Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Лікування ГРВІ та грипу — не ковтання пігулок!»

Волинь-нова

«Лікування ГРВІ та грипу — не ковтання пігулок!»

Це застереження Євгена Комаровського (на фото), педіатра, кандидата медичних наук, автора популярних книг і телепрограм, присвячених здоров'ю дітей, спонукало нас запросити відомого лікаря до розмови

Руслан КОЛОМЄЙЦЕВ


-В Україні триває епідемія грипу та ГРВІ. Як можна захиститися від хвороби?
— Перший і найефективніший спосіб захистити себе та свою дитину від грипу — зробити щеплення. Оскільки джерелом вірусу є людина, відповідно, чим менше «народу» в закритому просторі оточує вас, тим менше шансів захворіти. Дуже важливо не торкатись обличчя не помитими руками. Приміщення, в якому перебувають діти, потрібно обов'язково постійно провітрювати. Віруси довго зберігають активність в сухому, теплому і нерухомому повітрі, але майже миттєво руйнуються в прохолодному, вологому і рухомому середовищі.


— Яке ваше ставлення до народних та імуностимулюючих засобів?
— Цибуля, часник, противірусні засоби, препарати інтерферону, стимулятори імунітету і дуже корисні вітаміни — все це ліки з недоведеною ефективністю. Антитіла до вірусу грипу можуть з'явитися тільки в двох випадках: якщо ви вже перехворіли або вакцинувалися.



Всі «сиропчики від кашлю» дітям до 2 років протипоказані, до 6 років не рекомендуються, після 6 років не потрібні, оскільки їхня ефективність не доведена.



— Якщо уникнути хвороби не вдалося, які методи лікування порадите?


— Головне, що повинні знати абсолютно всі, лікування ГРВІ та грипу — не ковтання пігулок! Це створення таких умов, у яких організм сам легко впорається з вірусом.
Перше — здоровий мікроклімат. У приміщенні повинно бути прохолодно і волого — температура повітря 18—20 °С, вологість 50—70 відсотків. Принципово важливо багато і постійно пити — компоти, морси, відвари, у чай дрібно порізати яблучко. Температура рідини має дорівнювати температурі тіла. В ніс необхідно часто закапувати або бризкати сольові розчини.
Для боротьби з високою температурою можна використати парацетамол або ібупрофен. Дітям категорично не можна давати аспірин. Запам'ятайте: дитина+вірус+аспірин — ризик смертельно небезпечного ускладнення з боку печінки.



— А які ще помилки у лікуванні грипу та ГРВІ допускають в українських сім'ях?
— Всі «відволікаючі процедури»: банки, гірчичники, розмазування по тілу жиру, звичка парити ноги, робити парові інгаляції над чайником або каструлькою, розтирати дітей спиртовмісними рідинами — це все батьківський бандитизм. При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) ніякі відхаркувальні засоби не потрібні — вони тільки підсилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіти, пневмонії) вимагають лікування виключно за призначенням лікаря. Препарати, що пригнічують кашель, не можна приймати категорично. Всі «сиропчики від кашлю» дітям до 2 років протипоказані, до 6 років не рекомендуються, після 6 років не потрібні, оскільки їхня ефективність не доведена. Важливий момент, який часто забувають, — вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Вони не зменшують, а збільшують ризик ускладнень.
— Лікарі часом призначають по 5—7 препаратів, які ви вважаєте неефективними. Який вихід з цього становища?
Уже найближчим часом Міністерство охорони здоров'я планує затвердити перелік життєво важливих ліків, який буде відповідати стандартам ВООЗ, і державне фінансування буде поширюватися тільки на них. Все, що не пройшло базу доказової медицини, залишиться за межами цього списку. Це один із методів уберегти людей від докторського шарлатанства, бо ви зможете ставити під сумнів усі додаткові препарати, які вам будуть виписувати.


 

Telegram Channel