Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Реформи запланували, а в громади — спитали?

Волинь-нова

Реформи запланували, а в громади — спитали?

Ми, жителі Маневицького району, стурбовані повідомленням у газеті «Волинь-нова» про те, як народні депутати «турбуються» про наше благополуччя, вимагаючи створення в області 5 госпітальних округів. Запитуємо у народного депутата (23-й виборчий округ) Ірини Констанкевич, чи знає вона, що дістатися з сіл колківської зони до любого їй Каменя-Каширського за дві години не можна. До того ж, за українською традицією, громада самостійно вирішує проблеми місцевого самоврядування

Ми ніколи не були прив’язані ні економічно, ні культурно до цього регіону, тим більше, що добиратися до Каменя–Каширського важко. Те, що ви, пані Ірино, боретеся за створення госпітального округу з центром у Камені–Каширському, — похвально, бо дали таку обіцянку. Але вирішувати нашу долю не маєте права без нашої на те згоди.



Прикро, що ні в кого не знайшлося часу обговорити питання медичної реформи з жителями нашого району.



Прикро, що ні в кого не знайшлося часу обговорити питання медичної реформи з жителями нашого району. Нам пояснюють, що згідно з нормативними документами Маневицька районна лікарня не може бути центром госпітального округу. В такому випадку ми погоджуємось на приєднання до Луцького або Ковельського округів. Адже з обласним центром прекрасне сполучення, крім того, люди мають тісні родинні та культурні зв’язки. Вважаємо, що наша районна лікарня має хорошу матеріальну базу. Тут лікуються не лише місцеві жителі, а нерідко й камінь-каширці, любешівці. Ми живемо в такій зоні, яка зазнає впливу двох атомних станцій, де проходить дорога державного значення Київ—Варшава, що створює багато проблем для наших лікарів, адже на ній дуже часто трапляються ДТП.
Гарні обіцянки про медичну реформу в області, але в населення це викликає страх та невдоволення: ліки дорогі, керівники не підготовлені до проведення реорганізації, змінюється система управління, ніхто не зважає на інтереси простих людей. При спробі з’ясувати, чи розроблена чітка програма, за якою проходить реформа, отримуємо відповідь: «Звертайтеся до вищого керівництва». Масове скорочення середньої ланки — санітарок, технічного персоналу — призвело до того, що люди приїхали до Маневицької районної державної адміністрації, щоб висловити свій протест. Це так ви, народні обранці, дбаєте про моральне і духовне здоров’я, про майбутнє нації? Життя показує: якщо погіршується медичне обслуговування, освіта, то село чи містечко втрачає людей.
Запитуємо і районну владу: «Чому проведення медичної реформи не обговорювалось на громадських слуханнях? Які кошти передбачені на проведення реформи? Чому сільські голови у більшості випадків не можуть розказати людям про зміни, які є наслідком рішень, що їх приймає районна рада, державна адміністрація? Чому медичний персонал та санітари стоять під стінами районної ради, а керівництво району не може відповісти на запитання щодо «оптимізації» медицини.
Вимагаємо від влади друкувати у засобах масової інформації розгорнутий аналіз результатів голосування щодо важливих рішень, які стосуються району. Хай бачать сільські активісти, як наші обранці в районній раді голосують і приймають непродумані рішення, що призводить до звільнення людей або закриття шкіл чи медичних закладів.
2460 жителів району підписали звернення до голови обласної держадміністрації Володимира Гунчика про нашу позицію з цього питання. Будемо вірити, що здоровий глузд переможе.
Цей лист озвучений на позачерговій сесії Маневицької районної ради 30 січня цього року. У залі були присутні медичні працівники, яких підтримували жителі району, всього понад 150 чоловік.
За дорученням громади
Любов СІЛІЧ, депутат
Маневицької районної ради
ІV, V, VІ скликань.


 

Telegram Channel