Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Кішка Мишка, цап Хоттабич та мавпеня Аватар із Луцького зоопарку до зустрічі Нового року готові! (Фоторепортаж)

Волинь-нова

Кішка Мишка, цап Хоттабич та мавпеня Аватар із Луцького зоопарку до зустрічі Нового року готові! (Фоторепортаж)

Кореспонденти «Волині-нової» дізнавалися, як живе наш звіринець у передчутті святкової магії


Сергій ХОМІНСЬКИЙ



Новий рік – свято не лише для людей, а й для тварин. Скажімо, «кудлаті», «пернаті» та інші «хвостаті» жителі Луцького зоопарку теж готуються до свята. Не будемо стверджувати, що новорічної ночі усі вони зберуться навколо святково вбраної ялинки, відкоркують шампанське, після чого водитимуть танок та виспівуватимуть пісень (проте й заперечувати цього не будемо – просто новорічної ночі ми там не були, тож на власні очі не бачили). А ось на передноворічну прогулянку звіринцем ми таки зважилися…



З найбільшим нетерпінням прийдешніх свят, звісно, чекають п’ять півнів Луцького зоопарку. Адже після настання Нового року вже рукою буде подати до початку «Року вогняного півня» за Східним календарем! Тутешнім «кукурікунам» і так живеться доволі непогано, а з початком «іменного року» кожному ще й обіцяють надбавку до раціону – додаткову жменю зерна! (Більше про півнів читайте тут – http://volyn.com.ua/news/65705-hto-j-kuryachiy-car-u-luckomu-zooparku.html ).




До речі, з 12-ти традиційних тварин Східного календаря у нашому звіринці представлено аж 10! Немає лишень дракона (а в кого він є?!) і змії (на цих тваринах зоопарк поки не спеціалізується).



З 12-ти традиційних тварин Східного календаря у нашому звіринці представлено аж 10!




Великих новин холодної грудневої пори у зоопарку наче й немає – це вже навесні у тутешніх мешканців почнеться бурхливий час романтичних почуттів і приведення потомства. Але саме нинішній період є дуже відповідальним, наголошує директорка Луцького зоопарку Людмила Денисенко.
– Зимою – головне перезимувати. Наше завдання – створити такі умови, аби тварини тим самим складом «дійшли» до весни. А вже з настанням тепла все забуяє, розквітне – у наших «вихованців» з’явиться малеча.





Деякі види тварин з початком холодів перебралися у зимівники. А дехто з них навіть відсвяткував новосілля! Скажімо, легендарний волинський пелікан Коржик та його пернаті друзяки тепер мають затишну дерев’яну хатинку. До речі, з великими вікнами – через які дуже зручно спостерігати за зимовими пейзажами. Мріючи, звісно, про прихід весни…



Тим часом, у Луцькому зоопарку потроху підростає Аватар. Не дивуйтеся – це так назвали народженого в березні (у «Рік мавпи»!) малюка зелених мавп. Чого ж Аватаром нарекли – бо народився синім! Кажуть, попервах тато-мавпа навіть скоса поглядав на маму-мавпу: мовляв, чого це у нас – «зелених» – «синє» дитинча народилося?!



Проте мінусова температура й періодичні снігопади лякають далеко не всіх у звіринці. Скажімо ведмеді (адже не всі вони поринули в зимовий сон), намагаються кілька разів на день «вигуляти» свою розкішну «шубу» на свіжому повітрі. Те саме стосується й тутешніх лам – їхні «шуби» хоча й абсолютно різного забарвлення (біла та чорна!), але «гріють» однаково добре. До того ж, гуляючи вольєром завжди є шанс «випросити» щось у тутешньої директорки Людмили Денисенко. Обходячи територію, жінка завжди тримає у кишенях кілька порцій різноманітної «смакоти» – зокрема, й для лам.



До речі, у «подорожах» звіринцем пані Людмилу традиційно супроводжують «позаштатні експонати» – шотландська вівчарка Дора і кішка Мишка.
Проте як же ж Новий рік – та й без святкової магії?! – За неї у Луцькому зоопарку відповідає сам Хоттабич.





Так-так – крутезний аксакал з розкішною білою бородою! За неї, власне, тутешнього цапа зааненської породи (який вже, до речі, має «за плечима» 10 років) колись і назвали Хоттабичем.



Перелічити усіх козенят, татом яких за довгі роки став Хоттабич, вже ніхто й не береться…



До речі, цей красень славиться не лише своєю магічною бородою. Білосніжному цапові ще й доводиться бути «кавалером» для доброго десятка тутешніх кізочок. Справляється – перелічити усіх козенят, татом яких за довгі роки став Хоттабич, вже ніхто й не береться…
Дуже ефектний вигляд узимку має й птаство нашого звіринцю. Скажімо, за орланом-білохвостом – який гордо вдивляється у далечінь – можна спостерігати годинами.



А чого варті трійко тутешніх круків! Колись вони приїхали до Луцька з Одеси практично пташенятами. Як згодом з’ясувалося, це три самички. Проте новина про наречених-красунь швидко поширилася навколишніми лісами. Тож до «одеситок» Луцького зоопарку… почав вчащати волинський крук-самець. Щодня прилітає до їхнього вольєра, наговорить всіляких компліментів – і вертається до свого лісу. А новорічної ночі, кажуть, обіцяв прилетіти з цілою торбою подарунків!


Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Telegram Channel