Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Госпітальні округи: краще 5, аніж 3

Волинь-нова

Госпітальні округи: краще 5, аніж 3

Таке рішення прийняли депутати – члени постійної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства. У засіданні взяла участь народний депутат Ірина Констанкевич

У порядку денному було понад півтора десятка питань, що стосувалися фінансування медицини, кадрових змін, оздоровлення дітей, розгляду звернень і, зокрема, формування госпітальних округів на Волині



Галина СВІТЛІКОВСЬКА


Тема ця вже набила всім оскому. Півроку тривали дискусії, суперечки, а остаточно визначитися з їхньою кількістю досі не змогли. Керівництво облдержадміністрації, начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк вважають, що багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, які будуть центрами госпітальних округів, доцільніше мати менше, але кращих. Депутати, очільники територіальних громад стоять на тому, що через значну віддаленість цих лікувальних закладів якісні медичні послуги стануть менш доступними для літніх, малозабезпечених жителів поліської глибинки.
Одних звинувачують у байдужості до інтересів волинян, інших — у бажанні заробити додаткові «політичні дивіденди». Але, ймовірно, є й фактор, який не дає дійти до спільної думки, – відсутність чіткого бачення схеми, деталей і результатів задекларованих реформ у медицині. Тому й виникає стільки спірних моментів. І не тільки на Волині, а в усіх областях.


«Госпітальні округи, лікарні невідкладної медицини потрібні. Вони насамперед мають відповідати потребам населення регіону. Але потреба не була прорахована на підставі абсолютно об’єктивних чинників», — стверджує голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, звинувачуючи МОЗ у спробі «зробити швидку реформу». Аргументує тим, що спочатку треба подбати про протоколи лікування, розроблення маршрутизації пацієнта, модель розрахунку собівартості медичних послуг, вирішити ряд інших проблем, а тоді вже під потреби районів змінювати кількість ліжок, відділень у райлікарнях.
На жаль, на зміну стратегії міністерства розраховувати ніколи, до кінця січня необхідно подати у Кабмін остаточне рішення щодо кількості госпітальних округів. Як відомо, влітку минулого року було оголошено про наміри створити їх на Волині чотири — Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони — 432 тисячі населення), Ковельський (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони — 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони).
Однак після проведення міжвідомчою робочою групою при Міністерстві охорони здоров'я «інвентаризації» районних лікарень (аналізували чисельність населення, кількість пролікованих хворих, в тому числі з інших районів і областей, кількість оперативних втручань, пологів, матеріальний стан закладів тощо) плани змінилися. На підставі цього аналізу було запропоновано створити в області три госпітальні округи: Луцький, Ковельський і Нововолинський, що й викликало суперечку.
— Чомусь виникають побоювання, що лікарні на місцях закриють. Але ми навпаки хочемо частину послуг, які надають тільки в Луцьку, локалізувати в районах. А чим більше округів, тим більше вони будуть формальними», — пояснював на засіданні депутатської комісії Ігор Ващенюк.



Ми єдині серед інших областей, де адміністрація подає таку мінімальну кількість госпітальних округів. Чернігівська область, що має приблизно стільки ж населення, пропонує 8 округів, Львівська передбачає поділ на 9. Тому доцільно створити Камінь-Каширський округ, в районі і лікарня потужна, і хороша демографічна ситуація/



А от народний депутат Ірина Констанкевич з таким рішенням не згідна. Вона нагадала, що в постанові Кабміну є важливий пункт, який не можна ігнорувати: зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та має бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг із твердим покриттям. А чи реально доправити за годину до Ковеля пацієнта, приміром, із села Судче Любешівського району, якщо воно розташоване за 130 кілометрів? — ставила резонне запитання Ірина Мирославівна. На її думку, межі госпітальних округів можуть вплинути і на майбутній адміністративно–територіальний поділ Волині, зокрема кількість повітів.
— Ми єдині серед інших областей, де адміністрація подає таку мінімальну кількість госпітальних округів. Чернігівська область, що має приблизно стільки ж населення, пропонує 8 округів, Львівська передбачає поділ на 9. Тому доцільно створити Камінь-Каширський округ, в районі і лікарня потужна, і хороша демографічна ситуація», — відстоювала Ірина Констанкевич інтереси своїх виборців.
Прибули на засідання комісії і керівники Камінь-Каширського району, і головний лікар районної лікарні Людмила Потягайло, які говорили про готовність лікувального закладу бути центром госпітального округу.
Під час обговорення цього питання депутат Володимир Дибель, що є головним лікарем Любомльського територіального медичного об’єднання, запропонував створити госпітальний округ також із центром у Любомлі.
— Близькість кордону, міжнародних пунктів пропуску, баз відпочинку, на яких влітку перебуває понад 200 тисяч людей, змушують думати про те, як забезпечити якісною медициною цих громадян, — переконував Володимир Дибель.
Врешті-решт, депутатів і не потрібно було вмовляти. Проголосували за 5 округів. Рішення ж все одно прийматиме Кабмін. Зважить він на позицію комісії чи ні, а перед виборцями око чисте.


 

Telegram Channel