Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А в посилці із зони АТО – «лимонки»

Волинь-нова

А в посилці із зони АТО – «лимонки»

Бойові гранати на Рівненщині, визнають правоохоронці, придбати можна так само легко, як лимони на базарі. Тож не дивно, що час від часу вони вибухають. Як не на чиїхось приватних подвір’ях, обнесених високими парканами, то у нездалих руках, в які потрапляють

Левко ЗАБРІДНИЙ


Останній такий випадок трапився в Рівному на третій день Різдва. Гранатою РГД-5 підірвав себе 26-річний мешканець міста Іван Панасюк. Його понівечене тіло знайшли у магазині Петра Богатирчука, наймолодшого сина заступниці голови Рівненської ОДА.


Близько п’ятої ранку мешканці 5-поверхівки на Степана Бандери, 44 почули вибух. Звук пішов із приміщення цокольного поверху, де з червня новий власник – Петро Богатирчук, який затіяв ремонт. Сторож сусідньої АТС зателефонував підприємцю, і пан Богатирчук поїхав дивитися, що могло здетонувати. Коли відчинив приміщення, на підлозі побачив понівечене тіло чоловіка, якому вибухом розірвало живіт, відірвало пальці та зірвало частину одягу.



Якщо раніше, коли знаходили гранату, це була така рідкість, що виїздила навіть СБУ, то нині їх в області, образно кажучи, як лимонів на базарі.



– До вечора правоохоронці вже встановили особу загиблого, – коментує Сергій Волков, заступник начальника ГУ Нацполіції у Рівненській області. – Оскільки поруч із ним знайшли маску, рукавички та знаряддя для зламування серцевин замків, одразу почали перевіряти людей, які були раніше судимі за крадіжки. Вияснили, що загинув 26-річний рівнянин. Два роки тому він вийшов із в’язниці, перший свій термін отримав ще неповнолітнім. Його рідний брат опізнав тіло, адже обличчя не дуже постраждало.


Поліція підозрює, що чоловік проник у магазин задля пограбування, очевидно не знаючи, що там ремонт і ніяких товарів немає. 26-річний рівнянин розбив скло, відчинив пластикове вікно, заліз усередину і зачинив знову, аби не привертати уваги. Його тіло знайшли біля дверей підсобного приміщення, до якого він, очевидно, хотів проникнути, побачивши, що у головній кімнаті – порожньо. Біля вікна на снігу були лише його сліди, тож працював він без спільника, кажуть поліцейські.


– Гранату РГД-5 злодій приніс із собою. Інших версій ми не розглядаємо, – додає пан Волков. – У магазині вона не могла лежати, розтяжку там також не міг ніхто встановити. Оскільки були відірвані пальці та нутрощі, можемо говорити, що граната вибухнула у руках крадія. Можливо, він хотів її кинути у підсобне приміщення або зачепив, коли витягав інструменти, щоб відчинити двері підсобки. Наразі ми чекаємо на результати експертизи, чи не був чоловік у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Також збираємося провести обшук у квартирі, де він жив останні кілька місяців, на вулиці Відінській. З родиною у нього були конфлікти (ніхто з родичів до кримінальної відповідальності не притягувався), тож два-три місяці тому він переїхав від батьків. Можливо, у житлі загиблого ми знайдемо ще зброю.


За словами Сергія Волкова, залишається з’ясувати, де рівнянин узяв гранату. Все більше злочинців почали використовувати пістолети та боєприпаси, коли йдуть на «справу». Начебто задля «захисту» від поліції. Кількість зброї на Рівненщині суттєво зросла. Гранати передають із зони АТО навіть посилками. Окрім того, привозять і розповсюджують самі бійці, волонтери. Часто навіть не за гроші, а за пляшку горілки. Якщо раніше, коли знаходили гранату, це була така рідкість, що виїздила навіть СБУ, то нині їх в області, образно кажучи, як лимонів на базарі. І 50 – 60 відсотків тих, у чиї руки вони потрапляють, не служили у війську і не знають, як правильно поводитися з такою зброєю.


До слова, востаннє граната на Рівненщині вибухала у липні – на подвір’ї колишнього начальника обласного департаменту будівництва Юрія Сідлецького. У червні здетонували біля будинків полковника Василя Забейди та першого заступника прокурора Рівного Андрія Максимчука. Щодо останніх знайдених, але нерозірваних гранат, то у грудні чоловік підкинув на подвір’я дівчині, в яку закохався і яка не відповідала взаємністю, м’яку іграшку із зашитим в неї боєприпасом, а в листопаді бойову гранату прикріпили до антени на подвір’ї мешканця Клесова Сарненського району.


А на Волині у 2016 році задокументовано 55 фактів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами. За вчинення 49 таких злочинів або за 89,1 відсотка (по Україні – 60,9 відсотка) особам повідомлено про підозру. Із незаконного обігу вилучено 1 автомат, 2 гвинтівки, 1 рушниця, 12 пістолетів, 2 обрізи рушниці, 2 саморобних пристрої для стрільби, 1 перероблений пістолет, 567 гранат, 22 запали до гранат, 7 детонаторів, 23 міни, 2 ракетниці, 43 артилерійських боєприпасів, 7 кілограмів вибухівки, 28 одиниць холодної зброї, понад 6,6 тисячі набоїв.

Telegram Channel