Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Театр не дав занепасти духом після переїзду з Донецька»

Волинь-нова

«Театр не дав занепасти духом після переїзду з Донецька»

Заснування аматорського театру-студії «Різнобарв'я» є однією з найяскравіших культурних подій року, що минає, не лише у Володимирі-Волинському, а й у цілому регіоні та за його межами. Навіть глядачі з Англії та Америки відвідували постановки володимирчан. Створювати театр взялася Лариса Половньова – жінка, котра все життя присвятила культурі, а в пенсійному віці змушена була покинути рідне місто Донецьк після його окупації. Замість впасти в депресію і нарікати на обставини, Лариса Леонідівна взялася за справу, яку любить найдужче

Ярослава ТИМОЩУК


 


Усього за рік їй вдалося організувати театральну трупу та по- ставити три спектаклі. Для перших вистав одяг закуповували на «секонд- хендах», та потрохи колектив ставав на ноги. Театральна студія розрослася й зміцніла: якщо на початках усього шестеро ентузіастів виявили бажання приєднатися до трупи, то нині в «Різнобарв'ї» – 32 актори. Кожен – із різною професією, світоглядом та підготовкою, але всіх згуртувало бажання довести собі й іншим: «Можемо».
Їхній дебют на сцені Володимир-Волинського культурно-мистецького центру відбувся у березні – для прем'єри обрали спектакль «Шкандаль у благороднім сімействі» за п'єсою «Мораль пані Дульської» Габріелі Запольської, польської письменниці з волинським корінням. Відтоді всі їхні постановки збирають аншлаги – глядачам заледве вистачає стільців.



Театрали також пропонують зазирнути за лаштунки всім охочим: кожен може завітати на спеціальні відкриті репетиції. Ось тільки слід бути готовим самому взяти участь – глядачів залучають до гри, аби ті дізналися якомога більше про театральну «кухню».



— Ми поставили перед собою високу планку. За рік наш колектив дуже виріс, адже, завершивши одну справу, не спочиваємо на лаврах, а відразу беремося до наступного завдання, – зауважує Лариса Леонідівна.
У 2016-му театральна студія тричі потішила володимирчан прем'єрами. Після «Шкандалю…» була постановка за творами українських класиків «Підступність та кохання по-українськи» – її приурочили до Дня міста. Театрали підготували подарунок і на День святого Миколая — казку про Попелюшку «Кришталевий черевичок». Поміж тим було чимало пошуків, хвилювань, репетицій та виступів, які підштовхували рухатися вперед.
У прийдешньому році володимирські актори підкорятимуть нові вершини. Тепер беруться за сучасну україн-ську драматургію. У лютому вийдуть на сцену зі спектаклем «Самогубство самоти» – цю п'єсу написала киянка Неда Неждана.
Театрали також пропонують зазирнути за лаштунки всім охочим: кожен може завітати на спеціальні відкриті репетиції. Ось тільки слід бути готовим самому взяти участь – глядачів залучають до гри, аби ті дізналися якомога більше про театральну «кухню».
Колектив «Різнобарв'я» став для пані Лариси порятунком від депресії, викликаної війною. Саме завдяки роботі швидко оговталася від пережитих потрясінь.
— Це те, що не дало занепасти духом після переїзду у незнайоме місто, – пригадує жінка. – Тепер працею я віддячую володимирчанам, які нас гостинно прийняли у своє товариство.

Telegram Channel