Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Забудьте про «бабине літо»

Волинь-нова

Забудьте про «бабине літо»

В організмі представниць прекрасної статі з віком відбуваються зміни секреції статевих гормонів, що призводить до погіршення якості життя: перепадів настрою, плаксивості, пітливості, «приливів», безсоння, пришвидшеного серцебиття, збільшення ваги, підвищення ламкості кісток. Чи можна запобігти клімактеричним порушенням, як зменшити їхні прояви? Про це запитують читачки «Волині-нової» авторитетного фахівця-гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяну Євгенівну Ткачук

 -Мені 41 рік. Зауважила, що інтервал між «критичними днями» стає більшим, проходять вони з меншою крововтратою. Можливо, такі зміни є нормою? — цікавиться Олена М. із Ковеля.
— Порушення менструального циклу — рясні, тривалі чи навпаки скупіші, коротші менструальні кровотечі, зміна інтервалів між ними — потребують обстеження жінки та обов’язкового коректування. Важливим чинником є стан нервової системи (непокоїть головний біль, запаморочення, пригніченість, різкі зміни настрою, занепокоєння, безсоння), поява серцево–судинних проблем. Тому варто звернутися до лікаря–гінеколога, який при потребі призначить індивідуальне лікування, скерує на консультацію до терапевта, невропатолога, кардіолога.
— Побутує думка, що неприємні прояви клімаксу жінка має перетерпіти. Та й дільничний лікар-гінеколог навряд чи зможе тут допомогти.



Якщо у вас, незалежно від того скільки маєте років, з’явилися ознаки менопаузи, треба звернутися до гінеколога.



— Саме цей спеціаліст може і повинен бути компетентним у питаннях сучасного лікування клімактеричних порушень. Якщо у вас, незалежно від того скільки маєте років, з’явилися ознаки менопаузи (безсоння, погіршення пам’яті, сухість шкіри та слизових оболонок, розлади сечовидільної системи, порушення менструального циклу, приливи, ламкість нігтів, випадіння волосся, підвищення маси тіла), треба звернутися до гінеколога.
— Чи може зникнути фіброміома матки, коли настане менопауза?
— Припинення менструацій супроводжується значними змінами у жіночому організмі, що супроводжуються зниженням рівня прогестерону (40—50 років), естрогенів (45—53 роки) та андрогенів (55—65 років). Це зумовлює порушення співвідношення гормонів і, відповідно, виникнення або прогресування таких захворювань, як мастопатія, міома (фіброміома) матки, гіперплазія ендометрію. Сподіватися, що міома (фіброміома) зникне сама — не варто. Її, як і будь–яке інше гінекологічне захворювання, потрібно лікувати відразу після того, як виявили.
— У віці 39 років перенесла операцію з видалення яєчників, після чого настав клімакс, який я переношу дуже важко. Чи можна цьому зарадити?
— Хірургічна менопауза, що настає після видалення яєчників у жінок до 55 років, за даними досліджень, при відсутності лікування загрожує розвитком гіпертонічної хвороби, інфаркту, інсульту, остеопорозу (ламкість кісток). А ось замінна гормональна терапія у таких пацієнток знижує ризик виникнення серцево–судинних захворювань та смертність від цієї патології. Лікар–гінеколог повинен призначити вам препарат, який забезпечить якісне життя.
— Завдяки замінній гормональній терапії почуваюся значно краще, але як довго має тривати таке лікування?
— Згідно з міжнародним протоколом (2016), не існує визначеного терміну призначення гормонотерапії під час менопаузи. Доза та тривалість цієї терапії визначаються лікарем спільно з пацієнткою.
— Як впливає замінна гормонотерапія на виникнення онкологічних захворювань?
— Ризик раку молочної залози повинен бути оцінений перед призначенням лікування, в подальшому слід проводити щорічну мамографію і огляд лікаря. Загроза раку кишківника у пацієнток, що отримують гормонотерапію у період менопаузи, навпаки знижується. При правильному підборі препарату та його дози нема підстав для тривоги і з приводу розвитку інших онкозахворювань.
Чекаємо на ваші запитання та пропозиції щодо наступних тем спілкування. Надсилайте їх на адресу: [email protected] тел. 0506709131. n

Telegram Channel