Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Запрошуємо на перегони з вітром (відео)

Волинь-нова

Запрошуємо на перегони з вітром (відео)

Активісти з громадської організації «Шаковель» Володимир Кубай і Сергій Грицюк готуються до відкриття на Шацьких озерах сезону катання на буєрах

Мирослава ЦЮП’ЯХ


Хлопці очікують гарного вітру, із силою не менше 5 балів. От тоді й попливуть кригою озер вітрильні судна на ковзанах. Легко, безшумно, подекуди набираючи шаленої швидкості і за лічені хвилини долаючи вздовж і впоперек замерзлу водойму.
Буєрний спорт зародився в Шацьку декілька років тому — з появою в селищі Євгена Цвида,
73-річного любителя гіперактивного відпочинку, який від’їздив на зимовому вітрильнику 40 сезонів.
Влітку Євген Михайлович із задоволенням здійснює прогулянки озером Світязь на власній невеликій яхті. Втім, зізнається, саме взимку, коли ставить її на ковзани і приступає до приборкування вітру, відчуває в декілька разів більший драйв.
Ініціативні хлопці з «Шаковеля», які популяризують на Шацьких озерах зимові види відпочинку, свого часу зацікавилися цією диво-конструкцією, а згодом навіть самі змайстрували два буєри.



Навчитися управляти буєрами – справа нескладна. Хлопці, які цьогоріч розпочнуть свій п’ятий сезон катання на зимових вітрильниках, самі вже є досвідченими тренерами.



— Нового вітрильника, який у 2012 році коштував 5 тисяч доларів, ми б не змогли купити. Натомість на заводі в Нововолинську замовили металеві ковзани, в Києві — вітрила, решту деталей виготовили самі — під керівництвом Євгена Цвида, — розповідає Володимир Кубай.
Навчитися управляти буєрами — справа нескладна. Хлопці, які цьогоріч розпочнуть свій п’ятий сезон катання на зимових вітрильниках, самі вже є досвідченими тренерами. На навчання, за їхніми словами, йде хвилин 15. Головна умова — вітер. Коли на озері лежить сніг — це на руку новачкам, судно тоді рухається по льоду повільно. Якщо поверхня гладенька, то при хорошому вітрі можна розвинути швидкість до 100 км за годину і навіть відчути славнозвісний буєрний ефект, коли швидкість судна перевищує швидкість вітру.
— Минулої зими ми проводили майстер-класи з катання на буєрах на двох шацьких озерах: Велике Чорне і Люцимер. Любителів навчитися приборкувати стихію прийшло дуже багато. За сезон до сотні людей, серед яких були і діти, і дорослі, вже впевнено кермували вітрильниками, — згадують активісти.
Володимир і Сергій запрошують волинян долучитися до цьогорічних прогулянок на буєрах. Обіцяють, що перегони наввипередки з вітром зимовими Шацькими озерами подарують незабутні відчуття.
Тих, хто хоче прокататися
вітерцем, просять телефонувати на номер 096-67- 77-861 (Володимир).



Петро Сидорук, Володимир Кубай та Сергій Грицюк (зліва направо) — і тренери, і конструктори, і гонщики.



 

Telegram Channel