Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
По стежці тій я впевнено  ступаю, бо там сліди  бабусь і дідусів…

Волинь-нова

По стежці тій я впевнено ступаю, бо там сліди бабусь і дідусів…

Ігор Павлюк провів діалог із земляками

Відомий і в Україні, й за її межами поет, прозаїк, драматург, літературознавець, доктор наук із соціальних комунікацій, старший науковий співробітник Інституту літератури НАН України імені Т. Г. Шевченка, професор кафедри української преси Львівського національного університету імені І. Я. Франка, лауреат Народної Шевченківської премії («Залізний Мамай»), багатьох престижних всеукраїнських та міжнародних літературних премій і відзнак — усе це про нашого краянина Ігоря Павлюка



Максим КИРИЛЕНКО


Цими днями у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація біобібліографічного покажчика «Ігор Павлюк: письменник, науковець», що побачив світ цьогоріч у видавництві «Терези» (Луцьк) до його 50–ліття.
Вечір був вибудуваний як діалог ведучої — провідного бібліотекаря відділу краєзнавчої роботи Наталії Хомяк — із поетом. У цю невимушену, теплу розмову гармонійно впліталися твори Ігоря Павлюка, почитані як автором, так і працівниками книгозбірні Наталією Шпанчук та Анною Гут. Присутні почули висловлювання про митця відомих поетів, прозаїків і літературознавців, зокрема Миколи Вінграновського, Івана Дзюби, Миколи Жулинського, Павла Загребельного, Бориса Олійника, Дмитра Павличка…



Вечір був вибудуваний як діалог ведучої — провідного бібліотекаря відділу краєзнавчої роботи Наталії Хомяк — із поетом.



У виконанні співака та композитора Володимира Сірого прозвучала пісня на вірші Ігоря Павлюка «Моє село». Лірика поета щедро й зі смаком ілюструвалася численними слайдами (за це окреме спасибі головному бібліотекарю відділу краєзнавчої роботи Олені Гапонюк). Продемонстровано було також фрагменти присвяченого митцеві фільму Волинського телебачення «Між Богом і Бугом». До речі, автори цієї стрічки — заслужений журналіст України Марія Андрушко та заслужений працівник культури України Валерій Фетисов — цьогорічні лауреати Міжнародної літературно–мистецької премії імені Пантелеймона Куліша.
На презентації виступили автор передмови до покажчика Дмитро Дроздовський, народний депутат України V і VІ скликань Володимир Карпук, заслужений працівник культури України, директор наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк (відповідальна за випуск видання), упорядник покажчика Алла Понагайба, журналіст і громадський діяч Василь Ворон, голова Волинської організації Національної спілки письменників України і редактор відділу зв’язків із громадськістю Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ольга Ляснюк, письменники Ігор Ольшевський, Віктор Вербич, Василь Простопчук, Іван Чернецький та інші.


 


Моє село


Моє село нічим не знамените.
Хіба волошка в полі – дивина?..
Але її не може замінити
Найголубіша в світі далина...


Дивись, побігла стежечка у поле.
Де ще знайти зарошену таку?
А край села дві шепчуться тополі,
Гриби шукає вітер в сосняку...


Усе тут і сміється, й розмовляє,
Пташкам казки розказує горіх...
Рожеві гілки у вишневім гаї
За всіх відбулих плачуть на поріг...


Рясні жита і росяні отави
Біжать з туману й хиляться до ніг.
Сумують верби понад нашим ставом,
Коли не йдуть закохані до них...


Їм рушники зв’язали кожну стежку,
Та в рідний край завжди веде одна.
Вона лежить, подібна на сережку,
Яку в траві залишила весна...


По ній завжди я впевнено ступаю,
Бо там сліди бабусь і дідусів.
І до села я серцем прикипаю,
Мов до волошки крапелька роси!


 


На фото: Поет не скупився на автографи для шанувальниць його творчості.

Telegram Channel