Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Попросив би в Дональда Трампа, щоб у нас зникла корупція»

Волинь-нова

«Попросив би в Дональда Трампа, щоб у нас зникла корупція»

Що ви попрохали б для себе і для України, якби мали можливість хоча б хвилинної розмови із новообраним президентом США?

Ігор ЛАПІН, народний депутат України (м. Луцьк):
— Попросив би одного — відключити від системи глобальних міжнародних фінансових телекомунікацій SWIFT Росію. Чому? Вона підтримує незаконні збройні формування на Сході, грубо ігнорує міжнародне законодавство, загрожує миру і спокою у світі. Відключення завдасть серйозної шкоди її економіці, оскільки вона не зможе отримувати кошти з‑за кордону, а олігархи — гроші, приховані в офшорах. Буде фінансовий колапс. А якщо зруйнується фінансова система Росії, вона втратить бажання воювати. Не буде війни — буду щасливий і я, і мої діти та внуки.


 



Ірина ФАРІОН,
член політради ВО «Свобода», народний депутат України VII скликання
(м. Львів):

— Не вважаю, що мені щось треба просити у Дональда Трампа. Всупереч обставинам і загальній суспільній думці ми повинні робити те, що від нас залежить для блага України, а Трапм разом зі своєю чарівною Меланією нехай роблять США менш фальшивою, менш лицемірною. Нехай США радикалізуються і перестануть бути попсовою державою.



Петро САГАНЮК,
міський голова (м. Володимир-Волинський):

— Хотілось би, щоб новообраний президент США допоміг забезпечити цілісність нашої держави, повернути території, які у нас забрали, закінчити кляту війну і щоб наші хлопці повернулися додому до мирної праці. А решта у нас є — розум, роботящі руки, ми даємо раду всьому. Попросив би Трампа посприяти розв’язанню військового конфлікту на Донбасі на користь нашої держави.


 




 


 


Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,
екс-заступник голови СБУ, генерал-лейтенант
(м. Київ):

— Американський народ — мудрий, він обрав того, кого вважав за потрібне. Трамп декларував, що захищатиме в першу чергу інтереси своєї країни. Вважаю його позицію правильною. Якби наші політики працювали за таким принципом, ми би не були на останньому місці серед європейських держав.



Я не просив би нічого, бо, вважаю, поки ми просимо, то й ставлення до нас відповідне.



Як приклад згадаю ситуацію часів Ющенка, коли з подачі антидержавних сил у парламенті відправили у відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка, котрий декларував, що він захищає українські інтереси. Його замінили на пана Яценюка… Тому побажаємо американському народу вирішувати свої питання, а українському — свої.
Якби я мав нагоду спілкуватися з Трампом, для себе нічого не просив би. А з приводу України говорив би про дві речі: посприяти вступу в НАТО і зробити все, щоб зберегти єдність Європейського Союзу. Бо Європа не просто загниває, вона гине.


 



Тарас ЧОРНОВІЛ,
депутат Верховної Ради V, VI, VII cкликань
(м. Київ):

— Попросив би його не гратися в дурість, забути про «нормальну Росію», вивчити історію і натиснути на Путіна так, щоб йому мало не видалося. Насправді Росія боїться Америки, вони можуть приндитися, розповідати про ядерний попіл, та все ж панічно бояться США. Тому порадив би використати цей потенціал, той страх і жорстко вказати РФ на її місце. «Верхня Вольта з ракетами», що не обов'язково мають злетіти і до США точно не долетять, не має права наказувати нічого нікому в світі. Про Україну я б не говорив, я сказав тільки про те, як він має повестися з Росією, а ми вже тоді самі розберемося.


 



Володимир ЛИС,
письменник
(м. Луцьк):

— Не просив би нічого, але нагадав би, що інтереси Америки як потужної держави не замикаються всередині самих Сполучених Штатів. Ця країна також відповідає за стан миру в світі, зокрема, в Україні, на Близькому Сході. Адже перед Другою світовою війною американська політика нейтралітету та ізоляціонізму виявилася провальною. Я б нагадав Трампу, що кожна велика війна розпочинається з локальної. І застеріг би, щоб новообраний президент не купився на підступи Путіна. А наостанок побажав би Дональду Трампу відчувати себе великим президентом великої держави.


