Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«У 2017–му погода змінюватиметься що три дні»

Волинь-нова

«У 2017–му погода змінюватиметься що три дні»

Підприємець за основним видом занять зумів–таки здобути славу людини, яка знає кухню «небесної канцелярії». У цьому ми переконались, коли зустрічали вирізки газети з його прогнозом не в одного з наших читачів. Пан Володимир передбачає погоду за методикою письменника, колишнього журналіста «Волині» Володимира Лиса, суть якої полягає у спостереженні за природою у дні між католицьким і православним Різдвом (25 грудня — 7 січня). Чоловік вірить, що погода у цей період співвідносна з цілим роком. Оскільки торішні передбачення Володимира Деркача здебільшого збулися, пропонуємо познайомитись із його прогнозом і на 2017–й


Народний синоптик із Каменя-Каширського Володимир ДЕРКАЧ.


 


Олег КРИШТОФ


 


Січень
(Прогноз публікувався у «Волині» за 29 грудня 2016 року. Перевірте, наскільки він справдився)
Початок першого місяця року не буде суворим, хоча температура вночі опускатиметься нижче нуля, вдень переважатимуть плюсові значення (2–3 градуси тепла), одночасно можливі опади то у вигляді снігу, то дощу з переходом у мокрий сніг. Далі, десь із середини першої декади, ймовірні морози, навіть нижче –10 °C. Початок другої декади буде з помірними холодами й опадами у вигляді снігу. У середині місяця можливе незначне підвищення температури до 0 °C, ближче до кінця другої декади знову похолодає, в окремі дні можливі сильні морози. Приблизно на початку третьої десятиденки — інтенсивний снігопад (1–2 дні), далі опади послабшають, але вірогідне посилення вітру на фоні помірних мінусових температур. Ближче до кінця місяця настане потепління, але це ще не можна назвати відлигою.


Лютий
Місяць розпочнеться помірними морозами і практично без опадів, подекуди можливе підвищення температури до 0 градусів або навіть 2–3 з позначкою «плюс» (1–2 дні). Починаючи із середини першої декади, очікуємо погіршення погодних умов: опади не дуже великі, але з вітром, інколи морози, що наростатимуть і протримаються майже до середини місяця або ж трохи довше. Ближче до кінця другої декади температура підвищиться, водночас можливі сильні поривчасті вітри (1–2 дні), без опадів. Прийде фактично весняна погода, але зима ще вступить у свої права ближче до середини третьої декади. Наприкінці місяця знову потеплішає.


Березень
На початку випаде трохи снігу, можливо, з дощем. Очікуємо помірних морозів, хоча інколи температура підніматиметься до плюсових позначок. Із середини першої декади — посилення опадів (1—2 дні), далі можливі сильні (як для березня) нічні морози. Наприкінці ж першої десятиденки знову весна візьме ситуацію в свої руки. У другій декаді зима ще заглядатиме на Волинь і лише близько 20-го числа прийде перше справжнє тепло й так буде до кінця місяця. Час від часу можливі нічні заморозки, інколи падатиме дощ.


Квітень
Початок місяця позначиться хорошою погодою — майже без опадів і «плюс» вдень та вночі. Тільки в середині першої декади можливі короткочасні дощі (1—2 дні), а під кінець похолодає (2—3 доби). Початок другої декади знову принесе тепліші дні, зо два рази випаде дощ, також можливий сильний вітер (десь у середині декади). Третя десятиденка буде мінливою: теплі дні чергуватимуться з прохолодними, можливі опади, але не рясні, затяжних дощів не буде.


Травень
На початку перехопить від квітня естафету короткочасних дощів, що можуть бути досить інтенсивними. Опади припиняться до кінця першої декади, тоді й потепліє. Друга десятиденка буде з погожими днями на початку, невеликим дощиком — у середині та потужними опадами зі шквалами в кінці. Третій період травня теж не принесе великого тепла, можливі невеликі дощі протягом всієї декади, але наприкінці місяця до нас постукає літо, температура потроху почне підвищуватись.


