Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Олег КІНДЕР: «Робимо все, щоб Ковель був  не лише географічним центром Волині, а й економічним, освітнім і культурним»*

Волинь-нова

Олег КІНДЕР: «Робимо все, щоб Ковель був не лише географічним центром Волині, а й економічним, освітнім і культурним»*

Попри кризу та політичний неспокій 2016 рік для міста залізничників був доволі вдалим. Адже чимало важливих соціальних, культурних, інфраструктурних проектів вартістю у мільйони гривень у Ковелі було не лише розпочато, а й завершено — якісно та в найкоротші строки. Про те, що саме вдалося зробити для поліпшення життя людей і завдяки чому скресла фінансова крига, розмовляємо з міським головою Олегом КІНДЕРОМ (на фото)

 


Наталка ЧОВНИК



«ПОДОБАЄТЬСЯ ТЕПЕР НАБЕРЕЖНА?
ДО ЛІТА ВИ ЇЇ ВЗАГАЛІ НЕ ВПІЗНАЄТЕ!»
— Олеже Олексійовичу, судячи з публікацій у пресі, подією року для міста стало відкриття Набережної, яку практично одразу визнали улюбленим місцем відпочинку ковельчан.

— З точки зору того, що хочуть у першу чергу бачити наші люди, це справді так. Ми проводили соціологічне дослідження, яке засвідчило, що ковельчан, окрім всього іншого, дуже цікавить питання відпочинку. Продовжив цю тему нардеп Степан Івахів. Торік на святкуванні Дня міста він сказав, що виділить кошти для облаштування Набережної в парку Шевченка. Нас зацікавила його пропозиція, але місце обрали інше — біля водосховища з боку вулиці Володимирської. Це мікрорайон багатоповерхової забудови, де живе чимало людей. За принципом співфінансування 50 на 50 реалізували цей проект: поглибили русло водосховища, очистили від чагарників берег, проклали Набережну, вимостили її бруківкою, поставили лавки, освітлення. Потім взялися за підготовку другого сектору — так званої рекреаційної зони. Тут будуть майданчики для волейболу, пляжного футболу, дитячі куточки. Завершити роботи плануємо у 2017-му до початку купального сезону.
— Цього року в місті нарешті спорудили пам’ятник борцям за волю України, ідея якого народилася ще на початку 1990-х років минулого століття. Чому так довго йшли від задуму до перерізання символічної стрічки?



На жаль, слова президента США Кеннеді: «Не питай, що Америка зробила для тебе, питай, що ти зробив для Америки» сьогодні не в моді. Наші громадські активісти часто говорили, що «потрібен пам’ятник», але коли я поцікавився, скільки ж коштів зібрано, виявилося — сто гривень за чотири роки…



— Справа в тому, що між намірами та реальними кроками нерідко лежить велика прірва. На жаль, слова президента США Кеннеді: «Не питай, що Америка зробила для тебе, питай, що ти зробив для Америки» сьогодні не в моді. Наші громадські активісти часто говорили, що «потрібен пам’ятник», але коли я поцікавився, скільки ж коштів зібрано, виявилося — сто гривень за чотири роки… До того ж справа затягувалася, бо ініціатори довго не могли визначитися, що саме хочуть бачити. Коли ж нарешті знаходили варіант, його «бракували» громадськість або фахівці. Історія, можливо, тривала б і досі, але до справи долучився той же народний депутат від нашого округу. Він власним коштом виготовив пам’ятник і подарував Ковелю. Встановили його на знаковому місці, де 19 серпня 1990 року активісти вперше вивісили жовто-блакитний прапор. Благоустрій навколо постаменту зроблено коштом міського бюджету. Це обійшлося у 600 тисяч гривень.



«ВІДПОВІДАЛЬНО ЗАПЕВНЯЮ:
ПРОБЛЕМИ З ДОШКІЛЬНОЮ ОСВІТОЮ МАЙЖЕ ВИРІШИЛИ»
— Нещодавно я з подивом довідалася, що в Ковелі, виявляється, майже не проблема влаштувати дитину в дитсадок.

— Цього року ми багато зробили у вирішенні питання дошкільної освіти — відкрили ще 4 групи в садочку №14, що в мікрорайоні «Сільмаш». Перші чотири групи в цьому закладі почали працювати ще торік. Щоб перетворити колись занедбану будівлю на сучасний затишний дитсадок, довелося багато працювати. Але сьогодні садочок №14 — справжня дитяча казка. Подбали ми і про старших дітей нашого міста. В актовій залі Палацу учнівської молоді зробили капітальний ремонт. Повністю оновили підлогу, стіни, стелю, поставили нові крісла, придбали вбрання для сцени, світло- та звукову апаратуру. Зараз у Палаці займаються понад 1100 учнів, то ж це справді інвестиція в майбутнє.
— Ковель завжди був спортивним містом. Цього року пріоритети не змінилися?
— Ні. У першу чергу хочу згадати про капітальний ремонт стадіону «Верес», де все зроблено за найвищими стандартами. Покладено бруківку, встановлено лавочки, відремонтовано роздягальні, туалети, повністю відновлено поле. Щодо останнього, чесно кажучи, я був здивований, скільки на це знадобилося сил і коштів. На одне засівання травою пішло сотні кілограмів насіння! Але все зроблено на совість. Біля стадіону облаштували зручну парковку, інвестор збудував сучасний готель. Крім того, провели ремонт у міському центрі «Спорт для всіх», де займаються футболом майже 400 дітей із Ковеля та сусідніх районів. Ретельно реконструювали існуюче поле та зробили ще два додаткових.
— Якими є підходи міської влади до потреб медицини? Багато років у цій сфері фінансувалися тільки зарплати працівників та оплата за енергоносії.
— Коли у 2010-му я став головою, на ремонт закладів охорони здоров’я не виділялося практично нічого. А зараз тільки за один рік галузь отримала 8,5 мільйона гривень! Нещодавно після реконструкції відкрилися три відділення міського територіального медичного об’єднання — хірургічне, приймальне та лор-відділення. Лише на капітальний ремонт хірургії місто виділило понад мільйон гривень. Особлива увага приділялася господарським приміщенням, маніпуляційній, перев’язній, санвузлам, де замінили все: системи каналізації, електро-, водопостачання, вікна, плитку. У коридорі оновили стіни, стелю, замінили освітлення і вперше використали для покриття підлоги спеціальний лінолеум для лікувальних закладів. Велика стаття видатків у 6 мільйонів гривень — придбання обладнання для лікувальних закладів. У міській поліклініці вже працюють сучасна мамографічна система італійського виробництва, новітня рентгенівська діагностична система, апарат УЗД-діагностики, який значно покращує якість обстеження пацієнтів. Наступного року разом зі Світовим банком за програмою співфінансування розраховуємо відкрити поліклініки на вулиці Володимирській та в мікрорайоні «Сільмаш».



