Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Підлітки для солідності мусять мати минуле»… через нашу байдужість

Волинь-нова

«Підлітки для солідності мусять мати минуле»… через нашу байдужість

У театрі, в черзі, на дорогах не накопичуйте злість, кажуть психологи, а то раптом натрапите на ще більш накрученого. А якщо вже і послав вам Бог стикнутися зі злою людиною, подякуйте, що вона натрапила саме на вас, а не на таку, як сама

Лариса ЗАНЮК,
редактор відділу освіти
газети «Волинь-нова»


Якось і ми з колегою в супермаркеті мусили пояснювати одній пані, що між собою жартували, а не з неї насміхалися. Є такий тип людей, ні в чому не впевнених, яким здається, що весь світ проти них. А уявіть на цьому місці дитину біля таких неврівноважених. До чого може дійти? Якщо хочеться до когось вчепитися, причини не треба. «Слыш, папаша, огоньку не найдется?» – пригадую старе радянське кіно і слова Ліни Костенко про те, що «підлітки для солідності мусять мати минуле».
А поки що вони творять теперішнє. І деякі так його витворяють, що іншим від цього ніде подітися. Країну вразив прикрий випадок із луцькими підлітками, яким чимось не сподобалася 14-річна киянка, що гуляла у «ПортСіті». Дівулі з ненавистю, притаманною психопатам, побили школярку в туалеті до невпізнанності, аж та отримала тріщину, струс мозку, сильну гематому ока.
Охоронець гіпермаркету бачив сутичку, але беріг власну репутацію, а не чиюсь дитину, і відправив підлітків битися на вулицю.
Таксисти та мешканці прилеглих будинків констатують бійки біля гіпермаркету по декілька разів щодня. Де ж тоді дзвінки в поліцію? І чому біля такого великого закладу немає патрулювання? Чому в нічні клуби впускають неповнолітніх? Чому продають їм спиртне і цигарки? Все тому, що ми – байдужі дорослі і чекаємо чергової жертви, щоб почати діяти рішуче.
А випадки байдужості дорослих та дитячої агресії тривають. І тепер уже в Рожищенському районі. 13-річна Надійка, яка страждала від принижень однокласників, мало не звела рахунки з життям, бо мама на заробітках, а вчителі на скарги дитини, що її б'ють, не реагували. Дівчинка зазнала поневірянь по лікарнях через невчасно встановлений діагноз, побувала і в притулку, з пухлиною в животі, яку, ймовірно, спричинили побої, перенесла страшну операцію (який же біль вона терпіла!), а захистити її не було кому. Дорослі знімають із себе провину, та є записка, у якій дитина звіряється завучеві, що в школу більше не піде, бо не може витримати принижень.
Інші волинські школярі, яким би про характеристику подумати, мріють прославитися в інтернеті за давно відомою схемою – знущаються з дівчинки і знімають все на відео…
Суспільство, травмоване з дитинства… Такі діти не творитимуть його майбутнє, а лише зруйнують дощенту. На жаль, ми не навчили їх відрізняти норму від збочення. Непокарані школярі ніколи й не навчаться жити правильно, якщо їхні батьки відповідатимуть замість них – «штраф у розмірі до 850 гривень, або громадські роботи на строк до 200 годин, або виправні роботи». Це покарання за дитячі страждання і зруйновану психіку? А чи не зробити з метою профілактики неповнолітнім злочинцям пізнавальну екскурсію у місця не такі віддалені? Може, поставивши себе на місце тих, що їм був закон не писаний, трохи замисляться? Яке минуле згадуватимуть дівулі, що побили до гематом людину? А хлопці, що били дівчинку в живіт, матимуть солідний досвід? Мабуть, якщо і збільшувати якісь ставки у школі, то це однозначно психологам, і не для того, щоб вони раз на рік робили контрольні тести, а щоб індивідуально працювали з кожною дитиною.

Telegram Channel