Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Екзоти відгукуються на любов і агротехніку

Волинь-нова

Екзоти відгукуються на любов і агротехніку

За посадою Людмила Горбач (на фото) — завідувач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Волинського інституту імені В’ячеслава Липинського МАУП, доцент, кандидат економічних наук.

За покликом душі — людина, закохана у квіти, рослини, екзотичні й не дуже, знає, як їх вирощувати, доглядати, щоб тішили й гарним виглядом, і щедрим урожаєм. Бо вона ще й добра господиня й уміє приготувати з власноруч вирощеного неабиякі смаколики. Та поки сад і квітник дрімають під снігом, Людмила Миколаївна переключає свою увагу на кімнатні екзоти, яких теж розвела чимало, і не просто розвела, а й «приручила»


Людмила ГОРБАЧ
м. Луцьк


Мій перший лимон подарувала сестра на святого Миколая десь 5—6 років тому. Він був куплений у магазині, мав 15 плодів, які вже починали достигати. Рослина пережила зиму, але весною мала нездоровий вигляд. Попри відмінний догляд до осені лимон втратив майже все листя. Виявилося, що він прищеплений на трифоліаті – підвої, який зимою перебуває у стані глибокого спокою і для умов закритого (підвіконникового) ґрунту непридатний.
Але бажання мати цитрусові у себе на підвіконні було настільки великим, що, прочитавши в одному з номерів «Огородника» статтю Анатолія Патія про секрети їх вирощування, вирішила зателефонувати авторові й домовитися про зустріч. Мій чоловік підтримав мене, і ми поїхали в село Рожни неподалік Броварів, що на Київщині. Теплиця Анатолія Патія вражала. Тут росли різні екзоти: банани, ананаси, лимони, мандарини, апельсини, карисса, гранати…



Догляд за цитрусовими дуже простий. Головне — дотримуватися певних правил. Поливати потрібно теплою відстояною водою у міру підсихання ґрунту. Цитрусові не можна переставляти з місця на місце, різко повертати горщик різними сторонами до джерела світла.



Придбали собі саджанці карликових лимонів (Київського F1), мандаринів (Ківано-Вассе та Уншиу), апельсина (Вашингтон-Новел), карисси, граната карликового та банана (Київський суперкарлик), які нині є окрасою нашого зимового саду.


Лимони цвітуть до 4 разів на рік, дають великі плоди масою до 600—700 грамів. Мандарин же цвіте і плодоносить раз на рік.
Догляд за цитрусовими дуже простий. Головне — дотримуватися певних правил. Поливати потрібно теплою відстояною водою у міру підсихання грунту. Цитрусові не можна переставляти з місця на місце, різко повертати горщик різними сторонами до джерела світла, оскільки деревце тоді скине листя і доведеться інтенсивніше за ним доглядати. З жовтня по лютий потрібно знижувати температуру в кімнаті, де стоїть рослина, до 18 градусів. Це період спокою, який дозволяє деревцю відпочити. У цей час припиняю всілякі підкормки.
Під кінець грудня достигають лимони та мандарини. Смак їх зовсім не схожий на магазинний. Починаючи з лютого, підвищую температуру і відновлюю підкормки. У березні тішить око пишне цвітіння лимонів, у травні—червні – апельсинів, а в останній декаді червня – мандаринів. Аромат стоїть не-
ймовірний.











Віж посмішки господині лимони стають солодшими.

Цитрусовим дуже дошкуляє щитівка. З нею борюся мильним або спиртовим розчинами (якщо є плоди), а влітку, коли практично нема плодів, обробляю біопрепаратами. Кількість щитівки можна значно зменшити, якщо ґрунт, де росте цитрусове деревце, час від часу посипати попелом, раз на місяць поливати слабким розчином марганцівки, а також підвищувати вологість (регулярно обприскувати деревце водою із пульверизатора).
Нещодавно нашу колекцію цитрусових поповнили цитрони (сортів Рука Будди і Піретто) та памело (Вебер, Шамбар).
Банани й ананаси набагато простіші в догляді, ніж цитрусові. При правильній агротехніці вони практично не хворіють і не вражаються шкідниками. Люблять, коли їх обприскують.
Взагалі екзоти, окрім любові до них, потребують детального знання агротехніки. Дотримання всіх її правил дозволить мінімізувати труднощі із вирощування тих чи інших видів. Спробуйте — у вас обов’язково вийде.

Telegram Channel