«ТІЛЬКИ ПРОТЯГОМ РОКУ ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ
РОЗВИТКУ ЗРОСЛИ З 20 МІЛЬЙОНІВ У 4 РАЗИ!»
— Відомо також, що у Ковелі недавно запрацював Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), що значно полегшило отримання всіляких довідок та дозволів.

— Відтепер усі послуги надаються в одному приміщенні. Тут проведено капітальний ремонт, влаштовано «прозорий офіс», по-сучасному обладнано робочі місця для прийому відвідувачів, запроваджена електронна система регулювання чергою. За 11 місяців цього року в ЦНАПі вже зареєстровано більш як 56 тисяч звернень громадян. Спеціалісти центру приймають документи по 140 адміністративних послугах. Станом на 1 грудня від їх надання до міського бюджету надійшло 11 мільйонів 966 тисяч гривень. У попередні роки адмінзбір зараховувався до державного бюджету.
Приємно також констатувати, що сьогодні у Ковелі один із кращих архівів області. У ньому встановлена спеціальна автоматизована система вентиляції, яка допомагає зберігати в приміщенні відповідну температуру і вологість, апарат для підсушування повітря та система примусового пожежогасіння. Створені прекрасні умови для роботи наших депутатів. Тепер сесії міської ради проходять в новому залі, де, до речі, раніше працював архів. Допомагає депутатам у роботі електронна система «Віче», яка передбачає поіменне голосування. Кожен пульт обладнано персональним мікрофоном, що дає змогу виступати з місця. Нова система також веде аудіозапис сесії.
— Після всього перерахованого саме час запитати, звідки гроші? Адже у попередні роки з капітальними видатками завжди було сутужно. Можливо, за них варто подякувати реформі децентралізації, внаслідок якої значна частина податків іде вже не в столицю, а залишається на місцях?
— Не тільки. Якщо говорити про ЦНАП, що надає чимало платних послуг, ці кошти після децентралізації справді залишаються в місті. Але ми і раніше старалися наповнити казну, використовуючи інші механізми. У першу чергу провели інвентаризацію земель. Побачили, де є вільні ділянки, виставили їх на аукціон, вигідно продали. Цього року дохід від земельного податку зріс удвічі — до 25 мільйонів. Потім проаналізували використання комунального майна, знайшли збиткові об’єкти і теж продали за вигідною ціною. За перше півріччя 2016-го видатки бюджету розвитку були на рівні 20 мільйонів, а до кінця року зросли у 4 рази! Щодо децентралізації — це реформа корисна, але у неї, як і в будь-якої медалі, є дві сторони. Надходження до бюджету справді зросли, але дуже збільшилися і витрати. Одні лише заклади профтехосвіти (в Ковелі є два училища. — Авт.) забрали цього року з міської казни 12 мільйонів гривень.
— Що ж, коли кошти є, хочеться працювати. Які справи запланували зробити в першу чергу в 2017 році?
— Насамперед це ремонт шляхів і благоустрій. Протяжність доріг у Ковелі — 187 кілометрів. На капітальний ремонт у нинішньому році передбачено понад 10 мільйонів гривень на умовах співфінансування з обласним бюджетом. Але до сьогодні кошти з обласної казни так і не виділені. У результаті всю суму надав міський бюджет. Сподіваємося, наступного року ситуація зміниться. Пункт другий у планах — ремонт будинку культури «Просвіта» та будівництво нової літньої естради у міському парку, яке розпочалося цього року. У Ковелі давно назріла потреба у такому об’єкті. Нинішня естрада збудована ще у 1970-х роках та її реконструкція вже є недоцільною, тому і вирішили повністю надати їй сучасного вигляду…
Є й ряд інших проблем. Ми їх знаємо і беремося вирішити, бо хочемо зробити все, щоб Ковель був не лише географічним, а й економічним, освітнім і культурним центром Волині.
На жаль, слова президента США Кеннеді: «Не питай, що Америка зробила для тебе, питай, що ти зробив для Америки» сьогодні не в моді. Наші громадські активісти часто говорили, що «потрібен пам’ятник», але коли я поцікавився, скільки ж коштів зібрано, виявилося — сто гривень за чотири роки…

Telegram Channel