Червень


Місяць розпочнеться сонячною та теплою погодою, лише у середині першої декади можливий невеликий дощ (короткочасний). У другій десятиденці теж — комфортна літня температура, лише ближче до кінця декади вона дещо знизиться, тоді є невелика ймовірність дощу. Початок третього періоду червня буде більш дощовим і холодним, хоча інколи температура підніматиметься.


Липень
Похмура погода чекає нас і на початку другого літнього місяця, можливі дощі, хоча не дуже сильні і короткочасні. Із середини першої декади погода покращиться, підвищиться температура, та спеки не буде, інколи можливий сильний вітер. У другій декаді потепліє, будуть погожі дні. Зниження температури, дощ із поривами вітру застане нас під кінець другої десятиденки. Третя декада не надто відрізнятиметься від перших двох: теплі дні так само змінюватимуться на холодні з дощем (інколи сильним).


Серпень
День-два, ймовірно, дощитиме на початку місяця, далі погода потрохи налагодиться, але по-справжньому літньої спеки знову ж не очікується, можливі сильні короткочасні опади зі шквалами (1—2 години, друга половина декади). Наступна десятиденка буде комфортнішою і теплішою, ніж перша, інколи може навіть припікати. Лише наприкінці другої декади завітають дощі, не затяжні, але потужні з сильними шквалами, що захоплять і початок третьої декади. Далі погода буде комфортнішою, але справжнє літнє тепло вже не повернеться. Ймовірно, місяць завершиться невеликими опадами.



У середині вересня мороситиме, далі повернеться осіннє тепло, до кінця другої декади будуть такі «каруселі» погоди, мабуть, це і є «жидівські кучки».



Вересень
Осінь розпочнеться мокрою погодою. Після 2—3 днів короткочасних дощів проясниться і потепліє. Під кінець першої декади погода зіпсується, знову — опади, температура знизиться. На початку наступної декади також мороситиме (1—2 доби), далі на кілька днів повернеться осіннє тепло, до кінця другої декади будуть такі «каруселі» погоди, мабуть, це і є «жидівські кучки». Третя декада вересня не відрізнятиметься від попередньої: початок — опади і зниження температури, потім — потепління, погожі дні. Дощі — в кінці місяця.


Жовтень
Підхопить дощову естафету. Опади наростатимуть до середини декади і далі, лише наприкінці першої десятиденки послабшають. Щодо температури, то вона буде в межах норми, очікуються лише 2—3 досить холодні дні. Друга декада почнеться з невеликих опадів, вони припиняться лише на 2—3 доби, і далі з новою силою знову задощить. Під кінець цього періоду опадів не очікується, можливі ще досить теплі дні, що продовжаться і на початку третьої декади. А от нічна температура в цей час суттєво знизиться. Загалом буде комфортно, хоча ймовірність короткочасних дощів ще збережеться. Наприкінці жовтня прийде похолодання.


Листопад
На початку останнього місяця осені очікуємо кілька холодних днів з невеликими опадами, далі негода чергуватиметься з погожими днями. Друга десятиденка листопада видасться більш мокрою і досить холодною, інколи зі снігом. Після 20-го числа дощі припиняться, вдень буде доволі комфортно, а от в середині декади знову похолодає, температура — зі знаком «мінус» (принаймні вночі). Під кінець листопада потепліє.


Грудень
Початок зими не налякає нас ні великим снігом, ні сильним морозом. Перші дні грудня — без опадів і температура вдень зі знаком «плюс». У середині декади трохи похолодає, можливі невеликі опади, але не надовго. Під кінець першої десятиденки ще будуть досить ясні та погожі дні. Далі прийде похолодання, але ще не справжня зима, лише інколи морозець, без снігу. Наприкінці декади потепліє. Комфортними будуть і наступні десять днів, як для кінця грудня: невеликі морози, дуже слабкі опади. Під Новий рік температура знову підвищиться. 


 

Telegram Channel