треба вміти «пригасити» її запал, заспокоїти).


Патрульному часто доводиться виїжджати на бійки, сімейні сварки, вгамовувати порушників режиму тиші. Нещодавно дуже здивувався, коли побачив, як мама напідпитку била своїх дітей. Юрій розповідає: є люди, які припиняють шуміти і навіть дякують за зауваження, а є ті, хто поводить себе зухвало: мовляв, що ви нам зробите? А багато хто й досі пропонує хабарі.


Людей важко відучити від думки, що все можна владнати за допомогою грошей. Коли простягають 200 гривень, аби «вирішити» питання, відразу попереджаю про кримінальну відповідальність за такий вчинок, – каже Юрій.


Втім, усе більше людей довіряють новій патрульній поліції. Про це свідчить, приміром, кількість викликів упродовж зміни: якщо в перші дні роботи отримували до 5 дзвінків, то тепер їх може бути й 30.


Та попри всі труднощі Юрій Сех відчуває особливу місію своєї роботи – це можливість навести порядок у Луцьку.


Не просто так ношу форму й жетон. Я – за те, що перед законом усі рівні. Порушив – будь добрим: відповідай, – вважає правоохоронець. – Патрульна поліція – най-ближче до населення, тому результати цієї реформи будуть помітні найшвидше. Ми робимо все для того, щоб зміни відбулися – але для цього має працювати кожен.



 

Telegram Channel