 



Тарас ЛІТКОВЕЦЬ,
політолог, учасник АТО
(м. Луцьк):

— Попросив би підсилити санкції проти Росії і підтримувати в політичному і військовому контексті Україну, зокрема посприяти вступу нашої держави в НАТО.
Для себе — «персональний безвізовий режим» (усміхається).


 




 


 


 


Любомир
ВАЛІХНОВСЬКИЙ,
завідувач хірургічного відділення Турійської районної лікарні, заслужений лікар України (смт Турійськ):

— Навряд чи самовпевнений і трохи екзальтований мільярдер Трамп знайшов би час для такої розмови. Але вважаю, що президент США у першу чергу мусить допомогти забезпечити мир в Україні. Тож про це нагадав би йому, навівши чіткі, переконливі аргументи. Хоча мої враження про нинішнього американського лідера не дуже оптимістичні, але, думаю, що у США наявні сили для проведення справедливої, зваженої політики на міжнародній арені та знайдуться дієві важелі впливу на Росію, щоб припинити її агресію. Маємо право не просити, а вимагати у світової спільноти, у керівників інших держав рішучіших дій у цьому напрямку.


 



Віктор МАЗАНИЙ,
журналіст, письменник
(м. Рівне):

— Попросив би вплинути на те, щоб корупція в Україні зникла. Америка — могутня держава, їй під силу все, за що вона береться, навіть коли лад слід наводити не в себе вдома. Зі Сполучених Штатів і раніше надходили меседжі щодо необхідності подолання хабарництва. Але такі сигнали мають стати жорсткішими.


 




 


 


 


Сергій МАРТИНЮК,
лідер гурту «Фіолет»
(м. Київ):

— Відмовився б від такої розмови. На жаль чи на щастя, не маю що сказати американському президентові, тим паче не хотілося би про щось просити. Я волію займатися тим, що люблю: творчістю, а не політикою. Та й сам Дональд Трамп навряд чи прислухався б до думки українських музикантів.


 



Олександр МАХНОВЕЦЬ,
селянин-одноосібник
(с. Четвертня Маневицького району):

— Стабільнос ті у різних проявах. Стабіль ності гривні. Тоді виробник може розраховувати свої прибутки та витрати і не втрачатиме на курсі. Cтабільності в роботі наших політиків. А не так, що в один день пан Ляшко каже, що швидше небо впаде на голови, ніж ми проголосуємо з цими «скотиняками» за бюджет, а через годину першим тисне кнопку «за» разом зі своїми однопартійцями. Стабільності в економіці. Але ці всі побажання хотів би висловити передусім нашим політикам, а не Трампові.


 



Богдан ШИБА,
керівник державного підприємства «Волиньстандартметрологія», луцький міський голова 2006 — 2010 років
(м. Луцьк):

— Я не просив би нічого, бо, вважаю, поки ми просимо, то й ставлення до нас відповідне. А треба заявити про свою позицію: ми держава, перед якою США мають певні зобов’язання. Нас по суті примусили відмовитися від ядерної зброї, гарантували захист від неї. Росія захопила Крим і Донбас, погрожуючи своїм ядерним потенціалом. А тому я б сказав Трампу: «Чоловіче, виконуй свої зобов’язання, інакше агресивна Росія стане і твоєю проблемою».
Мені особисто нічого не треба. Я звик просити Господа Бога, а з рештою — розмовляю на рівних. Для українців попросив би Дональда Трампа, щоб не залазив у народну кишеню, бо коли в державі панує долар, коли національна валюта нестабільна, то це є серйозною загрозою її суверенітету.


Бліц провели Ярослава ТИМОЩУК, Лариса ЗАНЮК, Сергій НАУМУК,
Тамара ТРОФИМЧУК, Євгенія СОМОВА,
Галина СВІТЛІКОВСЬКА, Олеся БАНАДА.

Telegram Channel