Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Віднині надра Волині належать громаді

Волинь-нова

Віднині надра Волині належать громаді

А керувати їхнім видобутком буде депутат обласної ради Василь Столяр

Десяту сесію облради, без сумніву, можна назвати виховною та ресурсно-кадровою. На засіданні ставили оцінки чиновникам, в основному — незадовільні. Призначали керівників обласних комунальних закладів та надавали чи не надавали  надра  у користування, ухвалювали регіональні програми та обласний бюджет. Крім того, вона може увійти в історію як найтриваліша та найпродуктивніша, адже відбувалася з 10-ї ранку аж до 9-ї вечора


Кость ГАРБАРЧУК


Ще до початку сесії під стіни Волинської обласної ради прийшли пікетувальники з різними плакатами (на фото). Найчисленнішою була група людей із Володимира-Волинського з вимогою зробити в місті госпітальний округ. Згодом ці люди зайшли в зал, стояли в проходах й уважно слухали, що відбувається на пленарному засіданні, яке відкрив голова обласної ради Ігор Палиця.


На його пропозицію, хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих під Авдіївкою українських воїнів.



На пропозицію голови Волинської обласної ради хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих під Авдіївкою українських воїнів.



Для проголошення запитів та запитань записалося 28 обранців громади. Щоправда, не всі встигли їх озвучити, бо голова зайняв жорстку позицію й закликав працювати згідно з регламентом, яким визначено на цю процедуру 45 хвилин.


Внісши зміни до проекту порядку денного, в якому було 87 пунктів, обранці волинської територіальної громади приступили до розгляду питання про створення в області 6 госпітальних округів. Як відомо, за пропозицією виконавчої влади спочатку їх планувалося лише три. На засідання прибули народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич, які емоційно та яскраво виступили з критикою Володимира Гунчика, котрий, на їхнє переконання, не відстоює інтересів волинян у цьому вкрай важливому питанні і таким чином порушує принцип доступності медичних послуг.


Обранці обласної громади наводили різні аргументи та приклади погіршення ситуації, якщо буде утворено лише три госпітальні округи. Святослав Кравчук закликав зберегти потенціал існуючих лікарень. Більш поміркованим був виступ Михайла Бегаля, який натомість запропонував ще один округ — Ратнівський. Депутат Олександр Зінчук говорив про польський досвід проведення медичної реформи. Майже дві години у переповненому залі тривала полеміка та розмови про геноцид нації. Ігор Палиця закликав депутатів активно відстоювати інтереси нашого краю і навіть воювати за них, інакше виборці не зрозуміють.


У відповідь Володимир Гунчик сказав, що прислухається до критичних зауважень та рекомендацій обласної ради й на зустрічі з міністром охорони здоров'я повідомить про вимоги та позицію найвищого представницького органу Волині.


Врешті-решт ухвалили рішення, яке має лише декларативний характер, про створення у Волинській області 8 госпітальних округів: Луцького, Нововолинського, Ковельського, Камінь-Каширського, Володимир-Волинського, Любомльського, Ратнівського та Маневицького, за що дружно й одноголосно проголосували, а задоволені пікетувальники залишили зал засідань, щоправда не всі.


Депутати заслухали звіт голови обласної адміністрації Володимира Гунчика про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, бюджету та делегованих повноважень. До керівника виконавчої влади було чимало запитань. Майже півтори години він відповідав, чому не у всіх школах є внутрішні туалети та скрізь погані дороги, говорив про нові громади і тарифну політику. Згодом депутати визначилися й проголосували за таке рішення: «Звіт голови обласної державної адміністрації взяти до відома та вважати роботу задовільною». Але тільки 23 депутати його підтримали, отож решта вважають її незадовільною. Але Ігор Палиця попросив не вважати це недовірою.


Зі своїм звітом на сесії виступив голова обласної ради, який повідомив, що комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало на 20 років дозвіл на промисловий видобуток бурштину та торфу, а через кілька днів такий же документ область матиме на видобуток міді у Ратнівському районі. За словами Ігоря Палиці, віднині надра Волині належать громаді. І вже до кінця  цього року він прогнозує 500 мільйонів гривень додаткових надходжень до обласного бюджету від видобутку корисних копалин. Тож закликав усіх працювати єдиною командою. До звіту голови представницької гілки влади у депутатів не було запитань.


На сесії з інформацією виступило троє силовиків: прокурор області Максим Киричук, начальник обласного управління Служби безпеки України Юрій Фелонюк та керівник головного управління Національної поліції Петро Шпига.



І вже до кінця цього року Ігор Палиця прогнозує 500 мільйонів гривень додаткових надходжень до обласного бюджету від видобутку корисних копалин.



Про діяльність головного управління Держгеокадастру доповідав його очільник Василь Василенко. Бурхливе та тривале обговорення звіту чиновника, на адресу якого лунали серйозні звинувачення та претензії в «дерибані» землі, призвело до того, що його роботу визнали незадовільною. За це проголосувало 36 депутатів. Не допомогло навіть те, що на захист пана Василенка виступили представники 18 організацій учасників АТО. За їхніми словами, на Волині наші захисники практично не мають проблем із отриманням земельних ділянок, на відміну від інших областей.


Після звіту начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка депутати просто засипали його запитаннями про експорт деревини та пиломатеріалів, про кадрову політику, навіть цікавилися, чому минулого року на Волині не було лісових пожеж. До проекту рішення про незадовільну роботу керівника була підготовлена пояснювальна записка. Депутат облради Володимир Бондар, який зараз працює заступником директора Державного агентства лісових ресурсів, розкритикував та висміяв цей документ, котрий містить такі формулювання: «за неофіційною інформацією», «як нам стало відомо». Після полеміки 38 обранців проголосувало за звільнення Олександра Кватирка. Але знову ж таки, це рішення має лише рекомендаційний характер.


Приблизно о 19-й годині, коли розглянули лише 9 питань порядку денного, на пропозицію голови облради вирішили мобілізуватися і працювати до переможного завершення десятої сесії. І за дві години розглянули майже 80 питань порядку денного. Можна лише позаздрити продуктивності наших депутатів. Такій працьовитості варто повчитися парламентарям. Бюджетний вечір не переріс у бюджетну ніч. З деякими доповненнями та поправками ухвалили головний фінансовий документ Волині, який представляли керівник депутатської комісії Андрій Турак та директор департаменту фінансів Ігор Никитюк. Отож в обласній казні передбачено доходи у сумі 4 мільярди 814 мільйонів 373 тисячі гривень, а видатки — 4 мільярди 810 мільйонів 316 тисяч гривень.


Окрім цього, наші обранці ухвалили рішення про створення обласного хоспісу на базі Ковельської залізничної лікарні та ліквідацію санаторію «Турія». Дружно призначали керівників кількох комунальних закладів, крім директора Луцького геріатричного пансіонату. Це питання після виступу на засіданні представниці трудового колективу перенесли на наступну сесію. Депутати призначили Василя Столяра директором комунального підприємства «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради.


На завершення тривалого сесійного марафону на пропозицію Ігоря Палиці прийняли Звернення Волинської обласної ради до Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів щодо підтримки торговельної блокади на Сході.

Telegram Channel