Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Обходжусь без «важкої артилерії»

Волинь-нова

Обходжусь без «важкої артилерії»

Поки артеріальний тиск у мене «не зашкалює», а ліки для гіпертоніків лише обіцяють зробити безплатними, я намагаюся давати собі раду без аптечних препаратів

Марія КУДРУК


Звичайний часник допоможе нормалізувати тиск дуже швидко. До того ж він відмінно справляється з бляшками у судинах, є хорошою профілактикою серцевих захворювань і гіпертензії, бо розріджує кров і запобігає утворенню тромбів. Але коли ви приймаєте препарати, які впливають на згортання крові, варто порадитися з лікарем. Я переконалася: якщо регулярно їсти часник, артеріальний тиск знижується в середньому на 7—8 відсотків.



Я переконалася: якщо регулярно їсти часник, артеріальний тиск знижується в середньому на 7—8 відсотків.



Можна готувати настій: нарізати тонкими часточками два зубчики і залити склянкою води, залишити на ніч. Цей настій потрібно випити вранці і зробити новий для вечірнього прийому. Так лікуватися протягом місяця.
Стане в пригоді й насіння льону, що містить жирні кислоти омега-3, які так необхідні людям із підвищеним тиском. Ці кислоти зміцнюють стінки судин і знижують рівень холестерину.
Насіння подрібнюють у кавомолці і приймають по три чайні ложки на день, запиваючи водою, або ж його додають до салатів. Також можна вживати настій: чайну ложку змеленого льону залити склянкою гарячої води, настояти 30 хвилин.
Корисно пити свіжі соки з овочів, які очищають судини, розріджують кров. Беремо моркву, селеру, петрушку у співвідношенні 7:4:2. Пити по кілька ложок соку за 20 хвилин до сніданку. Згодом збільшуємо дозу до 0,5 склянки.
З осені запаслася перетертою чорною горобиною з цукром. Заливаю склянкою окропу дві столові ложки ягід, даю настоятися кілька годин і п'ю замість чаю.
Якщо у вас нема горобини, згодиться мед. У склянці мінеральної води треба розмішати його 1 столову ложку. Коли мед розчиниться, додаємо сік половинки лимона. Такий напій вживати натщесерце щодня протягом 10 днів.
Звичайно, таблетки, порівняно із цими засобами, — «важка артилерія». І не всі без них можуть обійтися. Але гіпертонікам-«початківцям» варто спробувати, не забуваючи при цьому контролювати свій тиск.
м. Луцьк.


 

Telegram Channel