Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Хто наведе порядок  біля кордону?

Волинь-нова

Хто наведе порядок біля кордону?

Досі залишається відкритим питання, хто ж повинен контролювати сервісну зону перед в’їздом до митно-пропускного пункту «Устилуг»

Алла ЛІСОВА


Як уже повідомляла наша газета, невпорядкованість перетину кордону з Польщею є однією з найболючіших проблем в області. У зв’язку з великими чергами, в яких водіям і пасажирам доводилося стояти десятки годин, торік виникало чимало конфліктних ситуацій. Непорозуміння почалися після того, як прикордонники зняли свій пост перед в’їздом до митниці, в результаті чого містечко буквально заблокували автівки, що туди ринули. Згодом стежити за порядком прибули правоохоронці, однак після звинувачень учасників руху, які прямували за кордон, і вони перестали це робити.
Вирішити проблему намагалися депутати Устилузької міської та Володимир–Волинської районної рад. Врешті–решт нічого не залишалося, як брати ініціативу у свої руки – тож наводити лад на відрізку дороги перед Устилугом почали громадські активісти. Міська влада встановила камеру відеонагляду за сервісною зоною. Але спокій тривав недовго.
Минулого тижня водії та пасажири, невдоволені тим, як контролюється сервісна зона перед МПП, перекрили в’їзд на митницю і вимагали, аби туди знов повернулися прикордонники або поліція. Громадські активісти заперечували претензії щодо «непрозорості» черги, а збільшення її пояснювали зростанням кількості автомобілів, які їдуть у Польщу. Прикро, що в ході з’ясування стосунків доходило не лише до словесних перепалок, а й до шарпанини.
Міський голова Віктор Поліщук пояснив протестувальникам, що вже на черговій сесії буде ухвалене рішення про прийняття у муніципальний підрозділ п’ятьох чоловік. Від управління Нацполіції мерія отримала відповідь, що питання забезпечення громадського порядку у сервісній зоні має бути розглянуте… в нинішньому році.



Минулого тижня водії та пасажири, невдоволені тим, як контролюється сервісна зона перед МПП, перекрили в’їзд на митницю



Варто сказати, що після численних скарг проблема порушувалася й на сесії Волинської обласної ради. Депутати підтримали звернення до вищих посадових осіб митної, прикордонної служб та Міністерства внутрішніх справ щодо врегулювання ситуації біля кордону в МАПП Устилуг та Ягодин. Обранці громади від Нововолинська озвучили запит, у якому вимагали заслухати керівників митної та прикордонної служб щодо впорядкування перетину кордону з Республікою Польща.
У відповіді, підписаній начальником Волинської митниці Віктором Кривіцьким, зазначено, що питання черг перед пунктом пропуску не входить до їхньої компетенції. За порядок у пункті пропуску відповідають посадові особи Держприкордонслужби, адже територія, прилегла до державного кордону, є контрольованим прикордонним районом.
Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України Руслан Краснопортко повідомив, що їхні «працівники проводять комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на створення належних умов для перетину державного кордону. Разом із тим відповідно до Закону України «Про прикордонний контроль» військовослужбовці Держприкордонслужби здійснюють пропускні операції в межах території пунктів пропуску». У листі наголошується, що «порядок регулювання дорожнього руху визначається Законом України «Про дорожній рух», і ці функції покладені на відповідний підрозділ Міністерства внутрішніх справ». Тож, як ведеться, «Іван киває на Петра, а Петро на Івана…»
Ця актуальна і суперечлива тема ще в листопаді минулого року розглядалася на виїзній нараді під керівництвом першого заступника голови ОДА Олександра Степанцова. Тоді було прийнято рішення про створення окремої смуги для транспортних засобів з іноземною реєстрацією, нанесення відповідної розмітки, встановлення дорожніх знаків та огороджувальних засобів, забезпечення роботи постів Держприкордонслужби та Національної поліції. Та, як бачимо, гострота проблеми досі не знята. І винного не знайти… 


 

Telegram Channel